Arpacık neden oluşur ve nasıl geçer?

TAKİP ET

Pek çok insanın bazen karşılaştığı arpacık, bakteriyel bir enfeksiyon türüdür. Tıpta '' hordeolum '' olarak bilinen arpacık enfeksiyonu hem göz kapağında hem de göz kapağına yakın bir yerde oldukça hassas ve kızarık bir yumrudur. Gözünde arpacık çıkanlar ise kolay çözüm yollarının neler olduğunu merak ederek araştırmaya başlıyorlar. Peki arpacık neden oluşur ve nasıl geçer? Arpacık 'a ne iyi gelir, arpacık için ne yapılmalıdır? şeklindeki soruların cevaplarını sizler için paylaştık..

Reklam
Reklam

Evde arpacık nasıl geçer ve tedavisi nasıl yapılır, arpacık neden oluşur? gibi soruların ccevaplarını sizler için paylaştık. Arpacık ya da halk arasındaki adı ile İt Dirseği, kişinin göz kapaklarındaki yağ bezi kanallarının bakteriler ile mikroplar tarafından tıkanması, göz kapağında hem yağ hem de ltihap dolu olan bir kızarıklık ile şişlik meydana gelmesidir. Arpacık enfeksiyonuna, tıkanmış yağ bezeleri ya da bakteriler yol açmaktadır ve kirpik tabanında ( dış hordeolum ) veya göz kapağının iç kısmında yer ala bezlerden oluşmaktadır. Arpacık çıktıktan sonra ise çoğu zaman kendiliğinden kaybolmaktadır. Ayrıca, uzmanlar tarafından arpacık çıkacağını hissettiğiniz zaman veya göz bölgesinde oluşan şişkinliği farkettiğiniz zaman hemen nemli bir bez yardım ile o bölgeyi hafifçe kompres yapmanız halinde hem iyileşme sürecini hızlandırdığı hem de bölgedeki hassasiyeti ve de ağrıyı da en aza indirdiği söylenmektedir. 

Arpacık 'ın türleri nedir?
Arpacık; bir çeşit gö hastalığı olarak bilinmektedir ve aynı zamanda da bir tür cilt rahatsızlığıdır. Kişinin hem göz kapaklarında hem de kirpik çevresindeki bezlerde ölü deri, kir, makyaj kalıntısı, yağ brikimi oluşması sonucu bu küçük delikler tıkanmaktadır ve böylelikle de iltihapanarak meydana gelmektedir. Genelde de çok basit bir rahatsızlık olmasına karşın, bazı hallerde ise cerrahi işlem gereksinimi de oluşmaktadır. İki çeşit arpacık türü vardır. Bunlar;
1. Dş arpacık: Kirpik dibinde oluan bir arpacık tğrğdğr ve Genel olarak kıl kökünde meydana gelen bir iltihapanma ile görülmektedir. Sivilce şeklinde görünmektedir.
2. İç arpacık: Daha çok göz kapağı içerisinde görülmektedir. Çoğunlukla da kişinin göz kapağında bulunan bir bezin enfeksiyon kapması ile oluşmaktadır.
Arpacık ile Şalazyon arasında ne gibi fark vardır?
Şalazyon; kişinin göz kapağının içerisinde '' meibomian '' denilen ve yağ üreten yapının büyümesi olarak bilinmektedir. Bezin ağzı yağlı salgılar ile tıkandığı zaman oluşmaktadır. Arpacıkta ki gibi, bakterlerden dolayı oluşan bir iltihaplanma şalazyonda söz konusu değildir.

Arpacık neden oluşmaktadır?
Arpacık oluşumunda pek çok farklı etken bulunmaktadır. Bu etkenler ise şu şekilde açıklanmaktadır;
* Sürekli olarak gözleri ovuşturmak.
* Nezle iken kirli eller ile gözlere dokunmak.
* Makyajı çıkarmadan veya iyi bir şekilde makyajı yüzden temizlemeden uyumak.
* Kişide vitamin ya da mineral eksikliğinin olması. 
* Kişinin stresli ve yorucu günler geçirmesi.
* Çok fazla toza ve kire maruz kalmak.
* Gözün enfeksiyon kapmaya meyilli olması.
* Kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olması.
* Kişinin yağ bezelerinde tıkanma meydana gelmesi.
* Kişinin aşırı derecede yağlı yiyecekleri sıkça tüketiyor olması.

İt dirseği belirtileri nedir?
İt dirseği çıkarken ya da çıkacağı zaman belli başlı bazı belirtileri vardır ve bu belirtilerden kişi gözünde İt dirseği çıkacağını hemen anlayabilir. Bu belirtiler ise şunlardır;
* Kişinin göz kapağının kenarı boyunca, kirpik diplerinde çok ağrılı bir şekilde kırmızı bir yumru oluşmasıdır.
* Yumrunun merkezinde ise küçük bir iltihap beneği meydana gelir.
* Kişinin gözüne bir şey kaçmış hissi yaşamasıdır.
* Kişinin gözünde kaşıntı hissetme durumu.
* Kişinin ışığa karşı hassasiyet duyması.
* Kişinin göz kapağının kenar bölgesi boyunca çapaklanma oluşması.
* Kişinin gözünde sulanma yaşanması.
* Kişinin gözlerini kapatırken veya gözüne dokunduğu zaman hissedilen bir kitle olması.
* Kişinin göz çevresinde sarı renkte iltihaplanma oluşması.
* Kişinin göz yaşı kanalları dışında biriken iltihap kitlesinin olması.
* Kişinin uyanırken gözlerini açmakta zorlanması.

Arpacık 'ın evde tedavisi nasıl olur?
* Bölgeye sıcak kompres yapılmalıdır:
Günde 15 dakika olacak şekilde 2 kere sıcak kompres yapmalısınız. Arpacığın üstüne çok fazla bastırmamanız gerekiyor. 15 dakika beklediken sonra ise yüzünüzü hafif ılık su ile yıkayın ve bu uygulamayı yaparkende gözleriniz mutlaka kapalı halde olmalıdır. Uygulamayı gün içerisinde tekrar edebilirsiniz. Sıcak kompres uygulması aynı zamanda gözünüzün şişmesine de engel olmaktadır. Eğer gözünüzde lens kullanıyorsanız, sıcak kompres uygulaması esnasnda lenslerinizi mutlaka çıkarmanız gerekmektedir.
* Papatya çayı uygulaması: Arpacığa karşı uygulanabilecek en iyi töntemler arasında papatya çayı uygulaması gelmektedir. Papatya çayını günde 2 kere uygulayarak göz kapağnzda arpacık oluşmasına engel olabilirsiniz.
* Kekik yağı uygulaması: Kekik yapı uygulamasını küçük bir parça pamuk yardımı ile arpacık çıkan bölgeye sürün. Doğal bir antisetik olarak bilinmekte olan kekik yağı, gözde çıkan arpacığın hızlı bir şekilde iyileşmesine olanak sağlamaktadır.
* Patates uygulaması: Rendelenmiş haldeki patatesi, temiz bir bezin içine sardıktan sonra göz kapaklarında bir süre bekletin. Bu uygulama sayesinde arpacık mikrobunun kırlmasını sağlarsınz.

Arpacığa nasıl cerahi bir müdahalede bulunulmaktadır?
2 veya 3 hafta içinde, gözde setleşmiş şekilde bir iltihap söz konusu ise doktor tarafından önerilmekte olan tedavilere karşın yine de iyileşmiyor ise o zaman arpacık için cerrahi müdahale yoluna başvurulmaktadır. Göz kapağı içindeki küçük bir kesik ile meydana gelen enfeksiyon tamamen boşaltılıyor. Arpacık ameliyetının amacı ise arpacık oluşumunda birikmiş olan iltihap maddesini hem boşaltmak hem de buradaki tıkanmış halde olan yağ bezelerini de açarak kisti bir daha tekrar etmeyecek şekilde ortadan kaldırmaktır.
Göz kapağı bölgesine lokal anestezi uygulaması yapılr ve uyuşturulduktan sonra da göz kapağı içerisinde birikmiş olan yağ, etrafındaki duvarlar ile beraber temizlenmetedir. Bu operayon ise yaklaşık olarak 5 dakika ile 10 dakika sürmektedir.
Yapılan bu cerrahi işlem, hem gözün iyilemesini hızlandırmaya yardımcı olmaktadır hem de gözdeki ağrı ve şişliği de hafifletmektedir.

Arpacık oluşumuna sarımsak ile çay iyi geliyor mu?
Sarımsak doğal antibiyotiklerden bir tanesidir. Arpacık çıkan yere uygulanması oldukça yaygın bir üründür. Arpacıkta, sarımsağın rendelenerek ilgili olan bölgede bir süre bekletilmesi ise genel kullanım yöntemlerinden bir tanesidir. Aynı zamanda sarımsak tüketmek de enfeksiyonların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Aynı zamanda poşet çay uygulama yöntemi de arpacık oluşumuna karşı uygulanmakta olan yöntemlerden bir tanesidir. Demlenmiş poşet ie ılımış poşet çayı da göz üzerinde bir müddet bekleterek uygulayabilirsiniz. 

Arpacıktan korunmak için ne gibi yollar var?
Göz hijyeninize çok faza önem vermeniz gerekmektedir. Ellerinizi sık sık gözlerinize götürmemelisiniz ve her günde düzenli bir şekilde kirpik diplerinizi temizlemelisiniz. Kirpik dibi temizliğinizi, bebek şampuanı veya göz - kirpik şampuanı ile yıkamalısınız ya da göz doktorunuz tarafından size önerilen solüsyonlar ile yada mendil yardım ile silerek yapmalısınız. 
Makyaj yaparken de göz kaleminizi gözünüzün iç tarafına sürmek, rimeli kirpik köklerinize kadar uygulamak ve makyaj ile uyumak da gözünüzde arpacık oluşma riskini arttıran etkenlerden bir tanesidir.
Bu önerilerin hepsinden önce ise kesinlikle kendi doktorunuza giderek muayene olmanız gerekmektedir.

arpacık nasıl oluşur arpacık belirtileri nedir arpacık evde nasıl tedavi edilir arpacık tedavisi nasıl olur