Artritten muzdarip misiniz? İşte yememeniz gereken 7 yiyecek

TAKİP ET

Yetişkin olduğumuzda, belirli rahatsızlıklardan veya hastalıklardan muzdarip olma olasılığı artar ve en yaygın olanlardan biri artrittir. Özellikle ciddi olmamasına rağmen, gerçek şu ki, bu durum can sıkıcıdır ve bundan muzdarip kişi için hayatı oldukça zorlaştırabilir.

Reklam
Reklam

Bu nedenle, bu konuda önlemler almamız ve ortaya çıkma olasılığını en aza indirmenin bir yolunu bulmamız önemlidir. Veya bundan muzdaripsek, ağrı ve eklem iltihabı gibi bununla ilişkili semptomları azaltmanın bir yolunu bulun.

Bunu başarmanın en iyi yollarından biri, vücudumuz için faydalı gıdaların bol olduğu ve buna karşılık olmayanları kısıtladığımız dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaktır. Artritiniz varsa hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini öğrenmek istiyorsanız, bu makaleyi okumaya devam etmenizi öneririz.

Artritiniz varsa kaçınmanız gereken 7 yiyecek

Artrit, eklem iltihabı ile karakterize olan ve kişide hareket zorluğu, ağrı vb. gibi çok rahatsız edici semptomlara yol açabilen bir hastalıktır. Bu nedenle, yaşamlarımızda onun görünümünü destekleyebilecek tüm unsurları azaltmaya çalışmak önemlidir.

Bu anlamda, farklı artrit türleri olmasına rağmen, gerçek şu ki, diyet semptomları önlemek veya kısmen azaltmak için kilit faktörlerden biridir. Bu nedenle, artriti iyileştirmemize yardımcı olan bazı yiyecekler olduğunu bilmeliyiz, ancak daha da kötüleşmesine neden olabilecek başka yiyecekler de vardır.

Bugün ikincisi hakkında konuşmak için buradayız, bu yüzden okumaya devam edin ve menünüzden ne tür yiyecekler çıkarmanız gerektiğini keşfedin.

1. İşlenmiş kırmızı etler

Artritten muzdaripseniz veya risk altındaysanız, muhtemelen bir kereden fazla, yemek söz konusu olduğunda kırmızı etin en iyi seçenek olmadığı söylendi.

Ancak sadece kırmızı etten değil, aynı zamanda söğüş gibi diğer işlenmiş et türlerinden de bahsediyoruz. Yani, zamanla daha iyi korunmaları için kapsamlı bir sertleştirme işlemine tabi tutulan tüm gıdalar.

Bunun nedeni, bu tür ürünlerin eklem iltihabını etkilemesidir, bu nedenle bu tür hastalıklardan muzdarip kişilerin semptomlarını olumsuz yönde etkileyebilirler.

2. Alkollü içecekler

İkincisi, alkollü veya alkollü içecekler hakkında konuşmalıyız. Muhtemelen zaten bildiğiniz gibi, aşırı alkol tüketimi bazı hastalıkların riskini artırabilir ve bunlardan biri artrittir.

Bu tür içecekler hastalığın semptomlarını kötüleştirir, ancak sadece bununla kalmaz, aynı zamanda hastalığın başka bir çeşidinin ortaya çıkma olasılığını da artırabilirler: osteoartrit.

3. İşlenmiş veya ultra işlenmiş gıdalar

İşlenmiş gıdalar kuşkusuz en çok hastalığa neden olabilen gıda türlerinden biridir. Ancak, artrit durumunda, eklem iltihabını etkiledikleri için insidansı da oldukça önemlidir.

Çörekler, cipsler ve genellikle iştah açıcı bulduğumuz tüm endüstriyel yiyeceklerden bahsediyoruz. Ancak öte yandan, yarın kilo almamızı ve başka bir dizi sorun yaşamamızı da etkileyebilirler.

Bu nedenle, onları diyetimizden tamamen çıkarmak için bu tür gıdaların bize verebileceği zararın farkında olmalıyız.

4. İlave şeker

Çoğu zaman bunun pek farkında olmayız ama gerçek şu ki şeker şu anda yemek söz konusu olduğunda yaşadığımız en büyük sorunlardan biri. Ve sadece normal küp şeker biçiminde sunulmakla kalmaz, aynı zamanda içeceklerde, dondurmalarda, soslarda vs. de bulabiliriz.

Gerçek şu ki, herhangi bir durumda, diyetinize ne kadar çok şeker eklerseniz, artrit semptomlarının yoğunlaştığını göreceğiniz için sizin için o kadar kötü olur.

Aslında sizde yoksa ama şekerli içecekler tüketiyorsanız o hastalığı yaşama riskiniz olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle, onları ölçülü olarak almanız önemlidir.

5. Fazla tuz

Şekerde olduğu gibi tuz da sağlığımız için büyük bir düşman olabilir. Birkaç çalışma, çok fazla tuz tüketmenin daha fazla ağrı ve iltihaplanma yaşamanıza neden olabileceğini göstermiştir; bu, düşük tuzlu bir diyet uyguladığımızda gerçekleşmez.

Ayrıca tuz, tansiyon artışı gibi bazı hastalıkların ortaya çıkmasına da zemin hazırlar, bu yüzden mümkün olduğunca bundan kaçınmalıyız.

6. Gluten

Eklemlerimizin iltihaplanmasını azaltmak istiyorsak kaçınmamız gereken yiyeceklerden bir diğeri de glütendir. Ve bu ürün, vücudumuzda bu tür hasarlara neden olabilecek ürünlerden biridir.

Aslında, veganlar ve düşük glütenli bir diyet uygulayanlarla yapılan çalışmalar, artritin ortaya çıkma olasılığının önemli ölçüde azaldığını doğruladı.

7. Bitkisel yağlar

Son olarak, artritin ve özellikle romatoid artritin, omega-6'dan zengin ve omega-3'ten düşük diyetlerle kötüleşebileceğini de bilmeliyiz. Bunun nedeni, iltihabı uzak tutmak için vücudumuzda bulunan yağ asitlerinde bir denge oluşturmanın gerekli olmasıdır.

Bu anlamda en iyi seçeneklerden biri bitkisel yağların omega-6 içeriği yüksek olduğu için tüketimini mümkün olduğunca ortadan kaldırmak veya azaltmaktır. Ama aynı zamanda, genellikle diyetimizde aldığımız yağlı balık miktarını arttırmayı da ifade eder.

Özetle, artrit olasılığını azaltmak veya bu hastalıkla ilgili semptomları iyileştirmek istiyorsanız, dengeli beslenmeniz ve belirli gıdalardan kaçınmanız önemlidir. Umarız bu liste sizin için faydalı olmuştur.