Arz ederim nasıl yazılır? Dilekçede dikkat edilmesi gerekenler kurallar nelerdir?

TAKİP ET

Günlük yaşantımızda birçok kez dilekçe yazmamız gereken durumlarla karşı karşıya kalmaktayız. Bu durumlarla karşılaştığımızda da ne yapmamız gerektiğini nasıl yazmamız gerektiğini bilemiyoruz. Peki, Dilekçe nasıl yazılır? Dilekçede arz ederim nasıl yazılır? Dilekçede dikkat edilmesi gerekenler kurallar nelerdir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Reklam
Reklam

Dilekçeler, iş hayatında sıklıkla kullanılmasından ziyade günlük hayatta da kullanılan belgelerdir. Dilekçeler şikâyet ya da istekleri üst / alt makamlara iletmek amacıyla yazılır. Ancak dilekçeler düz yazı olacak şekilde yazılmaz. Dilekçelerin yazılması esnasında içerik ve kurallar çok önemlidir. Dilekçenin içeriği sade, açık, yalın olurken; kuralları baya detaylı ve dikkat gerektirir. Bu durumlarla karşılaştığımızda da ne yapmamız gerektiğini nasıl yazmamız gerektiğini bilemiyoruz. Peki, Dilekçe nasıl yazılır? Dilekçede arz ederim nasıl yazılır? Dilekçede dikkat edilmesi gerekenler kurallar nelerdir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…

 

Dilekçe Nasıl Yazılır?

Dilekçe ana hatları şu şekildedir:

Dilekçelerde içerik ve yapı es geçilmemesi gereken bir konudur. Ana hatlarına dikkat edilmeyen dilekçeler geçersiz sayılacaktır. 

Dilekçeler herhangi bir kağıda yazılmaz. Dilekçeler düz, çizgisiz A4 kağıdına yazılır. 

Dilekçeler genellikle bilgisayar üzerinden yazılır. Ancak bilgisayardan yazılmıyorsa elle de yazılabilir. El ile yazılması halinde mavi / siyah tükenmez kalem kullanılır. 

Dilekçeler tek sayfaya yazılır. Kullanılan sayfanın arkasından devam edilmez. Dilekçe bir kağıda sığmıyorsa ek kağıt alınarak devam edilir. 

Dilekçe yazmanın ilk aşaması sağ üst köşeye tarih atmaktır. Dilekçede tarih oldukça önemlidir. 

Gereksiz ayrıntıya yer verilmesi dilekçenin muhatapları tarafından hoş karşılanmaz ve ciddiye alınmaz. 

Anlatılmak istenen içeriğin net ve anlaşılır bir dille anlatılması gerekir. 

Tarih atıldıktan sonra 2 – 3 satır aşağı inilerek sorun anlatılır. 

Dilekçede üslup dikkat edilmesi gereken en önemli şeydir.  Dilekçeler ciddi bir üslupla yazılır. Anlatmak istenilen konu, saygılı bir dille ifade edilir. 

Dilekçelerde hitap edilen kuruma dikkat edilmesi gerekir. Hitap edilecek kurum adı yazıldıktan sonra dilekçenin muhatabı olan ilgili birimin adı yazılır.

Dilekçelerde ast / üst ilişkisi oldukça önemlidir. Üst makamlara dilekçe yazılırken “Arz ederim”; alt makamlara dilekçe yazılırken ise “Rica ederim” sözcüklerinin kullanılması gerekir. 

Dilekçelere ek olarak eklenmesi gereken belgeler varsa “Ekler” başlığı altında belgelerin ne olduğu belirtilerek dilekçeye eklenir. 

Dilekçe bittikten sonra kağıdın sağ alt tarafına ad, soyad, iletişim bilgileri, adres yazılır ve imza atılır. 

 

Dilekçede Arz Ederim Nasıl Yazılır? 

Dilekçe yazarken dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. Kurum- kuruluşlar ile yazışma yoluyla temasa geçmek ancak dilekçe yazmak suretiyle olur. Dilekçe ise anayasal hak olarak bilinir ve isteyen her vatandaş bu hakkını kullanabilir. Yetkili makamlara verilen dilekçeler 30 günlük zaman zarfı içinde incelenir ve cevaplandırılır. Ancak dilekçenin dikkate alınıp cevaplandırılması için kurallarına uygun şekilde yazılmış olması gerekir.  Dilekçelerde belirli bir arz ve rica kalıbı kullanılır. Dilekçede arz etmek rica etmek birbirine karıştırılmaması gereken iki farklı kavramdır.  Dilekçelerin temel mantığı sözü uzatmadan açık ve net bir dille isteği, şikayeti belirterek bunun yetkililer tarafından işleme alınmasını sağlamaktır. 

 

Dilekçenin Genel Prensipleri Nelerdir?

Dilekçe yazılırken dikkat edilmesi gereken kurallar şu şekildedir;

Dilekçelerde gereksiz bilgi verilmesi yanlış bir durumdur. Kısa ve anlaşılır bir dil kullanılması gerekir.

Dilekçede, dilekçe sahibine ait kişisel bilgilerin (isim, soy isim, imza, adres) yer alması gerekir. 

Dilekçelerde tarih ve imza bulundurma şartı vardır. 

Yazılacağı kalemin cinsine dikkat edilmesi gerekir ve kesinlikle kurşun kalem kullanmaması kuralı vardır. 

Dilekçenin yazıldığı makama dikkat edilir ve başlık makam ismi ile başlar. 

Hiyerarşik düzene dikkat edilerek arz ve rica kurallarına özen gösterilir.

 

Dilekçelerin Resmi Yazışma Dili  Nasıl Olmalıdır?

Dilekçelerin sonunda yer alan arz ve rica kavramları oldukça önemlidir. Düşük rütbeli olan kişiler yanı astlar, yüksek rütbeli olan kişilere yani üstlere dilekçe yazıyorsa eğer dilekçeyi “arz ederim” ifadesiyle bitirmesi gerekir. Arz ve rica ederim nasıl yazılır şeklinde sıklıkla araştırma yapılmasının nedeni bu iki kavramın sıklıkla birbirine karıştırılmasıdır. Rica ederim kavramı üslup ve akılda kalıcılık olarak daha kolaydır. Çünkü üst makamlar alt makamlara her daim ricada bulunur. Astın üste sunduğu şey sadece bilgidir.  “Gereğinin yapılmasını arz ederim” ya da “Bilgilerinize arz ederim” gibi bitirilen dilekçelerde ana konu bir olayın ya da durumun düzeltilmesi için üst makamlardan yardım istemektir. 

 

Arz Ederim Nasıl Yazılır? 

Arz ederimin kullanımı kişileri yanıltabilir. Arz bir saygı göstergesidir. Bu nedenle dilekçelerde “saygılarımla arz ederim” gibi bir ifade kullanımı doğru bir kullanım olmayacaktır.  Dilekçe yazmak isteyen çoğu kişi için kafa karıştırıcı olan bir diğer soru ise Arz ederim nasıl yazılır bitişik mi ayrı mı? Sorusudur. Arz ederim her daim ayrı yazılması gereken bir kavramdır. “Arzederim” diye bir kavram yoktur. Dilekçeler her zaman üst ya da alt makamlara yazılmaz. Bazı durumlarda denk kurumlara da yazılabilir. Bu durumda arz/ rica ederim ya da rica/ arz ederim kelime grupları beraber kullanılır. 

Arz ederim nasıl yazılır konusunda araştırma yapan kişiler net bir şekilde anlayacaktır ki, her zaman üst makamlara arz; alt makamlara ise rica edilir.

Dilekçe nasıl yazılır Arz Ederim Nasıl Yazılır Arz ederim bitişik mi yazılır ayrı mı