Aseksüel olmak ne demektir?

TAKİP ET

Cinsel yönelimler ve cinsiyet kimlikleri yelpazesinde keşfedilecek geniş, harika bir kimlik dünyası var. Kim olduğunuzu ve nasıl tanımladığınızı bilmek bazıları için kolayca gelebilir. Ancak diğerleri için, kişisel deneyimlere ve gelişime dayalı, ömür boyu sürecek bir keşif yolculuğu olabilir.

Reklam
Reklam

Kimlikle ilgili dilimiz gelişmeye devam ettikçe, kim olduğumuz, kimlerden etkilendiğimizi ve çekiciliği nasıl deneyimlediğimizi daha iyi tanımlayan daha fazla terminoloji yaratma yeteneğimiz de var. Bu özellikle aseksüel topluluk için geçerlidir.

Son on yılda, aseksüel olmanın ne anlama geldiğine dair anlayışımız çiçek açtı ve kendi cinsel çekimimizin gelgitleri ve bunun ilişkilerimizle, cinsel arzu ve romantik çekim ile nasıl ilişkili olduğu ile tanımlanan çok sayıda kimliğe yol açtı. . Hepimizin sahip olduğu farklı kimlikleri anlamamız, kendimizin, arkadaşlarımızın, ailelerimizin ve topluluğumuzun üyelerinin zihinsel sağlığı, duygusal sağlığı ve genel esenliği için çok önemlidir. Bu, tarihsel olarak tıp eğitiminin ayrımcılık nedeniyle LGBTQIA+ sağlıkla ilgili içeriği müfredattan çıkardığını düşündüğünüzde önemlidir.

Pediatrik psikolog Gina Rhodes, “Aseksüellik biraz belirsiz” diyor. "Aseksüellik kendi spektrumunda ve sadece cinsel çekiciliğe değil, aynı zamanda romantik çekiciliğe de bakıyor."

Dr. Rhodes, aseksüel olmanın ne anlama geldiğini keşfetmemize yardımcı olurken, genel olarak çekicilik hakkında konuşma yollarımıza özellikle dikkat ediyor.

Aseksüellik nedir?

"As" olarak da adlandırılan aseksüellik, herhangi bir cinsiyetten diğer insanlara karşı çok az veya hiç cinsel çekim hissetmeyen herkes için bir şemsiye terimdir. Aseksüellik, ilişkilerimize ve cinsel çekim, romantik çekim ve estetik çekim seviyemizi nasıl tanımladığımıza bağlı olarak birçok yönden değişebilir.

Cinsel çekicilik ve romantik çekiciliğin iki farklı şey olduğuna dikkat etmek önemlidir; modern toplumda, genellikle aynı bütünün iki parçası olarak harmanlanırlar.

Cinsel çekim, başka bir kişiye samimi bir şekilde dokunma arzumuz olarak tanımlanabilir. Romantik duygular yaşamadan birine cinsel olarak ilgi duyabiliriz.

O halde romantik çekim, başka biriyle derin, sevecen bir bağlantıya sahip olma arzumuz olarak tanımlanabilir. Romantik çekim, biz hiç cinsel çekim yaşamadan var olabilir ve yalnızca bu yakın, duygusal bağın kurulmasına dayanır. Aromantik olabilirsiniz, bu da herhangi bir cinsiyetten diğer insanlara karşı çok az veya hiç romantik çekim hissetmeyeceğiniz anlamına gelir.

Sonra, cinsel ya da romantik çekiciliği olmadan birinin güzelliğine ya da görünüşüne duyulan beğeni olarak tanımlanabilecek estetik çekicilik var.

Kendini aseksüel olarak tanımlayan kişiler için, yüksek düzeyde romantik veya estetik çekicilik yaşayabilirler, ancak hayatlarındaki insanlara karşı çok az veya hiç cinsel çekim hissetmezler.

Dr. Rhodes, "Kişiden kişiye farklı görünüyor" diyor. “Bazı insanlar için bu, romantik bir partnerleri olduğu anlamına gelir ama belki de bu ilişki ya cinsel teması içermez ya da sarılma gibi farklı yakın temasları içerir. Ya da cinsel teması içerebilir ama bu sadece aseksüel partnerin güçlü bir şekilde hissettiği bir şey değil.”

Kendini aseksüel olarak tanımlayan biri, örneğin, yatırım yaptıkları bir şeyden ziyade umursadığını göstermenin bir yolu olarak seks yapabilir.

Aseksüellik hakkında birçok yanlış anlama var. Genellikle yanlış bir şekilde libido kaybıyla karıştırılır. Büyük bir yanılgı, aseksüelliğin kendi başına iyileştirilebilen veya tedavi edilebilen tıbbi bir durum olduğudur. Diğerleri aseksüelliğin bekarlık veya yoksunluk gibi olduğunu düşünmekten hoşlanır. Bir de, bir tür cinsel travma veya fiziksel saldırı yaşadıkları için birinin kendini aseksüel olarak tanımlayabileceğine dair tehlikeli bir varsayım var. Ancak Dr. Rhodes, bu yanlış anlamaların genellikle doğru olmadığı ve oldukça zararlı olabileceği konusunda uyarıyor.

Dr. Rhodes, “Aseksüelliği travma ile ilişkilendirmek zararlı oluyor çünkü birçok insan için bu, onlara dayatılan bir şey değil, bir keşif süreci olan bir şey” diyor. "Birinin kimliğinin travmanın bir sonucu olduğu varsayımı, özellikle cinsel ve romantik çekiciliğe gerçekten değer veren bir toplumda yaşadığımızda, kişinin kendisini aseksüel olarak kabul etmek için yapmış olabileceği gücü ve sıkı çalışmayı gerçekten ortadan kaldırabilir."

Ve kişinin koşullarına veya inançlarına dayalı geçici kararlar olan bekarlık veya yoksunluğun aksine, aseksüellik bir yönelim, bir kimlik ve bir varoluş halidir. Bu bir seçim değil.

Dr. Rhodes, “Aseksüellik daha kalıcı bir şeydir” diyor.

Aseksüellik türleri

Bir spektrumda var olan tüm cinsel yönelimler gibi, aseksüellik de akışkan olabilir. Aseksüel olan biri, yaşamı boyunca değişen derecelerde cinsel çekim yaşayabilir ve bu ilişkiden ilişkiye değişebilir. Birisi tanımlayıcı kimliği olarak "aseksüel" şemsiye terimini kullanabilir. Ayrıca, birinin aseksüel kimliğini deneyimleyebileceği çeşitli dereceleri daha iyi tanımlamak için oluşturulmuş birkaç alt grup veya kimlik kategorisi vardır.

Aşağıdaki liste her şeyi kapsamamaktadır, ancak bunlar bilinmesi gereken bazı aseksüel kimliklerdir:

Aseflü

Aseksüel spektrumda bir cinsel yönelim olarak bu kimlik, yönelimi zamanla değişen ancak genellikle aseksüel spektrumda kalan kişi olarak tanımlanır. Örneğin, genellikle cinsel aktiviteye istek duymuyorsanız, ancak cinsel aktiviteyi arzuladığınız günler veya haftalar varsa, bu ilişki kurduğunuz bir kimlik olabilir.

Dr. Rhodes, “İnsanlar kendilerini daha iyi tanıdıkça ve ilişkilerin neye benzediğini daha iyi anladıkça aseksüellik zamanla değişebilir” diyor. “Birçok insan için değişim içinde olabilecek bir şey.”

Biseksüel

Biseksüelseniz, yalnızca duygusal veya romantik bir bağ geliştirdiyseniz birini cinsel açıdan çekici bulabilirsiniz. Bu duygusal veya romantik bağlantınız yoksa, genellikle başkalarına karşı cinsel çekim hissetmezsiniz. Kendini biseksüel olarak tanımlayan birçok insan, bu duygusal ve romantik bağı geliştirene kadar cinsel aktiviteye katılmaya devam edebilir.

Frayseksüel

Frayseksüel (veya ignotaseksüel) biri, ilk başta biriyle cinsel çekim yaşayabilir, ancak daha sonra bu cinsel çekim, duygusal bir bağ geliştirdikten sonra zamanla kaybolur. Bu kimlik biseksüelin karşıtı olarak görülebilir.

Griseksüel

Aseksüellik bir spektrum olduğu için, greyseksüeller, cinsel aktiviteyi istemek ve istememek arasındaki o gri alana girerler. Seyrek olarak sınırlı cinsel çekim yaşıyorsanız, greyseksüel olarak tanımlayabilirsiniz. Cinsel çekim yaşadığınızda, harekete geçecek kadar güçlü veya yoğun olmayabilir.

Litoseksüel

Bu cinsel yönelim, başkalarına karşı cinsel çekim hisseden, ancak bu duyguların karşılık bulmasını istemeyen kişilere atıfta bulunur. Birinin sizi cinsel olarak çekici bulması düşüncesinden rahatsız olabilirsiniz ve bu duyguların karşılıklı olduğunu keşfederseniz cinsel çekim duygularınızı kaybedebilirsiniz. Bu sebeplerden dolayı cinsel ilişki aramayabilirsiniz.

Aseksüel olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?

Kimliğinizi keşfetmek, kendi kişisel deneyimlerinizi ve duygularınızı yansıtmakla başlar. Yol boyunca öğrenirken, kendinize sormak isteyebileceğiniz bazı önemli sorular şunları içerir:

Bugün cinsel çekim benim için nasıl görünüyor?

Hayatımda cinsel arzu bana nasıl göründü?

Kimliğim benim için ne ifade ediyor?

Bu kimlik kendimle ilgili düşüncemi nasıl değiştirirdi?

Bu kimlik, diğer insanlarla olan ilişkilerim hakkındaki düşüncemi nasıl değiştirirdi?

Cinsel ve romantik ilişkilerimde yapmak istediğim değişiklikler var mı?

Kimliğimin sevdiklerime iletmek istediğim yönleri var mı?

Dr. Rhodes, "Pek çok insan bu yolculuğa sadece aseksüellik hakkında daha fazla şey öğrenmeye ve hangi etiketin kendileri için doğru olduğunu anlamaya çalışarak başlayacak" diyor. “Vereceğim tavsiye, diğer aseksüel insanlarla ve aseksüel gruplarla bağlantı kurmak ve onların kimlikleriyle ilgili deneyimlerini dinlemek. Kendimiz hakkında öğrenmenin en iyi yollarından biri diğer insanların yolculuklarıdır.”

Aseksüel kimliğiniz hakkında arkadaşlarınız ve ailenizle nasıl konuşulur?

Aseksüel olduğunuzu keşfettiyseniz, bu bilgiyi hayatınızdaki insanlarla ne zaman ve nasıl paylaşacağınız size kalmış. Nasıl dışarı çıkmayı seçeceğiniz, fiziksel güvenliğiniz ve duygusal ve zihinsel sağlığınız hakkında nasıl hissettiğinize bağlıdır. Dışarı çıkmak farklı insanlar için farklı zamanlarda olur, bu yüzden hazır değilseniz sorun değil.

Yine de bu bilgiyi paylaşmaya hazır olduğunuzda, sohbete başlamak için iyi bir yer, dinleyicilerinize aseksüellik hakkında ne anladıklarını sormak olabilir.

“Zaten bildikleriyle başlayın” diyor Dr. Rhodes. “Aseksüellik veya aseksüellik spektrumu hakkında ne biliyorsunuz? Romantik ve cinsel çekicilik arasında bir ayrım olduğu ve bunların her birinin kişiden kişiye nasıl değişebileceği fikri hakkında ne düşünüyorsunuz?'”

Sohbeti bu şekilde açarak, ne kadar bildiklerini ve kendi kimliğinizi daha iyi anlamak için daha fazla eğitimi nerede kullanabileceklerini ölçebilirsiniz. Yol boyunca, kimliğiniz nasıl hissettiğinize ve parçası olduğunuz ilişki türlerine bağlı olarak değişebilir veya gelişebilir. Bu olursa, cinsel yönelim ve aseksüelliğin bir spektrumda var olduğunu hatırlamak ve sevdiklerinize hatırlatmak önemlidir. Bugün kim olduğunuz, yarın kim olduğunuz olmayabilir ve bu tamamen sorun değil.

“Kimlik bir ele geçirme oyunu değildir. Birinin kimliği değişirse veya esnerse, bu onların deneyimlerinden etkilenir” diye açıklıyor Dr. Rhodes. "İnsanlar size kim olduklarını söylediğinde, onlara inanmak değerlidir."