Asgari Geçim İndirimi açıklanan asgari ücret ile birlikte değişti mi? AGİ 2022 yılında ne kadar oldu? AGİ kararı nedir?

TAKİP ET

Asgari ücret ne kadar olacak sorusu son zamanların en favori sorusu iken bugün bu soru son buldu ve asgari ücret belli oldu. Ücretlerin belli olması ile birlikte yapılan açıklamalar arasında AGİ ile ilgili açıklama da mevcut. Peki AGİ 2022 yılında ne kadar oldu? Detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

Milyonlar tarafından heyecanla beklenen asgari ücret zammı açıklandı. Cumhurbaşkanının yapmış olduğu açıklama ile birlikte herkese ilan edilen asgari ücret 2022 yılında 4.253 TL olarak belirlendi. Asgari Geçim İndirimi ise çalışanın medeni durumu, çocuk sayısı gibi etkenlere dayanarak farklılık göstermekte idi. Asgari ücret açıklamasının ardından gelen gelir ve damga vergisinin asgari ücretten kaldırılmasının ardından ise AGİ kalktı mı sorusu da birçok vatandaşın aklına takıldı. İşte detaylar..
AGİ kaldırıldı mı?
Asgari ücret düzeyindeki gelirlerden gelir vergisi kesilmeyeceği için bu durumda AGİ’de kalkmış demek oluyor. Vergilerin kaldırılmasının bir diğer sonucu ise işverene yansıdı. Verginin kaldırılmasının bir sonucu olarak işverenin  maliyeti 448 TL azaldı.
AGİ yeniden düzenleniyor
AGİ asgari geçim indiriminin gelir vergisinden düşülen tutarı ifade etmektedir. Bu yüzden de gelir vergisinin kaldırılması ile otomatik olarak AGİ’de kalkmış oldu. Artık geliri asgari ücret miktarını aşan kişilerin maaşlarında asgari ücrete kadar olan kısmın vergisi kalkacak, bu tutar dahilindeki asgari geçim indirimi de kalkmış olacak. Fakat diğer bir ayrıntı olarak ise vergi dışındaki tutar üstünde kalan maaşa AGİ hesaplaması yapılacak. Bu tutarın ne olduğunu söyleyebilmek ve bu hesapları yapabilmek için yeni yılda olacak bütün zam miktarlarının belli olması gerekmektedir.
 Asgari ücrette vergi muafiyeti
Vergi dışı bırakılmadan yararlanacak olanlar; işçi, memur yani bordro ile çalışan kişilerdir. Önümüzdeki yılda 5004 TL ‘ye kadar olan brüt kazançlar vergi dışında kalacak. Yani bekar bir işçi ya da memur iseniz net ücretiniz 323 TL artacak.
Evli, eşi çalışmayan kişiler veya çocuklu olan kişiler AGİ yolu ile yeni sistem içerisinde de daha az miktarda vergi ödeyecekler. Bahsi geçen çalışanlar için ücretlerdeki artış daha az yansıyacak.  
 

agi asgari geçim indirimi asgari ücret 2022 maaş zamları