Asgari Geçim İndirimi (AGİ) nedir? Evli, eşi çalışan ya da çalışmayanlar AGİ ücreti ne kadar?

TAKİP ET

2022 yılından itibaren asgari ücrete gelecek olan zam belli oldu. Asgari ücret net olarak 4253 TL olarak açıklandı. Asgari ücretin belirlenmesinin ardından Asgari Geçim İndirimi (AGİ) de netleşti. AGİ'ye gelen bu netliğin ardından çocuk sahibi olan ve aynı zamanda çalışanlar, çocuk sayısına göre AGİ ücreti alabilecekler. Peki, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) nedir? Evli, eşi çalışan ya da çalışmayanlar AGİ ücreti ne kadar? Detaylar haberimizde.

Reklam
Reklam

2022 yılının net asgari ücreti 4253 TL olarak açıklandı. Açıklanan bu sayı AGİ hariç net asgari ücretidir. Asgari ücrete, AGİ eklenince çalışan maaşlarında farklılıklar olacaktır. AGİ ücretleri; bekar, evli ve çocuk sahibi olup olmamaya, aynı zamanda çocuk sayısına göre de değişiklik gösterebilmektedir.


Asgari Geçim İndirimi (AGİ) nedir? 

Asgari geçim indirimi, kısaca AGİ, çalışan bir kişinin kendisi de dahil bakmakla yükümlü olduğu kişiler için verilen bir indirimdir. AGİ, kişinin medeni durumuna ve sahip olduğu çocuk sayısına göre farklılık göstermektedir. 16 yaşından itibaren sigortalı çalışan bir kişinin asgari geçimini sağlayacak kısmın hesaplanıp, toplam gelirden çıkarılmasıyla vergiden muaf bırakılmasıdır. 


Çocuk sahibi olanlar için AGİ ne kadar? 

AGİ’den kaynaklı çalışan kişiye ödenecek olan yıllık tutar; yıllık asgari ücretin yarısına, %15 oran uygulanarak hesaplanabilir. AGİ, 2022 yılında bekar bir birey için 402 TL iken; evli, eşi çalışmayan ve çocuk sahibi olmayan biri içinse 481,5 TL’dir. 


Tek çocuk sahibi olanlar için AGİ ne kadar? 

Evli, eşi çalışmayan ve 1 çocuk sahibi olan biri için AGİ, 543 TL’dir. Fakat, evli, eşi çalışan ve 1 çocuk sahibi olan biri içinse AGİ, 308,55 TL olarak belirlenmiştir. 


2 çocuk sahibi olanlar için AGİ ne kadar? 

Evli, eşi çalışmayan ve 2 çocuk sahibi olan biri için AGİ ücreti 402,47 TL iken; evli, eşi çalışan 2 çocuk sahibi olan biri için AGİ ücreti 348,80 TL’dir. 


3 çocuk sahibi olanlar için AGİ ne kadar? 

Evli olan ve eşi çalışmayan, aynı zamanda 3 çocuk sahibi olan biri için AGİ ücreti 456,13 TL iken; evli ve eşi çalışan, aynı zamanda 3 çocuğa sahip olan biri için AGİ ücreti 402,47 TL’dir. 


4 çocuk sahibi olanlar için AGİ ne kadar? 

Evli, eşi çalışmayan ve 4 çocuğa sahip olanlar için AGİ ücreti 456,13 TL’dir. Evli olan ve aynı zamanda eşi çalışan 4 çocuk sahibi biri içinse AGİ ücreti 429,30 TL olarak belirlenmiştir. 


5 çocuk sahibi olanlar için AGİ ne kadar? 

Evli, eşi çalışmayan ve 2 çocuk sahibi olan biri için AGİ ücreti 456,13 TL iken; evli, eşi çalışan 2 çocuk sahibi olan biri için AGİ ücreti 456,13 TL’dir. 

AGİ asgari geçim indirimi AGİ nedir AGİ ne kadar 2022 asgari ücret