Asgari Geçim İndirimi neden kaldırıldı?

TAKİP ET

Asgari Geçim İndirimi neden kaldırıldı? 2022 yılı itibari ile AGİ olmayacak mı? Asgari Geçim İndirimini kimler alacak? soruları vatandaşlar tarafından epey bir merak edilmeye başlandı. Bizde bu sorularının cevaplarını haberimizde sizler için anlattık. İşte konunun detayları..

Reklam
Reklam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2022 yılı asgari ücret miktarını 4.253 TL 40 kuruş olarak açıkladı ve önümüzdeki sene için belirlenmiş olan 4.253 TL 40 kuruşluk asgari ücret üzerinden % 15 'lik gelir vergisi kaldırıldığından dolayı artık asgari geçim indirimi de ( AGİ ) olmayacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 'nın yayımlamış olduğu tabloya göre işçiden düzenli olarak alınan gelir vergisi ile damga vergisi kalktı. Asgari ücretin gelir vergisi haricinde tutulması ile beraber asgari ücretten fazla miktarda maaş alan vatandaşların da 12 ay boyunca brüt ücreti asgari ücret miktarı kadar olan kısmı gelir vergisinden muaf tutulacaktır.
Çalışan vatandaşların gelir vergisinden düşülen AGİ miktarı ise gelir vergisi kararından dolayı uygulamadan kaldırıldı.
Bu durum hem 2021 yılı hem de 2022 yılı asgari ücret hesaplamalarında görülmektedir. 2021 yılında işçinin eline geçmekte olan net asgari ücret miktarı 2.825 TL 90 kuruştu ve bu paranın 268 TL 31 kuruşu ise Asgari Geçim İndirimiydi. 2020 'de % 15 alan gelir vergisi kaldırıldığından dolayı işçinin eline geçecek olan 4.253 TL 40 kuruş içinde artık Asgari Geçim İndirimi olmayacak.

'' Bundan sonra AGİ diye bir şey yok! ''
Doç. Dr. Aziz Çelik, asgari ücrette gelir vergisi kaldırıldığından dolayı AGİ uygulamasnın da sona erdiğini ve '' Bundan sonra AGİ diye bir şey yok! Artık Gelir Vergisi Muafiyeti geçerli olacak. '' şeklinde konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Vedat Bilgin ise bu konu ile ilgili bir yazılı açıklama yaptı ve açıklmasında şu değerlendirmelerde bulundu;
'' TİSK, Türk - İş ile kamu temsilcilerinden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, aralık ayının sonunda tamamlanacak olan bu süreci 15 gün içerinde tamamladı ve ilk kez çok daha erken bir tarih içinde sonuca ulaştırarak asgari ücret miktarının belli olmasına katkıda bulunmuşlardır. İşçi ile işveren taraflarının olağanüstü anlayışlı tavırları, emeğin sonuna kadar korunması ile üretimin devamlılığı için de oldukça önemli bir sorumluluğun göstergesi olduğu kadar ayrıca hem sosyal dayanışmanın hem de sosyal barışın sürdürülmesini de sağlayacak bir etki yapmıştır. Kendilerine göstermiş oldukları bu tutum ve çalışmalarından dolayı da çok teşekkür ederim. ''

Asgari ücrette yüzde 50 'nin üzerinde bir artış yapıldı
Agari ücret, çalışma hayatının üçlü sayacağ olan işçi, işveren ile devletin ortak kararı ile belirlenmiştir. Net asgari ücret miktarında bir önceki yıla göre % 50 'nin üzerinde bir oranda artış yapılmıştır. Tarihi bir mutabakat ile sosyal devlet olmanın gereği olarak yapısal bir dönüşüm sağlanmıştır. Bütün işilerin ücret gelirlerinin, asgari ücret miktarına kadar olan kısmından hem gelir vergisi hem de damga vergisi kaldırılmıştır.

İstihdamı koruyacak!
Bu şekilde, çalıma hayatında uzun bir süredir üzerinde tartışılmakta olan fakat bir türlü sonuçlandırılamayan bu konuile ilgili olarak nihayet kalıcı olacak şekilde bir iyileşme sağlanmıştır. 2022 yılı asgari ücret miktarı, hem işçi vatandaşlarımız memnun edecek, hem ülke istihdamını koruyacak, hem de üretimin sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlendi.
2022 yılı itibari ile asgari ücret miktarı brüt 5004 TL ve net ücrette 4253 TL 40 kuruş olmuştur. Yapılan bu artış ile birlikte net asgari ücret miktarında 2021 yılı Kasım ayı enflasyon oranının yaklaşık olarak 30 puan üzerinde bir artış yapılmıştır. Bu şekilde de Türkiye tarihinde bir ilk yaşandı ve asgari ücret miktarında bir önceki yıla göre % 50 'nin üzerinde bir artış yapıldı.

Nominal olarak 23 katına çıktı
Yapılan bu düzenleme ile birlikte net asgari ücret miktarı 2022 yılına göre nominal olarak tam 23 kat arttı. Aynı dönemde reel olarak da Kasım ayı itibari ile % 235,87 oranında bir artış yaşanmış olması söz konusudur. Hem emekçi vatandaşımızı koruyan hem de iş yerini ve üretimi sürdürme amacında olan bu kararın ilk önce emekçi kardeşlerimize, sonra işverenlerimize ve son olarak ta tüm milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını dilemekteyiz. ''

Asgari Geçim İndirimi nedir?
2007 yılından önce vergi iade zarfları vardı. Bütün çalışan vatandaşlar yıl boyunca yaptıkları alışverişlerinde toplamış oldukları fiş ile faturaları bi zarfa yazarak işyerlerine verirleri ve vergi iade parası alırlardı. 2007 yılından itibaren ise vergi iadesi uygulaması kaldırıldı ve onun yerine AGİ uygulaması geldi. İşverenler, çalışanların aldkları maaşları üzerinden hesapladıkları vergi tutarını, vegi dairesine AGİ kadar daha az miktarda ödüyorlar. Hesaplanmış olan AGİ 'yi de çalışanın net ücretlerine ilave ederek ödüyorlar. AGİ 'nin hesaplaması ise asgari ücret miktarı üzerinden yapılmaktadır. AGİ 'den kaynaklı olarak çalışan kişiye ödenecek olan yıllık miktar, yıllık asgari ücret miktarının yarısına % 15 oranının uygulanması ile bulunmaktadır.

Asgari Geçim İndirimi hesaplaması nasıl yapılıyor?
Asgari Geçim İndirimi, mevcut olan yılda yapılan asgari ücret ödemelerine göre belirlenmektedir. Yılın ilk 6 ayı için asgari ücret miktarının ne kadar olacağı belirlendikten hemen sonra yıllık toplam miktarı dahesaplanıyor ve hesaplanan bu tutar Asgari Geçim İndirim oranı ile çarpılmaktadır. Elde edilen tutar ise en düşük gelir vergisi oranı olan % 15 ile çarpılır ve bulunan sonuç 12 'ye bölündükten sonra da aylık olarak Asgari Geçim İndirimi miktarı belirlenmiş olur. 

AGİ kalktı mı? AGİ neden kaldırıldı? Agi nedir? AGİ nasıl hesaplanır?