Asgari ücret 4. toplantısı ne zaman ve saat kaçta yapılacak?

TAKİP ET

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan 3. toplantı sonrasında şimdide gözler gerçekleşecek olan Asgari Ücret 4. toplantısında. Milyonlarca vatandaşı çok yakından ilgilendiren Asgari Ücret 4. toplantısı ne zaman ve saat kaçta yapılacak? sorusu da merak edilerek araştırılmaktadır. Bizde bu haberimizde asgari ücret ile ilgili yaşana son gelişmeleri aktaracağız..

Reklam
Reklam

Milyonlarca vatandaşın merak içinde beklediği asgari ücret zammı için geri sayım artık başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu en son toplantısını 9 Aralık Perşembe günnde gerçekleştirmişti. Yaplan bu toplantı ile asgari ücret miktarı da henüz netleşmeyince gözler bu seferde yapılacak olan 4. toplantıya çevrildi. Bu yüzden de asgari ücret 4. toplantı tarihinin ne zaman olduğu ve saat kaçta yapılacağı soruları da sorulmaya başandı ve cevapları da epey bir merak ediliyor. Yeni asgari ücret miktarının ne kadar olacağı ise yapılacak olan 4. toplantıda belirlenmesi bekleniyor.

Asgari ücret 4. toplantısı hangi gün yapılacak?
Asgari ücret 3. toplantısı 9 Aralık Perşembe günü saat 10.00 'da Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu tarafından yapıldı. Şimdi de bütün gözler yapılacak olan 4. toplantıya çevrilmiş durumda. Asgari ücret 4. toplantı için henüz netleşmiş bir tarih ya da gün yok. Yaklaşık olarak 7 milyon çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret mitarlarına yapılacak zam kararı büyük bir heyecan ile beklenmektedir.

Yeni asgari ücret miktarları ne kadar olacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapan Vedat Bilgin konu ile ilgili olarak, '' Asgari ücrette beklentileri karşılayacak şekilde ciddi bir rakam belirleyeceğiz. Bayram havası yaratacak ve vatandaşımıza rahat bir nefes aldıracak bir seviyede belirleneceğini belirtmek isterim '' şeklinde konuştu. 
Çalışma Genel Müdürü olan Önder ise bu konu hakkında işveren kesiminin yeni asgari ücret miktarının 3100 TL olmasını talep ettiklerini ancak TÜRK - İŞ Sendikası 'nın da yeni asgari ücret miktarları için tam 3900 TL olması konusunda teklif verdiklerini söyledi. Çalışma Genel Müdürü olan Önder, yeni asgari ücret miktarına yapılacak olan son toplantıda artık kesin olarak karar verleceğini de söyledi. 
2022 yılı bütçe görüşmeleri ise hala devam etmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Vedat Bilgin ise milletvekillerine bir sunum yaptı ve yeni bir Anayasa ihtiyacının olduğunu dile getirip, emeği korumak zorunda olduklarını ve üretimin de devam edebilmesi için üretim araçlarının da olması gerektiğine dikkat çekti.
Bakan Bilgin; '' Türkiye bugün endüstriyel alanda üretilen ürüleri ihraç eden bir ülke konumuna gelmiştir. Ankara 'dan İstanbul 'a giderken fabrika sahalarından geçiyoruz ve bunlar, Türkiye 'nin üretim gücünün ne kadar yükseldiğini de ortaya koymaktadır. Emeğin ise özel bir durumu vardır. Çalışma Bakanlığını asli görevi de bu emeğin korunmasıdır. İstanbul 'da yaşanan bir örnek olaydan söz etmek istiyorum. İstanbul 'da, fabrikada örgütlendikleri için işçimiz işvereni tarafından kapı önüne koyulmuştur. Sonra da bu işçilerin sayısı 400 'ü buldu. Ben oraya bizzat müdahale ettim ve İstanbul Vali 'mizi telefon ile aradım. ' CEO 'su ile görüş ve hukukumuz olduğunu ona söyle, yoksa ben kapısına gelirim ve o hukuku ona uygulatırım ' dedim. Hangi görüşten olduğunuza hiç bakmam, ben verilen emeğin örgütüne bakarım, hakkını yemeye kalkışan her kim olursa da karşısına ben çıkarım '' şeklinde konuştu. 

İşçi ile işveren 3 konuda anlaşmaya vardı
İşçi ile işverenin anlaşmaya vardıkları konulardan ilki; TÜRK - İŞ Sendikası, HAK - İŞ Sendikası ile DİSK 'in yeni asgari ücret görüşmeleri henüz başlamadan önceki çağrılarında da yer alan sosyal güvenlik işçi priminde 5 puanlık bir indirimin yapılması konusudur. Anlaşma sağlanan ikinci konu ise; gelir vergisinin ilk diliminin yıllık asgari ücret düzeyine çıkartılmasıdır. Üçüncü ve son konu ise; işverene sendikalı işletmelerde asgari ücretin % 6 'sı, diğer işletmelerde ise % 3 'ü oranında bir desteğin sağlanmasıdır. 

Asgari ücrette vergi indirimi yapılacak mı?
Merkez Bankası, yayınladığı en son enflasyon raporunda 2021 yılsonu enflasyon tahminini % 18.4 olarak revize etmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu 'nun açıklamış olduğu Ekim ayı verilerine göre de Tüketici Fiyat Endeksi 'nde yaşanan yıllk artış miktarı ise % 19,89 oldu. Kasım ayı ile Aralık ayında enflasyonun son 18 yılın ortalaması şeklinde çıkması durumunda ise yıllık enflasyon oranı % 17,66; geçen seneki düzeyde çıkması halinde de % 19,89 olacaktır. 
Vatandaşın cebine yansıyan enflasyon oranının çok daha fazla olduğu tartışmalar bir tarafa, kabaca resmi enflasyon oranı % 20 olarak kabul etmek de mümkün gibi görünmektedir. 
İşçi ile işveren kesiminin aralarında mutabık kaldıkları başka bir konu ise vergi indirimidir. Her iki taraf da, başta asgari ücret miktarı olmak üzere bütün ücretler üzerindeki vergi miktarlarının aşamalı bir şekilde azaltılmasını talep etmektedir.

asgari ücret toplantısı ne zaman? asgari ücret 4. toplantısı ne zaman yaplacak? yeni asgari ücret belli oldu mu?