Asgari ücret belli oldu mu? Asgari ücret 2022 net rakamları

TAKİP ET

Yeni yıla girecek olmamızla birlikte milyonlarca işçi asgari ücret rakamlarının belli olup olmadığı araştırılmaya başlandı. 2022 yılında işçilere verilecek olan asgari ücretin belirlenmesi için bugün saat 11'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bir araya gelindi. Toplantı sonrasında asgari ücret ve AGİ rakamları belli olacaktır. Peki Asgari ücret belli oldu mu? Asgari ücret 2022 net rakamları nedir? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Yeni yıla girecek olmamızla birlikte milyonlarca işçi asgari ücret rakamlarının belli olup olmadığı araştırılmaya başlandı. 2022 yılında işçilere verilecek olan asgari ücretin belirlenmesi için bugün saat 11’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bir araya gelindi. Toplantı sonrasında asgari ücret ve AGİ rakamları belli olacaktır. Asgari ücretin belli olması için gerçekleşen Asgari Ücret Belirleme Komisyonu toplantılarında bir sonuç çıkmazken bugün gerçekleşecek olan toplantıdan sonra asgari ücret belli olacaktır. Üçüncü toplantı sonrasında TİSK asgari ücret için 3 bin 100 TL teklif ederken Türk-İş 3 bin 900 TL istemiş ama bir sonuç alınamamıştır. 
2022 yılının asgari ücretinin belirleneceği resmi süreç hala devam ederken Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısı bugün gerçekleşecektir. 9 Aralık’ta yapılan üçüncü toplantı enflasyon rakamları nedeniyle belirlenememiştir. TİSK, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon rakamlarının baz alınmasını istemiş, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ise yaşanan enflasyonun yüzde 50’nin üzerinde olduğu gerekçesiyle buna itiraz etmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise verilecek olan asgari ücretin “Bayram havası yaratacak” bir rakam olacağı açıklamıştı. 
Yapılan asgari ücret görüşmelerinde asgari ücretteki işçi primlerinden de 5 puanlık indirim yapılması, gelir vergisi birinci diliminin yıllık brüt asgari ücrete eşitlenmesi ve asgari ücret işveren desteğinin toplu sözleşmeleri işyerlerinde %6, diğerlerinde %3 olarak belirlenmesi konularında karara varılmıştır.

Asgari ücret ne kadar olacak?
TÜİK bu sene asgari geçim tutarını açıklamazken, Asgari Ücret Komisyonu, Hacettepe Üniversitesi’nin bir işçinin günlük dengeli, beslenme parametresine göre hesaplama yapmıştır. 
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun hesaplanmasında asgari geçim tutarı hafif işte 2 bin 979 TL ağır işte 3 bin 567 TL oldu. Asgari geçin oranını TİSK 3 bin 100 TL olarak hesaplarken TÜRK-İŞ 3 bin 900 TL olarak hesaplamıştır. TİSK asgari geçim tutarını 3 bin 100 TL, Türk-İş ise 3 bin 579 TL olarak ön görmüştür. Enflasyonda ve döviz kurunda yaşanan artışlardan dolayı bu senen asgari ücrette yüksek bir artış beklenirken Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay 4 bin TL altında bir rakamı kabul etmeyeceklerini açıkladı. 

Asgari ücret nasıl belirlenmektedir?
Asgari ücret yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir. Bu komisyon, asgari ücreti belirlemek için dört kez toplantı gerçekleştirir. İlk toplantı bakanlıkta yapılırken diğer iki toplantı işçi, işveren ev sahipliğinde toplanır. Dördüncü son toplantı ise yine bakanlıkta toplanır. Toplantılara bakanlığın belirlediği üyelerden birisi başkanlık yaparken komisyon en az 10 üyenin katılımıyla toplanır ve oy çokluğuyla asgari ücrete karar verilir. Oylar eşit olursa başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilmektedir.
 

Asgari ücret asgari ücret ne kadar oldu