Asgari ücret zammında son rakamlar belli oldu: Temmuz'da 5 bin lirayı aşacak

TAKİP ET

Asgari ücretli çalışan Milyonlarca kişi Temmuz ayında maaşlarına yapılacak olan ara zammı merak ediyor ve bu konudaki rakamları yakından takip ediyor. Asgari ücrete ek zam konusunda masa da çok sayıda formül var ve çalışmaları hala devam ediyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar sonrasında asgari ücrete zam beklentisi de arttığı nokta Peki temmuzda Asgari ücret ne kadar olacak? İşte asgari ücret zammı için son rakamlar…

Reklam
Reklam

Asgari ücretli milyonlarca çalışan artan enflasyon ve hayat pahalılığından şikayet ederken hükümet, Temmuz ayında yapılacak düzenlemelerle bu durumun ortadan kalkacağını söylüyor. Özellikle asgari ücretli çalışanlar Temmuz ayında maaşlarında iyi bir düzenleme olmasını ve zor durumdan kurtulmayı bekliyor. Milyonlarca asgari ücretlinin yüzünü güldürecek son dakika müjdeleri geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelmiş ve Temmuz’da ara zam sinyalleri verilmişti. Benzer açıklamalar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den de gelirken, ilerleyen günlerde yeni asgari ücret için toplantıların yapılacağı tahmin ediliyor.
 

Yeni formüller belli oldu

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılması konusunda yüzde 10-20 gibi orandan ön plana çıkıyor. Ancak bunun yanında asgari ücretlinin 750 liraya varan sigorta primlerini devlet tarafından karşılanması da gündemde. Yani primleri devlet tarafından karşılanırsa bu tutar asgari ücrete dahil edilecek ve temmuzda asgari ücret 5000 liranın üzerine çıkacak.

4 Temmuz'da açıklanacak veriler bekleniyor

Asgari ücrete temmuzda yapılacak olan ara Zam konusunda çalışmalar geçtiğimiz haftadan itibaren başlamıştı. Ancak yine de 4 Temmuz tarihinde yapılacak olan enflasyon açıklaması da yakından takip ediliyor. 6 aylık zam oranları Asgari Ücret konusunda da belirleyici olacak. Henüz net olarak bir açıklama yapılmasa da asgari ücrete en az yüzde yirmi ara zam yapılması gündemde. Eğer Temmuz ayında asgari ücrete yüzde yirmi zam yapılırsa Temmuz ayından itibaren net asgari ücret 5103,6 lira olacak. Brüt asgari ücret ise 6004,8 lira olacak.
 

Sigorta primlerini devlet ödeyebilir


Asgari ücrete ara Zam konusunda işverenin yükünü azaltmak isteyen hükümet birinde etleri üzerinde çalışıyor. Yani şu anda asgari ücretlinin 750 TL'yi bulan sigorta primlerini devlet karşılayabilir ve bu tutar maaşlara eklenebilir. Bu formülün uygulanması halinde ise yine Asgari ücretin 5000 liranın üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca asgari ücrete yapılacak olan zammı Birlikler Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve birçok ödeme kaleminde değişeceği biliniyor. İhbar tazminatı, kıdem tazminatı ve emzirme yardımı gibi ödemeler Asgari ücretin değişmesi ile birlikte artacak. Bunun yanında İşsizlik maaşına da zam yapılacak.