Asgari ücrette son dakika : Asgari ücret için pazarlık başlıyor!

TAKİP ET

Asgari ücrette son dakika gelişmesi yaşanıyor. Asgari ücret görüşmeleri bugün başlıyor. Asgari ücret pazarlıkları bugün başlayacak. İşçi ve işveren tarafları bugün asgari ücret pazarlıkların başlayacak. Asgari ücret ne kadar olacak sorusunun yanıtı merak ediliyor.

Reklam
Reklam

Asgari ücret Türkiye’de milyonlarca insanı ilgilendirmektedir. Çünkü yaklaşık 10 milyon insan asgari ücret ile çalışmaktadır. Asgari ücrette son dakika gelişmesi yaşanıyor. Asgari ücret görüşmeleri bugün başlıyor. Asgari ücret pazarlıkları bugün başlayacak. İşçi ve işveren tarafları bugün asgari ücret pazarlıkların başlayacak. Asgari ücret ne kadar olacak sorusunun yanıtı merak ediliyor.

Daha önce yetkili sendikalar tarafından yapılan açıklamalarda Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, ‘’%36 altında bir rakamları konuşmak istemiyoruz’’ derken, TİSK Başkanı Akkol da en az %20’nin üzerinde bir oranın verilmesi gerektiğini söylemişti. Bunun yanında işvereni de düşünen Akkol, zamlar dengeli bir şekilde verilmezse işverenin maliyetinin %43’lere çıkacağını ifade etmişti.

Asgari Ücrette Zam Pazarlığı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ergün Atalay, erken seçim konusunun ya da siyasetin asgari ücreti ya da pazarlıkları etkilemeyeceğini söyledi. Konuşmalarını sürdüren Atalay, ‘’Daha önce seçime 1 ay kala sözleşme yapmıştık. Şimdiye kadar hiç böyle bir durumla karşılaşmadık. Önceki asgari ücret ile 1 ay değil 15 gün geçinilmez. İnsanların yüzünü güldürecek bir rakamın verilmesi lazım. İşverenin de elini taşın altına koyması gerekiyor. Bunun yanında hükümetin de bu duruma el atması gerekmektedir. Yıllık enflasyon %30 civarındadır. Bir ay önceki fiyatları özler olduk. Dolar nereden nereye geldi? Cumhurbaşkanımızın da bu duruma bu şekilde baktığını düşünüyorum’’ dedi.

Konuşmalarını devam ettiren Ergün Atalay, ‘’işveren bir şey talep ettiğinde kar ettiklerini ama kar ediyoruz demeyeceklerini söylerler. Hükümet ile işveren oturup ücrete karar veriyorlar. İnsanlar da ben az alıyorum sanıyor. Daha önce net bir rakam açıkladığını ancak milletin parasını aldılar. Ben 2 dönemdir ücret miktarı konusunda net bir açıklama yapmıyorum. Emekli vatandaşlarımızın da bu zamlardan yararlanması gerekmektedir.

Kamu Ücretleri Dikkat Alınmalı

Hak-İş, Türk-İş ve DİSK tarafından yapılan ortak açıklamalara göre asgari ücretin net bir şekilde açıklanması gerektiği ifade edildi. Açıklamaya göre ‘’Asgari ücretten sosyal güvenlik ve vergi adı altında yapılan kesintilerin artık alınmaması gerektiğini düşünüyoruz. Asgari ücret yıl boyunca bu miktarın altına düşmemelidir. Medeni duruma göre asgari geçin indirimi de verilmelidir. Kamudaki en düşük aylığın miktarı, asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınması gerekmektedir’’ denildi.

İşverenler Bizi Eleştiriyor

Konuyla ilgili açıklamalar yapan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücrette çalışan kesimin hak ettiği miktarı alması gerektiğini belirti ve ‘’Toplu Sözleşme masasında enflasyonu 7 puanın üzerinde imza attık. Ancak işverenler bizi eleştirmeye başladı. Ama üretici enflasyonun altında eziliyor. Tam %45 oranında bir üretici enflasyonu var. Amacımız istihdamı artırmaktır. Eleman azaltmaya karşıyız. Bu süreçte TİSK büyük bir özveride bulunarak eleman çıkartmalar yapmadı’’ dedi.

Asgari Ücret 4.000 TL Olur mu?

İşverene verilen 75 TL maaş desteğinin devlet tarafından artırılması gerektiğinin altını çizen Akkol, ‘’Bu oran normalde %6 olduğundan 200 TL olması gerekmektedir. Ayrıca çalışanlara vergi desteği de gelmelidir. Asgari ücretin çok yüksek olması da durumu etkiler. İşverenler işçi çıkarmak zorunda kalabilir. Asgari ücret 4.000 TL olursa işverene maliyeti %43 olacak. Bu durum KOBİ’leri de etkileyecektir. Pazarlık sürecinin Aralık ortasında tamamlanmasını ve Cumhurbaşkanımızın her iki tarafı da memnun edecek bir karar almasını bekliyoruz’’ dedi.

Asgari ücrette son dakika Asgari ücret için pazarlık başlıyor!