Asgari ücretten yüksek maaş alanlar işçilere asgari geçim indirimi yapılmayacak!

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanlığı İdaresi Başkanlığı'nın Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yürürlüğe giren Gelir Vergisi Genel Tebliği ile beraber 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılacak olan asgari ücret ödemelerinde asgari geçim indirimi yapılmayacağı duyuruldu.

Reklam
Reklam

Hazine ve Maliye Bakanlığı İdaresi Başkanlığı’nın Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yürürlüğe giren Gelir Vergisi Genel Tebliği ile beraber 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılacak olan asgari ücret ödemelerinde Asgari Geçim İndirimi (AGİ) yapılmayacağı duyuruldu. Gelir Vergisi Genel Tebliği ile asgari ücretin vergi dışı bırakılmasına dair esaslar belirlendi. Asgari ücretten yüksek maaş alan işçilerin asgari ücrete denk gelen ücretlerinden gelir ve damga vergisi de alınmayacaktır. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Hazine ve Maliye Bakanlığı İdaresi Başkanlığı’nın Gelir Vergisi Genel Tebliği ile birlikte yapılan düzenlemelerle birlikte 2022 yılındı verilecek olan 5 bin 4 TL’den sadece sigorta kesintisi yapılacak olup gelir ve damga vergisi kesilmeyecektir. Bununla birlikte net asgari ücret 4 bin 253,40 TL olarak işçilere ödenecektir. 

Asgari geçim indirimi yapılmayacak 
Yürürlüğe giren Gelir Vergisi Genel Tebliğ’de istisnanın kapsamı ve uygulamasına ilişkin detaylı bilgilere yer verildi. Asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri gelir vergisinden istisna edilirken, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, hizmet erbabının ilgili aydaki gelirine ilişkin verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenecektir. İstisna nedeniyle alınmayacak vergi, ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşmayacaktır. Yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılan ücret ödemelerinde asgari geçim indirimi uygulanmayacaktır. Bu konuda Resmi Gazete'de yapılan açıklamaya göre, hizmet erbabının ücret gelirinin, ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin brüt tutarı kadar olması halinde, brüt tutardan, işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi kesintisi olmayacak, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi de yapılmayacaktır. 

asgari ücret Asgari ücrette agi kaldırıldı mı asgari geçim indirimi