Aşı olmayan vatandaşlara sokağa çıkma yasağı gelecek mi?

TAKİP ET

Koronavirüs ile hala dünya savaşmaya devam ederken aşı ile birlikte umutlar yeşerdi. Ancak yine de aşı olmayanlar risk taşımaya devam ediyor. Avrupa aşı olmayanların sokağa çıkmasını yasakladı. Aynı yasak Türkiye'ye gelecek mi? Aşı olmayan vatandaşlara sokağa çıkma yasağı gelecek mi? Detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

Koronavirüs tablosunda artış yaşanması ile birlikte Avrupa’da birçok il için aşı olmayanları kapsayıcı yasaklar gelmeye başladı. Uzmanlar ise bu artışın Türkiye’de gözlenmesi ile aşısız vatandaşlara karşı uygulanan yasakların Türkiye’ye de sıçrayacağını öngörmekte. 
Türkiye’de aşı olmayan vatandaşlara karşı uygulanmakta olan kısıtlamalar şuan mevcut. Bunlar içerisinde konser alanları, sinema, tiyatro girişleri gibi yerler var. Ancak dünyada yaşanan gelişmeler bu yasakların kapsamının genişleyip genişlemeyeceği konusunda soru işareti oluşturdu. 
Avrupa kıtasında aşı oranı düşük olan ülkeler aşısızı vatandaşların hareketliliğini düşürecek önlemler almaya devam ediyor. Bunun yanı sıra uygulamalar ile aşı oranını artırmak da hedefleniyor.  Aşılama ve vaka sayılarına bu kadar dikkat çekilmesinin sebebi ise Noel’in yaklaşması ile birlikte dördüncü dalga hatta beşinci dalga yaşanması ihtimali. 
Aşılanmamış vatandaşlara yasaklar geliyor
Alınan toplu organizasyonlar için olan önlemler dışında aşısız vatandaşlar için kısıtlamaları artıran ve böylece virüsün yayılmasını kontrol altına almaya çalışan ülkeler mevcut. Bu ülkelerden ilki ise son zamanlarda günlük vaka sayısının 10binin üzerine çıktığı Avusturya. Covid-19 aşısı yaptırmayan vatandaşları kapsayan sokağa çıkma yasağı geçtiğimiz haftalarda büyük bir tepki ile karşılaşsa da yürürlüğe girmiş bulunmakta. 
Avusturya’nın ilan ettiği yasak kapsamında aşılanma veya hastalığı geçirme yolu ile hastalığa bağışıklık kazanmış olan vatandaşlar dışında, 12yaş üzeri vatandaşların iş,eğitim, zorunlu ihtiyaçlar ve sağlık gerekçeleri dışında sokağa çıkmaları yasaklandı. 
Türkiye’de durum ne?
Birkaç ülkede daha yasakların ilan edilmesiyle birlikte Türkiye’de durum ne olacak soruları ise kafa karıştırmaya başladı. Konu ile ilgili Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak da “Avrupa yeni yıla birtakım önlemlerle girecek. İstanbul özelinde konuşacak olursak havaların aralık ayında soğumasıyla Avrupa’dakine benzer riskler görebiliriz. Aşılanma oranımız yüzde 85’i bulması çok önemli. ‘Her şey tamam’ diyoruz ama sokağa çıktığımızda birçok kişinin maske ve mesafeyi önemsemediğini görüyoruz. Şunu net söyleyebiliriz ki, yoğun bakım ve ciddi hastalık geçirenler aşısızlar veya eksik aşılı kişiler”  şeklinde uyarı yaparak bu sözlerine kapalı mekanlara dikkat edilmesi  gerektiğini söyleyen uzmanlar da var.
İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ağaçfidan konuya kapalı alanlar ile vurgu yaparak şöyle uyardı: “İstanbul özelinde konuşacak olursak havaların soğumasıyla kapalı mekanlarda kalabalık öbekleri görüyoruz. Ev ortamlarında bulunmak, misafir ağırlamalarda da dikkatli olmamız gerekiyor. Vatandaşlarımız maske ve mesafe kuralına mutlaka uymalı. Avrupa’da olumsuza dönen tablonun bizi etkilememesi diye bir durum olamaz. Aralık döneminden itibaren kış aylarında vaka sayılarında artışlar görebiliriz. Toplu taşıma, mekanlardaki doluluklara karşı önlemler alınmalı.”

Bilim kurulu ne diyor?
Avrupa’nın geldiği nokta ve uzmanların da bahsettiği üzere kışın gelmesi ve hastalığı tetikleyen kapalı ortamlar ile birlikte bilim kurulundan da uyarı geldi. Bilim kurulu Avrupa’da vakaların artmasından sonra Türkiye’de genellikle  2-3 hafta sonrasında vaka sayılarının da arttığını belirterek endişelerin arttığını ifade etti. 
Bu bağlamda vatandaşları uyaran bilim kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın “Benim endişem; Türkiye’de de bir süre sonra özellikle aralık ayına doğru vaka artışını artık 25-30 binlerde tutamayacağız, biraz daha yükselmeye başlayacak” şeklinde uyarısını yaptı. 

 
 

covid-19 sokağa çıkma yasağı aşısızlar