Askere gidenler için hangi sözler söylenir? Askere gidenlere ne denir?

TAKİP ET

Türk örf ve adetlerinde kişilerin birbirine söylediği pek çok söz bulunmaktadır. Türkler için milli bir görev olan askerlik ise asker olma yaşına gelmiş her erkeğin yaptığı vatani görevdir. Askere gidenlere ne denir? Askere gidene hangi sözler söylenir? Soruları da pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. İşte merak edilen tüm soruların cevapları haberimizde…

Reklam
Reklam

Türk adetlerinde askerlik kavramı sadece yetişkin erkeklere özgü bir değer, kavram değildir. Türkün töresinde ordu millet anlayışı hakimdir. Eskiden kadınlarında yer aldığı bu görev toplum içerisinde yapılan iş bölümü ve değişkenlik gösteren zamanın etkisiyle erkeklere özgü bir kavram haline dönüştü. Vatani bir görev olan askerlik ise askerler için cesur, fedakar, disiplinli ve saygılı olmak demektir. Peki askere gidene ne denir? Askere giden kişilere hangi sözler söylenir? Askere gidene iyi dileklerimizi nasıl iletiriz? Askere gidenlere nasıl mesaj atılır? Soruları da merak uyandıyor. Gelin hep beraber bu soruların cevaplarına bakalım…
Askere Gidenlere Söylenecek Sözler Nelerdir?
Askere giden kişilere söylenecek pek çok hayır duası ve iyi niyet içeren cümle vardır. Askerlik görevini yapmak için askere giden gençlere söylenecek sözleri sizler için bir araya getirdik. İşte askere gidenlere söylenecek sözler;
 
Hayırlı Tezkereler
Askere giden gençler için en çok söylenen ve en sık kullandığımız ifade ‘’Hayırlı Tezkereler” kelimeleridir. Hayırlı tezkereler ifadesiyle askerlik görevini yapacak olan askerimizin görevlerinde herhangi bir zorluk yaşamadan hayırlı bir şekilde tezkeresini almalarını ifade etmektedir.

Allah Kavuştursun
Askerlik uzun süren bir süreç olduğu için askere giden gençlerin ailesi ve sevdikleriyle bir an önce kavuşmasını ifade eden bir sözdür. Askerlerimizin başına bir kaza bela gelmeden kavuşması için söylenen bu söz aslında bir hayır duasıdır.

Allah Kurtarsın
Bu ifade genellikle çok samimi olmayan insanlar tarafından kullanılır. Uzak akrabalar, samimi olmayan arkadaşlar tarafından duyulabilecek biz sözdür. Vatani görevini yerine getirecek kişinin sağ salim evine dönmesi için söylenen bu söz aslında bir hayır duasıdır.

En Büyük Asker Bizim Asker
Asker uğurlamalarında sıklıkla duyduğumuz ve askere giden genci cesaretlendirmek için söylenen sözcüklerdir.  Askere giden kişinin görevini daha iyi yapması için söylenen bu söz çok sık duyduğumuz bir ifadedir. Daha çok asker evinden çıktığında ya da otobüsüne bineceği zaman kalabalık gruplarca hep bir ağızdan söylenen bir ifadedir.

İnşallah Sağ Salim Dönersin
Askere gidecek olan kişinin başına bir kaza bela gelmeden evine dönmesini anlatan bir ifadedir. Askerde başına bir şey gelmemesi gazi veya şehit olmaması için söylenir. Çok sık kullanılan bir duadır.

Vatan Sana Emanet
Vatanı korumak için çıktığı bu yolda geride kalanların rahat olmasını sağlayan askerlerimiz için Vatan Sana Emanet ifadesi çok sık kullanılır. Bu sebepledir ki askere giden evlatlarımızın yaptığı fedakârlığa karşı söylenen bir sözdür.

Dualarımız Seninle
Askere giden kişinin manevi gücünü arttırmak başına bir kaza bela gelmeden dönmesini sağlamak için söylenir. Bu sözle askerlerimizi Allaha emanet ettiğimiz ifade edilmektedir. Askerde olduğu süre boyunca arkasından dualar edileceğini ifade eder.
Askere giden genler için söylenecek diğer sözler şu şekildedir;

Sağ salim dönersin inşallah

Allah kurtarsın

Kazasız belasız tez zamanda gelesin inşallah

Allah kavuştursun

En büyük asker bizim asker

Allah ayağına taş değdirmesin, yüreğine gam komasın

Vatan sana emanet

Bu kutsal görevini başarılı bir şekilde yerine getirirsin inşallah.

Dualarımız seninle

Moralini yüksek tut, sen kutsal bir göreve gidiyorsun.

Vatan için git, seni sevenler için dön

Kazasız belasız

Moralini yüksek tut

Yolun açık olsun

Tez zamanda gelmeyi nasip et

asker uğurlama sözleri askere gidene ne denir