Askerlik yol parası nasıl sorgulanır?

TAKİP ET

Askere gidecek olan gençlerin en çok araştırdığı konular arasında askerlik yol parasının ne kadar olduğu vardır. Geçtiğimiz günlerde askere gidecek olan gençlerin açıklanmasının ardından askere gidecek olan gençler yol parası devlet tarafından verilmektedir. Peki Askerlik yol parası nasıl sorgulanır? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Askere giderek vatani görevlerini yerine getirecek olan gençlerin en çok araştırdığı konular arasında askerlik yol parasının ne kadar olduğu vardır. Geçtiğimiz günlerde askere gidecek olan gençlerin açıklanmasının ardından askere gidecek olan gençler yol parası devlet tarafından verilmektedir. Askere gidecek olan gençlere ikamet yerinden gidilecek ya da dönülecek yer esas alınarak bir defaya mahsus olarak yapılan ödemelere yol parası denir. Askerlikte yol parasının diğer adı iaşe bedelidir. 

Askerlik yol parası nasıl alınır?
Askerlik yol parasını almak için ek bir işlem yapmaya veya askerlik şubesine başvurmaya gerek yoktur. Askerlik sevk işlemleri tamamlandığında kişiye sevk kağıdı verilir. Sevk kağıdı alındıktan sonra ödemeler Türkiye genelinde herhangi bir PTT ya da Ziraat Bankası şubelerinden kimlik kartı ile alınabilir. Askerlik yol parası PTT şubelerinde çekildiği gibi ATM’lerden de çekilebilir. Askerlik yol parası hem PTT ATM’lerinden hem de Ziraat Bankası ATM’lerinde kartsız işlemler menüsünden T.C. kimlik bilgileriyle kolayca çekilebilir. 

Bedelli askerlik yapacaklar yol parası alabilir mi?
Askerlik yol parası görevini yapmak için sevk edilen ya da askerlik görevi sona eren herkese verilmektedir. Bedelli askerlik yapacaklar da 1 aylığına eğitime tabi tutulacağı için bu kişilere de belirlenen tutarda askerlik iaşe bedeli ödenebilmektedir. 

Askerlik yol parası ne kadar?
Askere gidilecek olan gençlere verilecek olan yol parası mesafelere göre farklılık göstermektedir. Ödemelerde esas alınacak olan mesafeler şu şekilde belirlenmektedir;

0-600 km arası

601-1200 km arası

1200 km’den fazla Bu mesafeler göz önünde bulundurularak gündelik tutarında 0-600 km arasında bir gündelik, 601-1200 km arasına 2 gündelik 1200 km üzerine ise 4 gündelik ödeme yapılmaktadır. Askerlik paraları sevk işlemi yapılır yapılmaz bankaya/PTT’ye gönderilir. Ödemeler sevk işleminden birkaç gün sonra Ziraat Bankası şube ile ATM’lerinden ya da PTT bank şube ile ATM’lerinden alınabilir.    

Askerlik yol parası nasıl sorgulanır?
Askerlik yol parası sorgulama işlemi e-devletten ya da başka bir online platformdan yapılamamaktadır bu yüzden sevk işlemi yapıldıktan birkaç gün sonra PTT ya da Ziraat Bankası şube veya ATM’lerden sorgulanabilir. Askerlik yol parası sorgulama işlemi şu an için hiçbir şekilde online olarak yapılmamaktadır. Sorgulama işlemi sadece PTT ya da Ziraat Bankası Şube ve ATM’lerde T.C kimlik numarası veya kartsız işlemler menüsünden yapılmaktadır. PTT ve ya Ziraat Bankası’nda askerlik yol parası sorgulama yaptığınızda ödemeniz görünmüyor ise askerlik şubenizle irtibata geçmenizde fayda sağlayacaktır. 

Askerlik yol parası Askerlik yol parası nasıl alınır Askerlik yol parası sorgulaması