Askerlik yol parası nedir? Askerlik yol parası sorgulaması nasıl yapılır?

TAKİP ET

Askere gidecek olan vatandaşların en çok araştırdığı konular arasında askerlik yol parasının ne kadar olduğu vardır. Geçtiğimiz günlerde askere gidecek olan gençlerin açıklanmasının ardından askere gidecek olan vatandaşların yol parası devlet tarafından verilmektedir. Peki Askerlik yol parası nedir? Askerlik yol parası sorgulaması nasıl yapılır? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Askere gitmekle yükümlüm olan vatandaşların belli şart ve koşulları yerine getirmesiyle askere çağrılmaktadır. Askere gidecek olan vatandaşların en çok araştırdığı konular arasında askerlik yol parasının ne kadar olduğu vardır. Geçtiğimiz günlerde askere gidecek olan gençlerin açıklanmasının ardından askere gidecek olan vatandaşların yol parası devlet tarafından verilmektedir. Askerlere gidecekleri kilometreye göre yol izni verilir bu nedenle yol parasının kilometreye göre yatırılıp yatırılamayacağı merak edildi. Askerlere verilen yol parası askerin gittiği kilometreye göre hesaplanmaktadır. Askerlerin gittiği gün sayısını da baz alınarak ödenecek olan miktar kesin olarak hesaplanır ve o günün şartlarına göre bu ücret devlet tarafından tüm ihtimaller düşünülerek belirlenir. 

Askerlik yol parası sorgulaması nasıl yapılır?
Askere gidecek olan gençler kendilerine verilecek olan yol parasının ne kadar olduğunu öğrenmek istiyorlar. Askerlik yol parası sorgulaması hem e-Devlet üzerinden online olarak hem de PTT şubelerinden yapılabilir. askere gidecek olan vatandaşlar para tutarını e-Devlet üzerinden görebirken paranın yatıp yatmadığı PTT şubelerinden görebilirler. Yol parası sadece kişinin kendisine teslim edilir. Bu nedenle PTT şubelerine T.C. kimlik kartı ile gidilmelidir. Askerlik yol parası sadece PTT şubelerinden ve PTT ATM’lerinden çekilebilir. Askerlik yol parası Ziraat Bankası üzerinden de verilmektedir. 

Askerlik yol parası ne kadardır?
Askerlik yol parası alacak olan vatandaşların merak ettiği konular arasında askerlik yol parasının ne kadar olduğu yer almaktadır. Askerlik yol parası hesaplanması kilometreye göre farklılık gösterir. Bu hesaplama esnasında belediye otobüsleri de gerekli bilgi ve ücret detaylarını devlete sunmaları gerekir. Tüm koşullar göz önünde bulundurularak, askerlik yol paraları 0-600 KM arasında yol gidenler için bir günlük 20 TL, 601-1200 KM arasında yol gidecek vatandaşlarımız için ise iki günlük 40 lira gibi bir ücretlendirme söz konusudur. 1201-1800 KM yol gidecek olan vatandaşlarımıza ise 3 gün için 60 TL verilecektir. 
İaşe bedeli devletin askerliği çağırdığı vatandaşlara ödenen paranın diğer ismidir. Devletin askerlere verdiği yol parası iaşe parası adı altında yatırmaktadır.  İaşe alacak olan vatandaşlar devletin bazı şartlarına göre belirlenir. Görev yeri açıklanan ve göreve çağırılan asker adaylarının maddi yükümlülüklerini biraz daha hafifletmek için hazırlanan bu ödenek aileleri ve asker adayı vatandaşlarımızın maddi sorunlar yaşamasını biraz daha önlemek amacıyla hizmete sunulmaktadır. Bu imkan istisnasız olarak seyahat etme zorunluluğu olan tüm vatandaşlarımıza uygulanır. Bu paranın askerlik yerine ulaşmadan önce verilebilir.

askerlik yol parası askerlik