Astigmat ile gece araba nasıl sürülür?

TAKİP ET

Güvenli sürüş için net görmek gereklidir. Gözünüzün bir kısmında düzensiz bir eğri (astigmatizma) varsa, gece sürüşü zor olabilir.

Reklam
Reklam

Astigmatizm yaygındır ve insanların yaklaşık %30'unu etkiler. Oftalmolog Nicole Bajic, MD, astigmatizmanın gece sürüşünü nasıl etkilediğini ve hava karardıktan sonra daha iyi görmek için neler yapabileceğinizi açıklıyor.

ASTİGMATINIZ OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARSINIZ?

Çoğu insan bir göz uzmanına başvurduğunda ve bir görme reçetesi aldığında astigmatı olduğunu öğrenir. Bu durum, gözünüzün bir kısmı - genellikle kornea - ideal şekil olan yuvarlak yerine bir futbol topu gibi dikdörtgen olduğunda ortaya çıkar.

Dr. Bajic, 20/20 mükemmel görüşe sahip olsanız bile bir miktar astigmatizma yaşayabilirsiniz, diyor. Astigmatizma belirtileri şunları içerir:

Bulanık görüş.

Göz yorgunluğu.

Baş ağrısı

Zayıf gece görüşü.

Şaşı.

Astigmat olup olmadığını öğrenmenin en iyi yolu göz muayenesine gitmektir. Dr. Bajic, “40 yaşın üzerindeki herkes her yıl bir göz doktoruna görünmelidir” diyor. "Gözündeki değişiklikler yaşlandıkça ortaya çıkar ve görüşünüzü bozar."

Astigmatizm de yaşlandıkça kötüleşebilir. Yaşlanma aynı zamanda katarakt gibi yaygın görme sorunları geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir - gözünüzün içindeki şeffaf lens bulanıklaştığında ve bu da gece sürüşüne katkıda bulunur.

ASTİGMAT GECELERİ ARABA KULLANMAYI ZORLAŞTIRIR MI?

Astigmatlı gözlerin dikdörtgen şekli ışığı bozar ve gece araba kullanırken görmekte zorlanmanıza neden olur.

Dr. Bajic, “Geceleri araba kullanırken ışıkların etrafında haleler görmek oldukça yaygın” diyor. "Fakat önemli bir astigmatınız varsa, haleler merkezden yayılan ışık çizgileriyle daha çok kuyruklu yıldızlara benziyor."

Dr. Bajic, astigmatizmaya ek olarak, bazı kişilerde öğrencilerin doğal olarak genişlediği veya büyüdüğü gece miyopisi olduğunu söylüyor. Bu, gözlerinize daha fazla ışığın girmesine izin verir.

Gece miyopisi ile, özellikle reçeteniz varsa ve gözlükleriniz veya kontaklarınız güncel değilse, hava karardıktan sonra görüşünüz otomatik olarak kötüleşir. Gece miyopisi, daha açık renkli gözlü kişilerde de ortaya çıkma eğilimindedir.

Sonuç olarak: "Hepimiz bu parlak LED farları iğrenç buluyoruz" diyor Dr. Bajic. "Fakat önemli bir astigmatizma veya kataraktınız varsa, bunlar gerçekten can sıkıcıdır."

ASTİGMATİZMA İLE GECE SÜRÜŞÜ İÇİN İPUÇLARI

Astigmatizma ile gece araba kullanmak zor olabilir. Ancak aşağıdaki adımları uygulayarak göz rahatsızlığının bulanık etkilerini azaltabilirsiniz:

1. Görme reçetenizi kontrol edin

İnsanlar bazen astigmatizmine tam olarak hitap etmeyen kontakt lensler kullanırlar. Durumu düzeltmek için torik kontakt lenslere ihtiyacınız var. Normal kişilerden daha pahalıdırlar. Ancak geceleri görme sorunları yaşıyorsanız, astigmatı düzeltmek çok önemlidir.

Dr. Bajic, gözlüklerin kontakt lenslere iyi bir alternatif olduğunu çünkü astigmatizma için daha kolay özelleştirilebileceğini söylüyor. Gözlüklerinizi torik kontaklara yatırım yapmak yerine gece sürüşlerinde kullanabilirsiniz.

Her iki durumda da, daha iyi görmenin ilk adımı reçetenizin güncel olduğundan emin olmaktır.

2. Kataraktları çıkarın

Katarakt yavaş yavaş gelişir ve genellikle 60 yaş civarında görüşünüzü etkilemeye başlar. Hem kataraktınız hem de astigmatınız olduğunda, gece araba kullanma sorununuzu ikiye katlar.

Katarakt ameliyatı, bulanık lensleri çıkarır ve bunları şeffaf, yapay olanlarla değiştirir. Bu prosedür, gece de dahil olmak üzere genel görüşünüzü iyileştirir. Aşağıdaki gibi katarakt semptomlarınız varsa sağlık uzmanınızla konuşun:

Bulanık görüş.

Işık hassaslığı.

Zayıf gece görüşü.

3. Parlama önleyici gece sürüş gözlüklerini deneyin

Özellikle gece sürüşü için tezgah üstü gözlük satın alabilirsiniz. Parlamayı azaltmak için bu ucuz gözlüklerde, görüşü bulanıklaştıran mavi ışığı filtrelemek için sarı lensler bulunur. Bazılarında yansıma önleyici kaplama da olabilir.

Ancak, görüşünüzü düzeltmezler ve çalıştıklarına dair hiçbir kanıt yoktur.

Dr. Bajic, “Etkinlikleri hakkında çok fazla araştırmamız yok” diyor. “Ama onları deneyen hastalarımın çoğu onları faydalı buldu. En önemlisi, gece sürüş gözlüğü takmanın zararı yoktur. Bu nedenle, yolda daha güvende olmanıza yardımcı olduğunu düşünüyorsanız, bunları kullanmanızda bir sakınca yoktur.”

4. Lens implantlarını düşünün

Lazer görme düzeltme ameliyatı hem yakın hem de uzak görüşlülüğü iyileştirebilir, ancak bazı insanlar için gece görüşünü kötüleştirir. Astigmatı olan kişiler için cerrahi alternatif, astigmatı düzelten torik lens implantlarıdır.

Katarakt ameliyatı ile aynı anda lens implantı işlemi de yaptırabilirsiniz. Katarakt ameliyatı sırasında sağlık uzmanınız doğal, bulanık lensinizi yapay bir lens ile değiştirir. Astigmatizma için torik olanlar da dahil olmak üzere görüşü düzeltmeye yardımcı olmak için farklı yapay lensler mevcuttur.

Kataraktı çıkarırken, sağlık uzmanınız astigmatizmi düzeltmek için doğal lensinizi torik lens ile değiştirebilir. Bu, gece görüşünün iki ana nedenini aynı anda ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

5. Tanıdık alanlara bağlı kalın

Geceleri araba kullanmaktan rahatsızsanız, basit bir çözüm sadece gündüzleri direksiyona geçmektir. Ya da akşamları dışarı çıkmanız gerekiyorsa tanıdık yerlere bağlı kalın. Açıkça göremediğinizde, kendi güvenliğinizi veya başkalarının güvenliğini riske atmaya değmez.

ASTİGMAT İLE ARABA KULLANABİLİR MİSİN?

Direksiyon simidini sıkmak ve yolda giderken gözlerini kısmak, araba kullanmanın güvenli bir yolu değildir. Dr. Bajic, “Vizyonunuz gece araba kullanmak gibi günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa, değişirse veya rahatsız edici hale gelirse, kontrol ettirin” diyor.

Hava karardıktan sonra caddede dolaşırken kendinden emin hissetmek, yeni bir gözlük takmak kadar kolay olabilir.