Astsubay nedir, nasıl olunur? Kadın ve erkek astsubay olma şartları

TAKİP ET

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde personel olarak yer almanın hayalini kuran insanlar astsubay olmanın şartlarını internet üzerinden araştırıyor. Peki astsubay nedir, nasıl olunur? İşte kadın ve erkek astsubay olma şartları...

Reklam
Reklam

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) personel olarak yer almanın hayalini kuran binlerce insanların en çok merak ettikleri rütbelerden birisi astsubaylıktır. Kadın veya erkek farketmeksizin binlerce astsubay olmanın şartlarını öğrenmek için arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul etmeye devam ediyor. Kadın ve erkek astsubay olma şartları en çok araştırılan terim olarak dikkat çekiyor. Peki astsubay nedir, nasıl olunur?
Astsubay Nedir, Nasıl Olunur?
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) en yüksek rütbesi olan subayların bir alt kıdeminde yer alan rütbeli personele astsubay adı verilmektedir. Astsubaylar, uzman çavuş, sözleşmeli er ve yükümlü erlere emir verebilmektedir. Subaylar ile er ve erbaşlar arasındaki iletişimin düzgün olmasından sorumlu olan astsubayların rütbe simgeleri subaylardaki omuzda değil kolda yer almaktadır.
Astsubay olmak isteyen kişilerin T.C. vatandaşı ve herhangi bir sağlık sorunu bulunmaması gerekiyor. Genellikle ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlar kapsamında alımları gerçekleşen astsubay alımlarına girmeye hak kazananlar Astsubay Meslek Yüksek Okulu’nda 2 yıllık eğitim aldıktan sonra mezun olurlar ve TSK bünyesinde astsubay olarak görev almaya başlarlar.
Kadın ve Erkek Astsubay Olma Şartları Nelerdir?
Kadın ve erkek astsubay olma şartları bazı istisnalar dışında aynıdır. Boy ve kilo olarak kadın ve erkek adaylardan farklı koşullar talep edilir. Kadınlarda en az 1,58 boy ve uygun kilo talep edilirken, erkek adaylarda en az 1,64 boy ve uygun kilo talep ediliyor. Her iki cins için de geçerli olan şartlar ise şu şekilde:
Vücutta dövme, yanık, çizik gibi izlerin bulunmaması
2 senelik üniversiteleri bitirenlerin 26 yaşını aşmamış olması
Diş yapısının kusursuz olması
Lise ya da dengi okullardan mezun olmak
2 yıllık veya 4 yıllık fakültelerden mezun olmak
Vücut yapısında kusur olmaması ve sağlam olması
4 senelik fakülteleri bitirenlerin 28 yaş üstünü aşmamış olması
TSK'nın belirlediği boy ölçülerine sahip olmak
Yukarıdaki şartları karşılayan adaylar astsubay olmaya hak kazanmaktadır. Jandarma astsubay olmak isteyenlerin de normal astsubaylar için istenen şartları karşılaması gerekiyor. Astsubay adayları sözlü, yazılı ve fiziki yeterlilik olmak üzere 3 sınava girmektedir. Sözlü sınavda 50 soru sorulurken bu sorular  Türkçe, İnkılap, T.C. Anayasası, Atatürkçülük gibi derslerden hazırlanır. Yazılı sınavlarda ise 70 puanın üzerinde alanlar mülakat sınavlarına davet edilir.

TSK astsubay astsubay olma şartları