Ateş basması veya gece terlemesi ciddi olabilir mi?

TAKİP ET

Vazomotor semptomlar terimini duymamış olabilirsiniz. Ama muhtemelen daha yaygın adlarına aşinasınızdır: sıcak basması ve gece terlemesi.

Reklam
Reklam

40 yaş civarında, adet gören kişilerde östrojen ve progesteron seviyelerinde azalma görülür. Bu, menopozdan önceki geçiş dönemi olan perimenopozun başlangıcını tetikler.

Sıcak basmalara tam olarak neyin neden olduğu bilinmiyor. Bu hormonal değişikliklerin beyninizin sıcaklık merkezini etkilediğine ve bunun da vücudunuzun bu iç sıcaklıktaki değişikliklere verdiği tepkilere yol açabileceğine inanılıyor.

Bu da gün boyunca ter içinde kalmanıza ve gece ter içinde uyanmanıza neden olabilir.

PEKİ, ENDİŞELENMELİ MİSİNİZ?

Dahiliye ve kadın sağlığı uzmanı Andrea Sikon, MD, sıcak basmaları ve gece terlemeleri söz konusu olduğunda neyin normal olduğunu ve ne zaman doktorunuzu görmeniz gerektiğini açıklıyor.

SICAK BASMALARI SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA NORMAL OLAN NEDİR?

Sıcak basması menopozun yaygın bir belirtisidir ve çok rahatsız edici olabilir. Gece olduğunda, bunlara gece terlemesi denir.

Dr. Sikon, "Sıcak basmaları birçok kişi tarafından gövde bölgesinde ani başlayan yoğun ısı olarak tanımlandı" diyor. "Sonra yayılıyor, ardından terliyor ve ardından bazen üşüme hissi geliyor."

Bazı kişiler sıcak basmaları yaşamayabilir. Ancak bunu yapanlar için, her bir sıcak basmasının şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişebilir.

“ Sıcak basmaları çok yoğun ve çok yıkıcı olabilir. Bazı kişilerin kıyafetlerine damlayan ter damlaları olabilir” diye açıklıyor Dr. Sikon. “Gece terlemeleri de çok rahatsız edici olabilir. Sizi uyandırabilir ve gece kıyafetlerinizi veya çarşaflarınızı değiştirmenize neden olabilirler.”

Ateş basmaları, gece terlemeleri ve diğer vazomotor semptomlar yaklaşık dört ila yedi yıl sürebilir.

Dr. Sikon, “Çoğu kişi sıcak basması yaşayacak ve çoğu zaman hafif ila orta şiddettedir” diyor. "Ama sonra, şiddetli semptomları olan ve on yıllardır bunlara sahip olanlar var."

SICAK BASMALARI SAĞLIĞINIZ İÇİN KÖTÜ OLABİLİR Mİ?

Menopoza bağlı sıcak basmaları ve gece terlemeleri tehlikeli değildir.

Ama sağlığınız için kötü mü? Muhtemelen.

Gece terlemeleri sizi gece ayakta tutuyorsa, bu yorgunluk ve halsizlik gibi bir dizi başka belirtiye yol açabilir.

“Uykuya ihtiyacımız var” diyor Dr. Sikon. "Ve kaliteli bir uykuya ihtiyacımız var."

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, çoğu yetişkin günde yedi ila dokuz saat uykuya ihtiyaç duyar.

Araştırmalar, bozulmuş uykunun kilonuzu, kardiyovasküler sağlığınızı ve ruh halinizi etkileyebileceğini gösteriyor.

Dr. Sikon, “Uymuyorsanız ruh haliniz etkilenir” diyor. “Daha sinirlisiniz, konsantre olmakta zorlanıyorsunuz ve gün boyunca uykuya dalma olasılığınız daha yüksek olabilir.”

Sıcak basmalar kalp sorunları anlamına gelebilir mi?

Doğrudan değil, diyor Dr. Sikon.

Dr. Sikon, “Sıcak basmalar kendi başlarına sizin için zararlı değildir” diyor.

Ancak, yalnızca efor sarf ettiğinizde (egzersiz yaparken, ev işi yaparken vb.) ateş basması yaşadığınızı fark ederseniz ve buna göğüste ağırlık, sıkışma veya nefes darlığı gibi başka semptomlar eşlik ediyorsa, o zaman doktorunuzu görme zamanı gelmiş olabilir. Menopozla ilgisi olmayan başka bir durum olabilir.

Hormon tedavisinin kardiyovasküler hastalık riskinde artışa neden olduğu konusunda endişeler olsa da araştırmalar, hormon tedavisine geç değil de erken başlanırsa östrojenin faydalı olabileceğini gösteriyor. Birçok kişi hormon tedavisi için harika adaylardır ve araştırmayı bilen bilgili bir sağlayıcı ile riskleri ve faydaları hakkında konuşabilir.

Ancak hormon tedavisine başlamak için menopozdan 10 yıl sonra beklerseniz, kardiyovasküler hastalık riskleri yararlarından daha ağır basar.

Dr. Sikon, "Bir kişi on yıl boyunca östrojensiz kaldıktan sonra ve daha sonra östrojen alırsa, riskleri artırabilir" diyor. “Birçoğu ayrıca hormonal tedavi ile artan meme kanseri riskinden endişe ediyor. Rahmi olanların tedavisinde kullanılan östrojen-progestin tedavisinin sadece nadir bir yan etkisi olduğunun farkında değiller. Histerektomi geçirenlerde ve sadece östrojen kullananlarda risk artışı yok.”

DOKTORUNUZLA NE ZAMAN İLETİŞİME GEÇMELİSİNİZ?

Günde birkaç kez ateş basması yaşıyor, aşırı terlemeden utanıyor veya gece terlemeleri nedeniyle iyi bir gece uykusu çekmekte zorlanıyorsanız, yalnız olmadığınızı bilmek önemlidir.

Menopoza giren bireylerin yaklaşık %75'i sıcak basması yaşar.

Sıcak basmalarınız hayatınızı etkiliyorsa, doktorunuzu görmekten çekinmeyin.

İster birinci basamak doktorunuz, ister Kadın Doğum / Jinekolog veya bir uzman olsun, sıcak basması tedavisi konusunda deneyimli bir doktor seçtiğinizden emin olun.

Doktorunuz belirtilerinizi sorarak başlayacaktır. Sorabilecekleri bazı sorular şunları içerir:

Nasıl hissettiriyor?

Ne sıklıkla sıcak basması yaşıyorsunuz?

Sıcak basması ne zaman olur?

Başka hangi semptomları yaşadınız?

Şu anda başka hangi ilaçları kullanıyorsunuz?

Doktorunuz, sıcak basmalara yardımcı olmak için üst üste giymek, nefes alabilen kumaşlar giymek ve tetikleyicilerinizi (örneğin baharatlı yiyecekler, stres, ısı veya alkol) not etmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri konusunda size bilgi verebilir.

Hormon tedavisi, hormonal olmayan reçeteli ilaçlar ve alternatif tedaviler dahil olmak üzere tedavi seçenekleri mevcuttur.

Doktorunuz hormon tedavisi veya reçeteli ilaç önerirse, artılarını ve eksilerini onlarla tartıştığınızdan emin olun.

Dr. Sikon, “Ateş basmaları hayatın normal bir parçasıdır” diyor. “Yoğun ve yıkıcı olabilirler. Çoğu insan menopoz hakkında konuşmak istemez, bundan utanırlar. Ancak sıcak basmaları yönetilebilir ve hayatınızı bozmak zorunda kalmaz.