Ateşi güvenle düşürmenin 5 yöntemi

TAKİP ET

Biraz dinlenin, sıvı için, battaniye veya buz paketleri kullanın ve ilaç alın.

Reklam
Reklam

Ateşler sizi kötü hissettirir. Vücut ağrılarınız ve yorgunluğunuz olabilir ya da hasta ve huzursuz bir çocuğa bakıyor olabilirsiniz. İster siz olun, ister çocuğunuz, yüksek ateş sizi saatlerce - bazen günlerce - sefalet içinde bırakır.

Ateşin “kendi seyrini sürdürmesi” için beklemek zorunda mısınız? Yoksa daha hızlı kırmak için bir şey yapabilir misin? Neha Vyas, MD , aile hekimi, çocuğunuzun ateşini ölçüyor ve ateşinden endişeleniyor olsanız da, kendi ateşiniz varsa, ateşi nasıl kıracağınızı ve kendinizi nasıl daha iyi hissettireceğinizi açıklıyor.

Ateş Nasıl Düşürülür?

Bol bol dinlenerek, sıvı içerek, üşüyorsanız battaniye veya çok sıcaksanız buz torbası kullanarak ve asetaminofen veya ibuprofen gibi ilaçlar alarak ateşinizi kırabilirsiniz. Ancak çoğu durumda, mutlaka ateşinizi düşürmeniz gerekmez. Özellikle kendinizi iyi hissediyorsanız ve hafif bir hastalığınız varsa, genellikle kendilerini idare ederler.

Çocuklarda, ateşin sıklıkla nöbetlere ve beyin hasarına neden olduğu yaygın bir efsanedir. Ateşli nöbetler, 5 yaşın altındaki çocukların %5'ine kadar olabilir, ancak beyin hasarına neden olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Eşik, ateşi düşürmek sana çok ihtiyaç duyduğun bir rahatlama sağlayabilir. Biraz uyumanıza veya hasta bir çocuğu sakinleştirmenize yardımcı olmak için yeterli olabilir. Ateşinizi daha hızlı kırmak istiyorsanız, bu ipuçları yardımcı olabilir:

1. Dinlenme

Ateşiniz olduğunda yapılacaklar listenizin üstesinden gelme dürtüsüne karşı koyun. Dr. Vyas, “Bağışıklık sisteminizin düzgün çalışması için dinlenmeye ihtiyacı var” diyor. “İşten veya okuldan evde kalın ve mümkün olduğunca uzanın. Çok fazla yapmaya çalışırsanız, ateşiniz ve hastalığınız daha uzun sürebilir.”

Mümkünse uyuyun. Uyuyamıyorsanız, iyi bir kitapla kıvrılın veya bunun yerine bir podcast veya sesli kitap dinleyin.

2. Sıvıları için

Hidrasyon, hastalığınızın - ve ateşinizin - mümkün olduğunca çabuk yola çıkmasına yardımcı olabilir. Ateşiniz olduğunda muhtemelen daha fazla terlersiniz ve bu sıvıları içerek yenilemeniz gerekir. Ayrıca, bağışıklık sisteminiz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki her sistemin en iyi şekilde çalışması için sıvılara ihtiyacı vardır.

Dr. Vyas, "Ateşiniz sırasında içmezseniz hızla susuz kalabilirsiniz" diyor. "Ve susuz kaldığınızda, vücudunuzun bir hastalıkla savaşması daha zordur."

Su, bitki çayı veya ara sıra spor içeceği gibi size iyi gelen şeyleri için. Ancak ister soda, çay, kahve veya enerji içecekleri olsun, kafeinden uzak durun. Kafein daha fazla işemenize neden olur, bu da susuz kalmanıza ve iyileşmenize engel olabilir.

3. Soğutun

Yanıyorsan, acı çekmene gerek yok. Birkaç ev ilacı ile kendinizi veya bir çocuğu güvenle soğutabilirsiniz:

Kolunuzun altına bir seferde 10 dakikaya kadar soğuk bir paket uygulayın. Yine de bebeklerde veya küçük çocuklarda soğuk paketler kullanmayın. Derileri için çok soğuk olup olmadığını her zaman söyleyemezler.

Soğuk, kafeinsiz içecekler için veya buz parçaları yiyin.

Alnınıza veya boynunuzun arkasına serin, ıslak bir bez koyun.

Size biraz serin gelen oda sıcaklığında bir banyo veya duş alın.

Dr. Vyas, “Ateş üşümeye neden oluyorsa soğutma yöntemlerini atlayın” diyor. “Siz veya çocuğunuz muhtemelen daha kötü hissedeceksiniz ve bu rahatlamanıza ve iyileşmenize yardımcı olmayacak.”

4. Isın ama “terlemeyin”

Titremenizi durduramıyorsanız bir battaniyeye sarılın, ancak evdeki her yorganın üzerine yığmayın.

Dr. Vyas, “'Onu terlet' şeklindeki eski tavsiyeler yardımcı olmuyor ve zararlı olabilir” diyor. “Çok fazla battaniye vücut ısınızı daha da yükseltebilir. Kendinizi ısıtmak, muhtemelen terlemeye başlayacağınız için dehidrasyon riskinizi artırabilir.

Üşüyorsanız, yatakta normal yorganınızın altına girin veya omuzlarınıza bir battaniye atın. Terlemeye veya çok sıcak hissetmeye başlarsanız, onları çıkarın.

Ve bir bebeği paketlerken dikkatli olun. Vücutları, daha büyük çocuklar ve yetişkinler kadar sıcaklıklarını düzenleyemez. Bebeğinizi sıcak tutmaya değil, rahat tutmaya odaklanın.

5. Reçetesiz satılan ilaçları deneyin

Asetaminofen ve ibuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) ateşi düşürebilir ve baş ağrılarını veya vücut ağrılarını tedavi edebilir. Herhangi bir ilaç almadan veya çocuğunuza vermeden önce:

Etiketi okuyun ve hangi dozun alınacağını ve ne sıklıkta alınacağını anlayın.

Sizin veya çocuğunuzun NSAID'lerle etkileşime girebilecek başka ilaçlar almadığından emin olun.

Aspirin ayrıca ateşi düşürebilir, ancak 18 yaşın altındaki çocuklara vermeyin. Çocuklara aspirin vermek, ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olan Reye sendromuna neden olabilir.

İşe gidebilmek veya çocuklarınızı okula geri gönderebilmek için ateşinizi düşürmek için ilaç kullanmayın. Çoğu durumda, ateşiniz ilaç kullanmadan doğal olarak düştükten sonra en az 24 saat boyunca hastalıklar bulaşıcıdır. Etrafınızdaki herkesi hasta edebilirsiniz - ve muhtemelen kendinizi yıpratacaksınız, bu da muhtemelen ateşinizin daha uzun sürmesine neden olacaktır.

Ateş yetişkinlerde ve çocuklarda farklı mıdır?

Çocuklar yetişkinlerden daha sık ateşlenir, ancak ateş her yaştan insanı etkiler. Yaşınız ne olursa olsun, ateş başka bir şeyin olduğunun işaretidir - bu bir hastalığın kendisi değildir.

Dr. Vyas, "Ateşlerin yetişkinlerde ve çocuklarda virüsler ve enfeksiyonlar gibi benzer nedenleri vardır" diyor. “Ama bebeklerde ateş konusunda daha dikkatliyiz. Bir bebek size nasıl hissettiğini söyleyemez, bu nedenle ateşe neyin sebep olduğunu bilmek daha zordur. Çocuğunuzu neyin rahatsız ettiğini bilmiyorsanız, çocuk doktorunuzu arayın.”

Doktorunuzu ne zaman görmelisiniz?

Ateşlerin çoğu panik yapmak için bir neden olmasa da, göz ardı etmemeniz gereken bazı ateşler vardır. Aşağıdaki durumlarda herhangi bir ateş hakkında sağlayıcınıza başvurun:

Belli bir nedeni yok.

Beş günden fazla sürer.

102°F'den yüksek.

Ateş düşürücü ilaçlar aldıktan sonra bile aşağı inmez.

Ayrıca, aşağıdaki gibi semptomları olan herhangi bir ateş için tıbbi yardım almalısınız:

Bilinç bulanıklığı, konfüzyon.

Baş dönmesi.

Boyun ağrısı veya sertliği.

Döküntü.

Işığa duyarlılık.

Şiddetli ishal veya kusma.

Şiddetli başağrısı.

Hırıltı veya nefes almada zorluk.

Bebeğinizin veya çocuğunuzun ateşi varsa bu belirtileri tespit etmek zor olabilir. Çocuğunuz şu durumdaysa, çocuğunuzun sağlayıcısına da başvurmalısınız:

Uyuşukluk veya uyanmak zor.

Normalden daha az işemek veya ağlarken gözyaşı üretememek gibi dehidrasyon belirtileri gösterme.

Kusmadan herhangi bir sıvı içemez.

Çok telaşlı ve yerleşemiyor.

Ateş hayatın bir parçasıdır ve özellikle küçük çocuğunuz ateşlendiğinde bu çok zordur. Ancak cesaretinizi toplayın: Ateşlerin çoğu birkaç gün sonra geçer. Semptomları yakından izleyin ve bitene kadar kendinize veya çocuğunuza biraz TLC verin. Ve bağışıklık sisteminiz zayıfsa veya devam eden sağlık sorunlarınız varsa, ateşiniz çıkarsa sağlayıcınızı arayın.

Dr. Vyas, "Ateşten emin değilseniz - belki sadece hafif bir hastalık olmadığından endişeleniyorsanız - sağlayıcınızla görüşün" diyor. “Bekleyip endişelenmektense, uygun tıbbi tavsiye isteyip almak daha iyidir. Sağlayıcınız yardım etmek için burada, bu yüzden endişeleriniz varsa ulaşmaktan korkmayın."