Avrupa'da başlayan hastalık! Çocuklar arasında yayılan gizli hepatite dikkat! Uzmanlar uyardı!

TAKİP ET

Dünya üzerinde çocuklar arasında yayılan hepatit virüsüyle ilgili uzmanlar uyarıda bulundu. İngiltere'de başlayan ve son yıllarda patlak veren virüs çocuklar arasında yayılıyor. Son olarak 1 aylık ve 6 yaş aralığında 170 çocukta, tam 16 ülkede görüldü. Yayılan hepatit virüsüyle ilgili araştırmalar devam ederken bir kişi gizemli hastalık yüzünden hayatını kaybetti. Uzmanlardan uyarı geldi…

Reklam
Reklam

16 ülkede yayılan hepatit virüsüyle ilgili çalışmalar sürerken diğer taraftan hastalık da yayılmaya devam ediyor. Özellikle çocukları tehdit ettiği bilinen hastalıktan bu süreçte bir kişi hayatını kaybetti. Virüsün yakaladığı çocuklarda son bir aydır ishal, sarılık, karın ağrısı ve kusma gibi belirtiler seyrediyor. 16 çocuğun ağır bir karaciğer iltihabi geçirdiği ve karaciğer nakli yapılarak tedavi edildiği de bildirilmişti.
Aileler ve uzmanlar endişeli
Gizemli virüsle ilgili hem uzmanlar hem de aileler endişeli. Uzman Doktor Dilruba Garashova virüsün tam olarak ne olduğu anlaşılana kadar çocukları paketlenmiş gıdalardan uzak tutmak gerektiğini belirtti. Özellikle de tatlı tarzı paketli yiyecekler ve kuruyemiş gibi gıdalar tüketmelerinden kaçınmak gerektiğini söyledi.
Kabuklu kuruyemişlere dikkat edin
Uzman Doktor Dilruba Garashova, Avrupa Enfeksiyon Derneği’nin raporuna göre toksinden kaynaklı hastalık olduğunu söylemekte. Aslında toksinin mantar zehri olduğu ve mantarının kaynağının da kabuklu kuruyemişler olduğu düşünülme diyor. Nemli ve küflü ortamlarda bulunan bu toksinin karaciğere etki ettiği biliniyor. Vakaların da gösterdiği üzere karaciğer rahatsızlığı şikayetiyle gelen hasta sayısının fazla olduğunu belirtiyor.
Vakaların yalnızca çocuklarda görülüyor olması aileleri endişendiriyor. Garashova dünyada ünlü olan bir markanın test edilmesiyle salmonella tespit edilmişti, bunun virüse neden olabileceğini düşünüyoruz şeklinde bir açıklama yaptı.

Gizemli hastalığın belirtileri
Alınabilecek önlemler arasında Garashova bir süreliğine paketlenmiş gıdalardan uzak durmak ve özellikle kuruyemiş, tatlı tarzı poşetlenmiş yiyeceklerden kaçınmak etkili olur, açıklamasını yaptı.
Hastalığın belirtileri ise daha çok göz aklarında ve ciltte sarılık, kusma, karın ağrısı, ishal şeklinde görülmekte. Bu açılardan dikkatli gözlem yapmak ve vakit kaybetmeden hastaneye vurmak önemli.
Covid-19 ve aşılarla ilişkisi yok
16 ülkede görülen gizemli virüsün Covid-19 ya da aşılarla ilgili olmadığını Dünya Sağlık Örgütü açıkladı. Vakaların aşıyla ya da Covid-19 ile bağlantısı bulunmadı.