Avrupa'dan maymun çiçeği virüsü yayılıyor! Maymun çiçeği virüsü ABD'ye sıçradı!

TAKİP ET

Maymun çiçeği vakası İngiltere'de 9'a çıktı. Portekiz ve İspanya'da da maymun çiçeği vakasına rastlandı. Şimdi virüs ABD ve Kanada'da yayılmaya başladı. Maymun çiçeği vakalarına karşı alarma geçildi!

Reklam
Reklam

İngiltere’de maymun çiçeği virüsü (monkeypox) vakası 2 kişide daha görüldü, ardından 6 Mayıs sonrasından bu yana 9 vaka daha tespit edildi.
İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), yeni vakaların incelemesinde virüsün endemik olduğu herhangi bir ülkeyle bağlantıları olmadığı fark edildi. Bu sebeple de bireylerin buluşma yolu ile enfekte olmasının mümkün gözükmediği bildirildi.
Yeni ortaya çıkan vakaların birinin başkent Londra’da ortaya çıktığını bildiren İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), diğerlerininse ülkenin güney doğusunda tespit edildiğini ve vaka sayısının 9’a çıktığını bildirdi.
Aynı zamanda İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, yeni vakalarla daha önce maymun çiçeği virüsüne yakalananların bir bağlantısı olmadığını da belirtti.

Lizbon’da 5, Madrid’de 8 vaka

Portekiz ve İspanya’da Sağlık Bakanlıkları maymun çiçeği virüsü vakalarına karşı alarm verdi.
Batı ve Orta Afrika’da maymundan insana geçtiği bilinen endemik bir virüsün sebep olduğu nadir bir hastalık olarak ortaya çıkan maymun çiçeği vakası, şu an Portekiz’in başkenti Lizbon’da 5, İspanya’nın başkenti Madrid’de 8 kişi de tespit edildi.
Diğer yandan Madrid’in verdiği bilgilere göre hastaların sağlık durumlarının iyiye gittiği söyleniyor.
İspanya’nın Ulusal Mikrobiyoloji Merkezi, Madrid’de ortaya çıkan 8 vakanın maymun çiçeği virüsü olduğu konusunda fikir birliği içinde olmasına karşın kesin sonuçların analizlerin tamamlanmasıyla belli olacağını duyurdu.



Okyanustan öteye de ilerliyor

Massachusetts’li olan bir vatandaşa Kanada’ya seyahat etmesinin ardından maymun çiçeği teşhisi konuldu. Massachusetts Halk Sağlığı Departmanı ve Hastalık Kontrol Merkezleri geçtiğimiz günlerde vakayı onayladı.
Sağlık ajansları adamın temas ettiği kişileri tespit etmeye çalışırken, vakanın halk için bir sorun teşkil etmediği konusunda ısrarcı oldu. Ek olarak kimliği hakkında bilgi verilmeyen adamın hastaneye kaldırıldığı ve durumunun iyi olduğu da bildirildi.

Her olasılığa hazırlıklı olunmalı

Uyarılar Koordinasyon Merkezi Direktörü Fernando Simon ve İspanya Acil Sağlık Hizmetleri, İngiltere’den sonra İspanya ve Portekiz’de rastlanan maymun çiçeği vakaları arasında bir bağ olup olmadığının araştırıldığını ifade etti.
Fernando Simon, “Şu an için durum çok yeni, fakat her türlü olasılığa hazırlıklı olmalıyız. Maymun çiçeği virüsünün bulaşma oranı çok düşük olasılık, ancak tamamen ihtimal dışı da değil. Bu sebeple temkinli olmamız gerekiyor, tüm olasılıklar için çalışıyoruz” dedi.
Maymun çiçeği virüsü ilk olarak Avrupa’da 7 Mayıs’ta İngiltere’de bir kişide görülmüştü. Ardından 17 Mayıs’ta Portekiz’de 5 kişide virüs tespit edildi. 15 kişi de ise şüpheli durum tespit edildiği için gözetim altına alınmıştı.
Maymun çiçeği virüsü deride kabarıklık ve döküntü, sırt ve kas ağrıları ile ateş, şişmiş lenf düğümleri gibi yaygın belirtiler gösteriyor.