Avrupa'dan petrol fiyatlarını sarsacak haber! Rusya'ya yeni yaptırım!

TAKİP ET

Rusya'dan yapılan petrol ithalatının yasaklanmasını içeren yeni yaptırım teklifi AB Komisyonu tarafından yapıldı. Bununla ilgili kararı AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen verdi. Rus petrolünün yasaklanmasını teklif ediyoruz. Leyen, 'Bu tüm deniz – boru hattıyla taşınan rafine ve ham Rus petrol ürünleri için ithalat yasağı olacak' dedi. Ek olarak Rusya'nın büyük bankası Sberbank ile iki büyük bankasını daha SWIFT'ten çıkardıklarını da belirtti.

Reklam
Reklam

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ‘Ukrayna-Rusya savaşının Avrupa Birliği için sosyal ve ekonomik sonuçları’ konulu oturumda Strazburg’da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda konuştu. Leyen, Rusya’ya uygulanması planlanan yeni yaptırım paketinin içeriği hakkında açıklama yaptı. Altıncı yaptırım paketini sunduklarını ifade etti.
Paket kapsamında Buça’nın savaş suçlarını işleyen ve Mariupol kuşatmasından sorumlu rütbelileri, bunlara ek diğer kişileri yaptırım listesine alacaklarını da ifade etti.
Rusya’nın büyük bankaları SWIFT’ten çıkarıldı
AB Komisyonu Başkanı, Sberbank ve diğer iki bankayı SWIFT’ten çıkardıklarını açıkladı. Bu sayede Rusya’nın finansal sisteminde kritik öneme sahip bankaları AB’nın hedef aldığını belirtti. Bu bankaların SWIFT’ten çıkarılmasının Rus finans sektörünün küresel sistemden tamamen izolasyonunun sağlanabileceğini belirtti.
Rus devletinin 3 kanalına yayın yasağı getirileceğini de von der Leyen açıkladı. Bu kurumların AB uydu, internet, kablo ya da akıllı telefon uygulamalarıyla hiçbir şekilde faaliyet göstermelerine izin vermeyeceklerini vurguladı.
Kremlin bağlantıları kesilecek
AB Komisyonu Başkanı, Kremlin’in Avrupa’daki çeşitli danışmanlara ve muhasebecilere erişimlerinin de durdurulacağını belirtti ve söz konusu hizmetlerin Rus şirketlerine verilmesini yasaklayacaklarını söyledi.
Versay toplantısında, AB liderlerinin Rus enerjisine olan bağımlılığı bitirme konusunda anlaşmaya varıldığını söyleyen Leyen, beşinci yaptırım paketine kömürü eklediklerinin altını çizdi.

Rus petrolüne olan bağımlılığı ele aldıklarını belirtirken bunun kolay olmayacağını da itiraf etti. Özellikle bazı üye ülkelerin Rus petrolüne bağımlı olduğunu duyurdu. Bu sebepten Rus petrolünün yasaklanmasını teklif ettiklerini söyledi. Bu durumda tüm deniz ve boru hatlarında taşınan Rus petrol ürünlerinin ithalat yasağı sağlanacak, şeklinde konuştu.
Kademeli olarak sonlandırılacak
Rus petrolünün ithalat yollarını güvence altına alınarak, küresel piyasalardaki etkisinin en aza indirgenmesi için aşamalı ve düzenli çalışmalar yapılacağını söyleyen Leyen, 6 ay içinde Rusya’nın ham petrol tedarikini aşamalı olarak kaldıracaklarını belirtti. Bu adımların Rus ekonomisine zarar vereceğini vurguladı. 5. yaptırım paketi AB tarafından yürürlüğe konulmuştu. Komisyonun yürürlüğe girmesi için üye ülkeler tarafından onaylanması bekleniyor.