Ay tutulması zamanında hangi namaz kılınır? Husuf namazı nedir, nasıl kılınır? Husuf namazı kılınışı

TAKİP ET

19 Kasım günü gerçekleşecek ay tutulması esnasında yapılacaklar araştırılmaya başlandı. Ay tutulduğunda hangi namaz kılınır, nasıl kılınır ve kaç rekattır soruları soruları sorulmaya başlandı. Husuf namazı hakkında merak edilenler haberimizde

Reklam
Reklam

Bu gece gökyüzün de gerçekleşecek olan Süper Ay tutulmasında meraklar arttı. Bu ay tutulması kişileri nasıl etkiliyor ve ay tutulmasında neler yapılmalı sorularına cevap haberimizde yer almaktadır. Ay tutulması namazı olarak biline husuf namazı Allah’a karşı ibadet olarak yapılmaktadır. Ay tutulmasına dair Hz. Peygamber Efendimizin hadisleri de mevcuttur.
Husuf namazı nedir?
Namazın adından da belli olduğu gibi ay tutulmasına husuf denilirken, güneş tutulmasına Kusuf denmektedir. Asırlar öncesinde insanlar birçok batıl inanca sahiptirler. "Güneş ve ay, ancak yeryüzü halkının büyüklerinden bir büyük için tutulur." bâtıl inancına inanmaktadırlar.
Hz. Muhammed’in oğlu İbrahim vefat ettikten sonra güneş tutulması ile hadisi şerifler yer almaktadır. Onlardan bazıları ise şöyledir;
‘Ay ve güneş Allah’ın varlığını ve kudretini gösteren alametlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölmesinden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, namaz kılın, dua edin.
Ay tutulması ve güneş tutulması halinde rivayetler yer almaktadır. Tutulmaların olduğun da namaz kılınması gerekmektedir. En az 2 rekat namaz kılınırken bu namaza husuf namazı denmektedir.
Husuf namazı nasıl kılınır?
Namaza başlamadan öncelikle niyet edilmesi gerekmektedir.  Niyet ettim Allah rızası için Husuf namazı kılmaya.

Allahu Ekber diyerek Tekbir getirilir.

Subhaneke/Fatiha/Kurandan bir sure ya da ayet okunur.

Rukuya gidilir. Rukûdan doğrulunur.

iki kere Secdeye gidilir.

Tekrar Kıyama kalkılır.

Fatiha ve zammı sure okunur.

Rukuya gidilir. Rukûdan doğrulunur.

iki kere Secdeye gidilir.

Tahiyyat/Salli Barik/Rabbena duaları okunur ve selam verilir, dua edilir.

ay tutulması namazı nedir ay tutulması namazı nasıl kılını husuf namazı nedir husuf namazı nasıl kılınır