Ay tutulmasında kılınacak namazlar nelerdir? Küsuf ve Husuf namazı nasıl kılınır, kaç rekâttır?

TAKİP ET

Yılda bir kaç kez gerçekleşen Ay tutulması bu gece gerçekleşecek. Haliyle Ay tutulması hakkındaki araştırmalar da yoğunlaşmaya başladı. Peki Ay tutulmasında kılınacak namazlar nelerdir? Küsuf ve Husuf namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? İşte konu hakkında merak edilenler...

Reklam
Reklam

Tıpkı Güneş tutulması gibi senede sadece bir kaç kez gerçekleşen Ay tutulması bu gece gerçekleşecek. Uzmanlar bu geceki Ay tutulmasının son 6 yüzyıldaki en uzun Ay tutulması olacağını ifade ediyor. Bir çok müslüman ise Ay tutulmasında hangi namaz ve ibadetlerin yapılabileceğini öğrenmek için arama motorlarını meşgul etmeye devam ediyor. Peki Ay yutulmasında kılınacak namazlar nelerdir? Küsuf ve Husuf namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?
Ay Tutulmasında Kılınacak Namazlar Nelerdir?

Hz. Muhammed’in sözlerine ve Kur’an’daki ayetlere göre Ay tutulmasının yaşanacağı gece genellikle Küsuf ve Husuf namazları kılınır. Ay tutulmasında yaşanacak olağanüstü anların duygusuyla ibadetlerini yerine getirecek olan müslümanlar Küsuf ve Husuf namazlarının nasıl kılındığını ve kaç rekatta kılındığını öğrenmek için arama motorları üzerinden araştırmalarına devam ediyor.
Küsuf Namazı Nedir, Nasıl Kılınır, Kaç Rekattır?
Güneş tutulması sırasında kılınan bir namazdır. En az iki rekat kılınmması gereken Küsuf namazı gündüz gizli veya açıktan kılınabilmektedir. Fakat bir çok din bilimci Küsuf namazı sırasında okunan duaların gizli okunması gerektiğini ifade ediyor. Gece kılmayı tercih eden kişilerin ise dualarını açıktan okunmasında herhangi  bir sakınca görülmüyor. İmamın namazın bitişiyle birlikte Cuma hutbesinde yaptığı gibi iki tane hutbe okuduktan sonra cami cemaatine ahlaklı ve hayırlı işler yapmalarını tavsiye ettikten sonra Küsuf namazı kılınabilir. Fakat Güneş’in tutulmasının sona ermesi veya Güneş’in batması Küsuf namazının zamanının geçmesine neden olur.
Husuf Namazı Nedir, Nasıl Kılınır, Kaç Rekattır?
At tutulması sırasında müslümanların daha çok sevap kazanmak amacıyla kıldığı namazlardan birisi olan Husuf namazı tek başına kılınan bir namazdır. Aynı Küsuf namazında olduğu gibi gizli veya açıktan kıraatle kılınması mümkün olan Husuf namazı 2 veya 4 rekat şeklinde kılınabilmektedir. Bazı ayetlere göre Husuf namazının haram olmadığını fakat sünnet de olmaması gerekçesiyle sevabı da az olacaktır.
2021 yılının son Ay tutulması bu gece yarısı civarında gerçekleşecek. Yaşanacak bu ay tutulması neredeyse tam tutulma olacağı için de ayrı bir öneme sahip.
 

ay tutulması küsuf namazı husuf namazı