Ayaklar neden sirke gibi kokar?

TAKİP ET

Sirke oldukça güzeldir. Evinizi temizlemek, yemeklerinizi tatlandırmak ve yabani otları öldürmek için kullanabilirsiniz. Böcekleri bile kovuyor!

Reklam
Reklam

İtici maddeden bahsetmişken… Hiç ayaklarınızdan yayılan bir sirke kokusu fark ettiniz mi? Sirke kokusuyla ilgili olan şey bu: Çok bağlama bağlı. Sirke kokusu patates cipsinde harikadır - vücudunuzda o kadar değil.  

İyi haber: Ekşi kokulu ayaklar, birkaç etkili kendin yap çözümü ile korkak bir sorundur. Ayak hastalıkları uzmanı Joy Rowland, DPM, "Ayaklar çok terlediğinde sirke gibi kokar ve nem cildinizdeki bakterilerle etkileşime girer" diye açıklıyor.

"Bakteriler aslında terinizi yer ve bu da sirke gibi kokan asidik bir yan ürün oluşturur."

Ayaklarınızın birlikte vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olan yaklaşık 250.000 ter bezi vardır. Tabanlarınızın ıslak olma eğiliminde olmasına şaşmamalı!

“ Ayaklarınız ne kadar çok terlerse , sirke kokusu o kadar güçlü olur. Bu nedenle, aşırı teri kontrol etmek önemlidir” diyor Dr. Rowland.

Ayakların sirke gibi kokmasının dört nedeni

Aşağıdaki durumlarda ayaklarınızdaki ter bezleri aşırı yüklenebilir:

Bir atlet veya düzenli olarak egzersiz yapın.

Hormonal dengesizlik , diyabet , Parkinson hastalığı veya tiroid rahatsızlığı gibi aşırı terlemeye yol açan bir durumunuz varsa .

Vücudunuzun aşırı derecede terlediği bir cilt bozukluğu olan hiperhidrozunuz varsa.

Yüksek nemli bir ortamda veya dışarıda çalışın.

Ayaklarınızdaki sirke kokusundan nasıl kurtulursunuz?

Dr. Rowland, ayaklarınızın taze kokmasına yardımcı olmak için bu yedi evde çare önerir:

1. Ayaklarınızı her gün yıkayın

Her gün çorap veya ayakkabı giymeden önce ayaklarınızı yıkayarak başlayın. Rowland, "Özellikle ayak parmaklarınızın arasını gerçekten iyi kurutduğunuzdan emin olun" diyor. "Ayağınızın ayak parmakları ve kemeri ter biriktirme eğilimindedir."

2. Günlük dozda ilaçlı ayak pudrası uygulayın

Reçetesiz satılan ilaçlı bir ayak pudrası ile ayak hijyeninizi bir adım öteye taşıyın . Yeni yıkanmış ve kurutulmuş ayaklara uygulayın. Rowland, "Ayak pudrası, çoraplarınızı ve ayakkabılarınızı giymeden önce cildinizdeki fazla nemi emmeye yardımcı olur" diyor. “Terinizi emerek bakterilerin aşırı nem ile etkileşimini engeller.”

3. Çorap oyununuzu geliştirin

Nem tutmayan çoraplar terle savaşan süper kahramanlardır. Bunun nedeni, nemi ayaklarınızdan uzaklaştırmak ve çabuk kurumak üzere tasarlanmış olmalarıdır. “Yün gibi doğal liflerden yapılan çoraplar da etkili olabilir. Ancak pamuğa dikkat edin,” diye uyarıyor Dr. Rowland. "Pamuk nemi hapsedebilir, bu nedenle özellikle nemi emdiğini söyleyen pamuklu çoraplar seçmelisiniz."

Devam ediyor: "Sentetik malzemelerden yapılmış nem emici çoraplar da harika. Ancak naylondan kaçının çünkü teri hapsedebilir ve ayakların ekşi kokmasına neden olabilir.”

4. Çoraplarınızı ve ayakkabılarınızı sık sık değiştirin

En iyi ter emme çabalarınıza rağmen hala ıslak çoraplarınız (ve ayaklarınız) varsa, umutsuzluğa kapılmayın. Dr. Rowland, biraz hazırlık yapmanın kokuşmuş ayaklarınızı iyileştirebileceğini söylüyor . “Yanınızda fazladan bir çift çorap taşıyın. İlk çiftiniz ıslanmaya başladığında, kuru olanlara geçin” diye tavsiye ediyor. "Ayrıca bazı ayakkabılar ayaklarınızın daha fazla terlemesine neden oluyorsa, onları giymeyin ya da yanınızda değiştirebileceğiniz başka bir çift bulundurun."

Deri, kanvas ve süet gibi nefes alabilen doğal liflerden yapılan ayakkabılar, ayakları terletmek için harika bir seçenektir.

Rowland, "Çok fazla plastik veya kauçuk içeren ayakkabılardan kaçının" diye ekliyor. "Teri ayakkabının içinde hapsettikleri için ayak nemine neden olma eğilimindedirler."

5. Bir ter önleyici deneyin

Terleme önleyiciler sadece koltuk altları için değildir. Kuru kalmaları ve taze kokmaları için ayaklarınıza uygulayın. Rowland, bu uygulamanın özellikle naylon çorap veya kompresyon çorapları giyen kişiler için yararlı olabileceğini söylüyor çünkü bunlar nemi hapsediyor.

“Ayaklarınızı iyice yıkayıp kuruladıktan sonra, ayak tabanlarınıza hafif bir ter önleyici sprey püskürtün veya uygulayın. Kurumasını bekleyin ve ardından çoraplarınızı, çorabınızı veya ayakkabılarınızı giymeden önce parmak bölgesine ayak pudrası sürün,” diye açıklıyor Dr. Rowland. "Bu şekilde, ayaklarınızın bakterilerle etkileşime girebilecek ter üreten tüm alanlarını kapatmış olursunuz."

6. Sirke ile sirke savaşın

Beyaz sirke bakterileri öldürür (ironik olarak yeterince). Bu nedenle, ayaklarınız hala ekşi kokuyorsa, Dr. Rowland ayaklarınızı 10 ila 20 dakika boyunca ılık su ve beyaz sirke karışımında bekletmenizi önerir. 1 ila 2 bardak beyaz sirkeyi bir galon ılık suyla karıştırmayı öneriyor.

7. Ayakkabılarınızı dezenfekte edin

Sık giydiğiniz favori bir ayakkabınız varsa, içlerine ve iç tabanlarına reçetesiz satılan bir dezenfektan sprey sıkmayı deneyin.

"Hafifçe püskürtün ve giymeden önce yaklaşık 24 saat bekletin. Bu, ayakkabının içindeki bakteri yükünü azaltmaya yardımcı olacaktır," diyor Dr. Rowland. “ Mantar enfeksiyonlarını da önleyebilir . Herkesin cildinde bakteri ve mantar bulunur. Ama aşırı büyümemesi için onu kontrol altında tutmak bizim işimiz.”

Sirke gibi kokan ayaklar için ne zaman doktora görünmeli?

Çoğu insan için sağ ayak öz bakım yöntemleri işe yaramalıdır. Ancak sonuçlarınızdan memnun değilseniz, Dr. Rowland bir ayak hastalıkları uzmanını ziyaret etmenin zamanının geldiğini söylüyor. Ayak hastalıkları uzmanları teri ve bakterileri azaltan reçeteli ürünler önerebilir. Ayrıca ayak sirkesi kokusunun başka bir şeyden kaynaklanıp kaynaklanmadığını da belirleyebilirler , böylece doğru tedaviyle bu sorunu giderebilirsiniz."