Aydınlı Keramettin yol kenarlarından ot toplayarak geçimini sağlıyor

TAKİP ET

Keramettin Uysal, Aydın'da yaşayan ve yol kenarındaki otları toplayıp para kazanan bir vatandaş. Emeklilikten sonra zevk için yapmaya başlayan 59 yaşındaki Uysal, zamanla işi ticari boyuta taşıyor.

Reklam
Reklam

Havaların ısınması ve baharın gelmesiyle beraber, yol kenarlarında ve dağlardaki otlarda kendiliğinden yetişip gün yüzüne çıkıyor. Aydınlı Keramettin ise vatandaşların sofralarında kullandığı ve sağlık için pek çok faydası olan bitkileriyle yoğun ilgi görüyor.

Doğadaki hangi otlar sağlığa faydalı?

Keramettin Uysal, yol kenarlarından ve dağlardan turp otu, arapsaçı ve ebegümeci gibi çeşitli otları toplayıp sattığını söyledi. 59 yaşındaki Uysal, emekliliğin ardından zevk için toplarken kendisini zamanla otları satarken bulup ticaretin boyutunu arttırdığını anlattı.

Hem pazarda satıyor hem dostları alıyor

Keramettin, yol kenarından ve dağlardan topladığı otları pazarlarda sattığını anlatarak, “Emekliliğin ardından kendime uğraş aradım. Toprakla uğraşmak insanı yaşlandırmıyor ve faydalı bitkiler de sunuyor. Günde ortalama 60 – 70 bağ ot toplarım. Bu yıl yağış az olduğu için ürün verimliliği azaldı. Ocak başı ve nisan ortasında bu bitkileri toplarım. Hem ailece yeriz hem de satarak ek gelir eldeederim. Taze şekilde pazarda bağını 10 TL’ye satıyorum. Sipariş veren dostuma ise 7,5 TL’ye satıyorum. Ege’de çalışan kimse aç kalmıyor.” ifadelerini kullandı.