Ayurveda nedir ve işe yarar mı?

TAKİP ET

Ayurveda tıbbı, tedavi sağlamaktan çok daha fazlasıdır. Ayurveda, dünyanın en eski tıbbi sistemlerinden biridir. 5.000 yıl önce Hindistan'da ortaya çıkmış, fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığa doğal ve bütünsel bir yaklaşıma dayanmaktadır.

Reklam
Reklam

Ama nasıl çalışıyor? Nereden başlarsın? Ve sizin için doğru olup olmadığını nasıl anlarsınız? Bütünleştirici tıp uzmanı Yufang Lin, MD, yoga terapisti Paula Brown, C-IAYT, E-RYT 500 ve yoga terapisti Renee Warren, C-IAYT, RYT 500, Ayurveda uygulaması hakkında bildiklerini paylaşıyorlar.
 

Ayurveda nedir?

"Ayurveda" kelimesi Sanskritçe'den türetilmiştir ve "yaşam bilimi" anlamına gelir. Ayurveda'da, hayattaki her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğuna dair temel bir inanç vardır. Bu nedenle genel sağlık ve zindelik, denge ve uyum sağlamaya bağlıdır.
Bir kişi dengesiz veya stresli olduğunda, hastalık geliştirme olasılığı yüksektir. Ayurveda, fiziksel bedeniniz, zihniniz, ruhunuz ve çevrenizdeki dünya arasında denge sağlamak için yaşam tarzı müdahaleleri ve doğal tedaviler, terapiler ve çareler uygulamaya odaklanır.
Dr. Lin, “ Geleneksel Çin tıbbı (TCM) ve Ayurveda gibi bazı eski şifa gelenekleri, tüm bireylerin enerjiye sahip olduğunu öne sürüyor” diyor. “Çin tıbbı bu enerji sistemine chi diyor; Ayurveda buna prana diyor . Tıpkı kanın düzgün ve dengeli akması gerektiği gibi, Ayurveda da sağlıklı olmamız için vücuttaki enerji sisteminin de iyi akması ve dengede olması gerektiğini öne sürüyor.”
Denge, sağlıklı beslenme, dinlendirici uyku, düzenli egzersiz ve stres yönetimi ile sağlanır. Gerekirse, botanik, egzersiz, farkındalığı destekleyen faaliyetler ve diğer kaynaklar ek destek sunabilir.
Her birey benzersizdir ve Ayurveda bir kişinin özel yapısını veya prakriti'yi tanımlar. Ayurveda'ya göre, bu prakriti fiziksel, psikolojik, davranışsal ve immünolojik özelliklerinizi belirler. Farklı yapılar farklı tedavilere yanıt verir, bu nedenle sizin için işe yarayan bir başkası için işe yaramayabilir.
Üç dosha
Ayurvedik felsefeye göre, her insanın yapısı üç doshadan oluşur: vata, pitta ve kapha. Doshaları enerji türleri olarak düşünebilirsiniz: bu doshaların her birinin duygusal güçlü ve zayıf yönlerinizi, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu ve istediği yiyecekleri, sizin için en iyi olabilecek egzersizleri ve daha fazlasını belirlediğine inanılır. Ayurvedik uygulayıcılar, üç doshanın tümü arasında bir denge bulmanıza yardımcı olmaya çalışırlar. Doshalar dengede olmadığında hastalık meydana gelir. Ayurveda uygulayıcısı, bir kişinin sağlığını ve dengesini yeniden kazanmasına yardımcı olmak için beslenme, stres yönetimi, egzersiz ve bazen şifalı bitkiler kullanır.
Warren, "Artırmak gibi, bu yüzden ayağa kalkıp hareket etmekte zorlanıyorsanız, muhtemelen sabahları enerji toplamanız ve başlamanız gerekiyorsa onarıcı bir yoga pratiği yapmak istemezsiniz" diyor. "Bunun yerine, çok uzun süre durmadığınız yerlerde güneşi selamlama yapmak isteyebilirsiniz."
İşte her dosha hakkında bilmeniz gerekenler.
Vata doşa
Ayurveda felsefesine göre vata, vücudunuzdaki ve zihninizdeki hareket akışını kontrol eder. Vata esnekliğinizi, kaslarınızın ve eklemlerinizin hareketini, kan akışınızı ve nefes alma şeklinizi belirler.
Vata'da baskınsanız, yaratıcı, esnek ve harekete geçme konusunda hızlısınız. Çabuk olduğunuz için, çok fazla vatanız olduğunda endişelenme veya endişeli hissetme gibi bir dezavantajınız da var. Aşırı vataya sahip biri için, bir Ayurvedik uygulayıcısı düzenli bir uyku-yemek programına bağlı kalma , meditasyon , dinlenme ve rahatlama gibi temel teknikler önerebilir. Warren, “Yürüyüş meditasyonu, özellikle sabah güneş doğarken ise, hareketsiz oturamayacakmış gibi hisseden biri için hoş bir meditasyondur” diyor.
Pitta doşası
Pitta, gevşek bir şekilde "ateş" olarak çevrilir, bu yüzden bu enerji türünü başka şeyleri tüketen bir şey olarak düşünün. Ayurvedik teoride Pitta, sindirimi, hormonları ve metabolizmayı kontrol etmekten sorumludur.
Pittada baskınsanız, liderlikte baskın, rekabetçi, iradeli, kendinden emin ve odaklanmış olma eğilimindesiniz. Ayurveda'da, pideniz dengesiz olduğunda, çabuk öfkelenebilir veya heyecanlanabilir, acele kararlar verebilir veya kendi kendine zarar veren davranışlara katılabilirsiniz. Pitta dengesizliği ayrıca iltihaplanma, kızarıklıklar, egzama veya akne gibi cilt rahatsızlıkları ve irritabl bağırsak sendromu, ishal ve daha fazlası gibi sindirim sorunları ile kendini gösterir. Ayurvedik uygulayıcılar pittayı dengelemek için havalı, sakinleştirici aktivitelere katılmayı önerebilirler. Daha soğuk yiyecekler yemek veya iltihaplanmaya yardımcı olan bir Akdeniz diyeti de olası önerilerdir.
Kapha doşası
Kapha, hücrelerinizden kaslarınıza, kemiklerinize ve bağlarınıza kadar her şeyi bir arada tutan elementtir. Üç doshanın en yoğunu olan kapha, dayanıklılık ve kayganlık ile bilinir.
Kapha'da baskınsanız, bir rutine bağlı kalmakta rahat olabilirsiniz. Duygusal olarak, beklentiler belirlemeyi ve onlara tutunmayı seviyorsunuz. Kapha baskın bireyler sadık, besleyici ve başkalarına bağımlıdır. Ancak dengesiz olduğunda, kapha aşırı yorgunluğa, kilo alımına, şişmeye, yeni aktivitelere karşı ilgisizliğe ve işleri bırakamamaya neden olabilir. Kapha dengesizliği ile mücadele etmek için uçucu yağlar yardımcı olabilir. Bireyler, gün boyunca daha küçük porsiyonlarda meyve ve sebze gibi daha hafif yiyeceklere, rahat yiyeceklerden yönlendiriliyor. Kan akışını sağlamak için fiziksel aktiviteyi artırmak da iyi bir uygulamadır.
 

Ayurveda işe yarıyor mu?

Hindistan'da Ayurveda, geleneksel Batı tıbbına eşdeğer resmi bir tıbbi bakım sistemi olarak kabul edilir. Hindistan'ın 1,2 milyarlık nüfusunun %80'inin bir tür geleneksel Ayurveda tıbbı kullandığı tahmin ediliyor. Hindistan'da birçok devlet ve özel Ayurvedik tıp okulu, klinik ve hastane bulunmaktadır. Ayurvedik tıp, geleneksel Hint kültürünün önemli bir yönüdür. Ayurveda'nın savunucuları, bin yıllık kullanım geçmişine atıfta bulunarak, etkinliğinde güçlü bir şekilde hissediyorlar.
Bununla birlikte, Batı'nın bilimsel geçerlilik standartlarını karşılayan çok az sayıda titiz çalışma yapılmıştır. Daha da azı etkinlik göstermiştir.
Özellikle endişe verici olan, Ayurvedik ilaçların yaklaşık % 20'sinin Rasashastra adlı bir sınıfa girmesidir. Bu kategori, tedavi amaçlı olarak mineralleri, metalleri ve değerli taşları kasıtlı olarak birleştirir ve işler. Elde edilen Bhasmalar, ham bileşenlerine bağlı olarak güvenli olabilir veya olmayabilir. Bazı Bhasmalar kasıtlı olarak kurşun ve cıva ile yapılır. Bunlar, bildirilen yüzlerce kurşun zehirlenmesi vakasıyla ilişkilendirilmiştir. Bazı Ayurvedik savunucuları, bunların hazırlanmalarına bağlı olarak güvenli olduğunu ve toksisiteye neden olanların uygun şekilde hazırlanmadığını belirtir. Ancak, bu iddiaları destekleyecek yayınlanmış herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.
Cleveland Clinic Sağlık ve Önleyici Tıp Başkanı Robert Saper, MD, MPH tarafından yapılan araştırmalar, piyasada ve çevrimiçi olarak bulunan Ayurvedik ilaçların yaklaşık %20'sinin potansiyel olarak zararlı seviyelerde kurşun, cıva ve arsenik içerdiğini göstermiştir. Bu nedenle, Dr. Saper, bileşenlerinde Bhasma içeren herhangi bir üründen kaçınmayı önerir.
Dr. Saper, "Ayurvedik ilaçlardaki ağır metallerin kaynağı, kasıtlı eklemeden, çevreden gelen kontaminasyondan ve üretim sürecindeki kontaminasyondan gelebilir" diyor. "Nedeni ne olursa olsun, kurşun zehirlidir ve onu tüketmek için güvenli seviyeler yoktur."
Ayurveda'nın Amerika Birleşik Devletleri'nde ulusal olarak tanınan bir lisans programı olmamasına rağmen, bazı kurumlar Ayurveda sertifikaları sunmaktadır. Ulusal Ayurvedik Tıp Derneği (NAMA) ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde Ayurvedik mesleği hakkında farkındalık yaratmaya ve varlığını doğrulamak için bilimsel araştırmalarda artışa teşvik etti.
Ayurveda'yı takip etmekle ilgileniyorsanız, herhangi bir bitkisel ilacın, ağır metaller ve diğer kirleticiler için Consumerlab.com gibi bağımsız bir laboratuvar tarafından test edildiğinden emin olmak için sağlık uzmanınızla konuşmalısınız. Bütünleştirici bir tıp doktoru ile çalışarak hem geleneksel hem de tamamlayıcı tıp tekniklerini güvenli ve etkili bir şekilde birleştirmenize yardımcı olacak bütünsel bir değerlendirme alabilirsiniz.
Dr. Lin, “Kişiyi zihin, beden ve ruh perspektifinden bütüncül olarak değerlendiriyoruz” diyor. “Yaşam tarzınıza, nasıl yediğinize, kendinize nasıl baktığınıza, düşünme sürecinize, ruhsal inançlarınıza, stres yönetiminize, egzersizlerinize ve çevrenize dalıyoruz. Dengesizliğinize neyin katkıda bulunabileceğini anlamak için tüm bu faktörleri dikkate alıyoruz, ardından dengeyi yeniden kurmanıza yardımcı olacak bir plan yapıyoruz.”
Oradan, her gün yapabileceğiniz, size fayda sağlayabilecek ve dengeyi sağlayabilecek küçük yaşam tarzı değişiklikleri bulmak için sağlık uzmanınızla birlikte çalışabilirsiniz. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri, yatma saatinizi ayarlamayı, kişisel bakım ve yansıma için bir alan oluşturmayı ve hatta sadece fiziksel aktivitenizi artırmayı içerebilir.
Warren, “Ayurvedik ilkelere göre daha fazla denge kurmak için bu rutini oluşturmak için yapabileceğiniz her türlü şey var” diyor.
Dr. Lin, “ Ayurveda'da yemek ilaçtır ” diyor. "Ne yediğiniz önemli. Sağlığınızı desteklemek için diyetinizi değiştirebilirsiniz.”
Bir uzmanla çalışarak, stres, endişe ve iltihaplanmaya yardımcı olmak için ashwagandha, zerdeçal ve zencefil gibi belirli güvenli bitkileri kullanabilirsiniz.
Ancak Dr. Lin, Ayurveda takviyeleri de dahil olmak üzere ABD'de bulunan tüm takviyelerin, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından uyuşturucu testlerinde kullanılan sıkı güvenlik, etkinlik ve kalite kriterlerinden geçmediği konusunda uyarıyor.
“Ayurvedik ilaçların bazıları ağır metallerle kontamine olduğundan, insanları takviyelere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarırım, bu nedenle güvenlik bir sorun olabilir” diye ekliyor.
Güvenli olduklarından emin olmak için herhangi bir takviyeye başlamadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.
 

Ayurveda sizin için uygun mu?

Dr. Lin, “Geleneksel Çin tıbbı ve Ayurveda tıbbı gibi bu eski şifa geleneklerinin çoğu, arkalarında çok fazla tarih ve bilgelik bulunan tıbbi sistemlerdir” diyor. “Bütünleştirici tıp, mevcut modern bilimsel ilkeleri uygulayarak bu kavramları ana akım tıpla güvenli ve etkili bir şekilde entegre etmekle ilgilidir. Bu biri ya da diğeri ile ilgili değil.”
Ayurveda tıbbı binlerce yıldır var. Ancak Ayurveda'nın Batı tıp sistemlerine gerçek entegrasyon için düşünülmesi için hala çok fazla araştırma gerekiyor.
Dr. Lin, “Ayurveda'yı yaşam tarzınıza entegre etmekle ilgileniyorsanız, bütünleştirici bir tıp uzmanı görmelisiniz” diyor. "Başlamanın kolay bir yolu, Ayurveda tariflerini keşfetmek ve Ayurvedik otlar ve baharatlarla yemek pişirmek olabilir."