B12 vitamini ne işe yarar? B12 vitamin eksikliğini gösteren 20 belirti!

TAKİP ET

Sağlığımızın yerinde olması için vücudumuzun gerekli olan vitaminleri alması gerekmektedir. Bu vitaminlerin en önemlisi B12 vitaminidir. Vücudumuzda B12 vitamininin eksik olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır. Peki B12 vitamini ne işe yarar? B12 vitamin eksikliğini gösteren belirtiler nelerdir? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Sağlığımızın yerinde olması için vücudumuzun gerekli olan vitaminleri ve mineralleri alması gerekmektedir. Bu vitaminlerin en önemlisi B12 vitaminidir. Vücudumuzda B12 vitamininin eksik olduğunu gösteren bazı işaretler vardır. Dengesiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı olarak görülen B12 vitamini eksikliğinde sinir hücrelerinin fonksiyonları bozulmaktadır. 

B12 vitamini nedir, seviyesi kaç olmalıdır?
B12 vitamini suda çözülebilen, DNA sentezinde, yağ asitleri ve amino asitlerin vücut içinde kullanımında oynadığı rol sayesinde vücut içerisindeki her hücrenin ihtiyaç duyduğu bir B vitamini türüdür. Vücudumuzdaki B12 vitamini seviyesi referans olarak, 300 pg/mL'nin üzerinde ise normal kabul edilir, 200-300 pg/mL seviyelerinde ise sınırda kabul edilir ve 200 pg/mL'nin altında ise eksik olarak kabul edilmektedir.

B12 eksikliğini gösteren 20 belirti

Yorgunluk

Unutkanlık

Kalp çarpıntısı

Soluk cilt

Baş ağrısı

Depresif belirtiler

Uzuvlarda uyuşmalar

Gastrointestinal sorunlar

Duygu durum bozuklukları

Konsantrasyon zorluğu

Üşüme

Dil üzerinde şişme

Ağız ülserleri (aftlar)

Saç dökülmesi

El ve ayaklarda parestezi

Kas krampları ve kas zayıflığı

Kilo kaybı

İshal şikâyeti

Görme bozuklukları

Kulakta çınlama
B12 vitamini en çok hangi besinlerde bulunur?
B12 vitamini doğal olarak sadece gıda yoluyla alınmaktadır. B12 vitamini en çok hayvansal kaynaklı besinlerde bulunmaktadır. Bitkilerde B12 vitamini bulunmadığı için vegan tarzı beslenen kişilerin, beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. B12 vitamininin en çok bulunduğu besinler şunlardır:

Et

Süt

Yumurta

Yoğurt

Midye, alabalık, karides

Peyniralık gibi hayvansal besinlerdir.

B12 vitamini B12 vitamini eksikliği B12 vitamini eksikliği belirtileri