B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Bilmeniz gereken her şey

TAKİP ET

Vitamin B5, gıdalarda doğal olarak bulunur, gıdalara eklenir ve besin takviyesi olarak satılır. 19 yaş ve üstü yetişkinler için Önerilen Diyet Ödeneği (RDA) günde 5 mg'dır. Hamileler ve emziren anneler için günlük doz sırasıyla 6 mg ve 7 mg'a çıkar. Sağlıklı saç, cilt ve gözler için gerekli olan vitamin hakkında daha fazla bilgi edinin.

Reklam
Reklam

Pantotenik asit tüm canlı hücrelerde bulunduğundan, hemen hemen tüm bitki ve hayvan diyetlerinde bulunabilir. B5 vitamini, B5 vitamini açısından zengin besinler veya takviyeler yoluyla elde edilebilir. Hemen hemen tüm yiyeceklerde az miktarda bulunabileceğinden, hem veganlar hem de vejeteryan olmayanlar bolca seçeneğe sahiptir. B5 vitamini içeren gıdaları tüketmek, vitamini doğal olarak almanızı sağlar.

Profesyonel İpucu: B5 Vitamini, sağlıklı bir diyete dahil edilmesi basit bir vitamindir . Hayvansal yağların yanı sıra çoğu bitkide de bulunur.

B5 Vitamininin Faydaları

Vitamin B5, insanın hayatta kalması için en temel vitaminlerden biridir ve işte Vitamin'in temel faydalarından bazıları:

Sağlıklı cilt ve saçlar için

Sinir sisteminin iyi çalışmasına yardımcı olur

Karaciğer sağlığı için

Vücudun kırmızı kan hücrelerinin vücutta taşınmasına yardımcı olur.

Adrenal bezlerde seks ve stresle ilgili hormonların vücut üretimine yardımcı olur.

Profesyonel İpucu: Tüm B vitaminleri, protein, karbonhidrat ve lipitlerin enerjiye dönüştürülmesini kolaylaştırır.

Sağlık yararları

Sağlıklı saç gelişimini desteklemek ve saç dökülmesini önlemek için saç köklerini besler ve güçlendirir. Adrenalin bezleri, bir stres hormonu olan kortizol oluşturmak ve düzgün çalışması için b5 vitaminine ihtiyaç duyar. B5 vitaminleri nörolojik sistemi yatıştırmada çok etkili olduğu için kronik stresle mücadelede de çok etkilidir.

Profesyonel İpucu: Genellikle B kompleks vitaminleri olarak bilinen bu B vitaminleri, vücudun yağları ve proteinleri metabolize etmesine yardımcı olur.

Gıda Kaynakları

Tam tahıllar, avokado, brokoli, mercimek, bezelye ve soya fasulyesi gibi sebzeler gibi zengin bir B5 vitamini kaynağıdır. Mantar, tatlı patates, mısır, karnabahar, lahana ve domates sebze örnekleridir. Patojenik asidin çoğunluğu, çoğunlukla bitkilerde ve hayvanlarda, özellikle et, sebzeler, tahıllar, tahıllar, baklagiller ve sütte bulunan b5 vitaminidir.

Tahıllar, sakatatlar, sığır eti, tavuk göğsü, mantarlar, avokado kuruyemişleri, tohumlar ve süt sütü, zenginleştirilmiş gıdaların örnekleridir. Bir büyük, katı yumurta, günlük 14 g alıma karşılık gelen 0,7 g patojenik asit içerir. Benzer şekilde, bir gram sığır eti 0,6 mg patojenik asit içerir ve bu da günlük 12 g alıma tekabül eder. Vit B5 içeren meyveler hurma, muz, guava, muz, portakal vb.dir.

Pro İpucu: Yeterli B5 Vitamini tüketimini sağlamak için günlük dengeli bir yemek tüketmek en iyi yöntemdir.

B5 Vitamini Eksikliği Belirtileri

Asidin bir dizi gıdada bol miktarda bulunması nedeniyle, şiddetli yetersiz beslenmede gösterildiği gibi, özellikle eşlik eden besin eksikliği olanlarda pantotenik asit yetersizliği nadirdir. Son derece nadir durumlarda, pantotenik asit, genetik anormallikleri olan kişilerde sindirilemez. Eksiklik belirtilerinden bazıları şunlardır:

Tükenmişlik

Baş Ağrısı

Uyku Sorunları

Kusma Ve Mide Bulantısı

Kas Krampları

Midede Kramplar

Yeter

B5 Vitamini Yeterli Mi?

Resim: Shutterstock Vitamin B5, kırmızı kan hücrelerinin üretimine ve gıdaların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olan temel bir vitamindir. Bir dizi gıda içeren dengeli ve sağlıklı bir diyetiniz olduğu sürece, B5 vitamini eksikliği çekmeniz veya takviyeye ihtiyaç duymanız olası değildir. Profesyonel İpucu: B5 vitamini eksikliğinin kendi başına tıbbi sorunlar yaratması olası değildir, ancak B5 eksikliği olan hastalarda başka vitamin eksiklikleri de olabilir.

Diyetinizde B5 Vitamini

Vitamin B5, sağlıklı bir diyete entegre edilmesi kolaydır ve hem bitkisel hem de hayvansal ürünlerde bulunur. Brokoli, lahana, tatlı patates, mantar, avokado, mısır, lahana ve domates gibi sebzelerin çoğunda bulunur. Et seçenekleri arasında tavuk, ördek, hindi bulunur ve karaciğer ve böbrek gibi hayvan organları iyi vitamin kaynaklarıdır. Mercimek, bezelye ve soya fasulyesi ve süt ürünleri B5 vitamini açısından zengindir.

Profesyonel İpucu: Yeterli beslenmeyi garanti etmek için rafine edilmiş olanlar yerine taze yemekler tüketilmelidir. B5 vitamini, suda çözünen tüm vitaminler gibi, yiyecekler kaynatıldığında kaybolur.

B5 Vitamininin Yan Etkileri

B5 vitamini ek bir takviye olarak kullanıldığında, dozaja dikkat edilmelidir. Her ikisi de B vitamininin tüm besinlerini kapsayan bir B kompleks vitamin tableti tüketebilir veya ihtiyaçlarınıza göre uygun dozu önermek için doktorunuza danışın. Tüketim konusunda aşırıya kaçıldığında, aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilir:

Mide bulantısı

Kas krampları

Eklem ağrısı

Zayıflık/yavaşlık

diyabet başlangıcı

Karın krampları

Kabızlık

İdrar yolu enfeksiyonu

Deride döküntü ve kurdeşen

Aç hissetmemek veya tokluk hissi