Bacaklarda çilek görünümünden kurtulmak için bunu yapın

TAKİP ET

Tıraştan sonra bacaklarınızda küçük koyu lekeler fark ettiniz mi? Yalnız değilsiniz. Toplu olarak olağandışı bir isim verilen bazı cilt rahatsızlıklarının yaygın bir belirtisidir: bacaklarda çilek görünümü.

Reklam
Reklam

Görünüşü sizi rahatsız edebilir veya utandırabilir, ancak bacaklarda çilek görünümü kolayca tedavi edebileceğiniz ve önleyebileceğiniz tıkanmış gözeneklerdir.

Dermatolog Matthew Janik, "Bu koyu lekeler, çileklerin çekirdeksiz yüzeyindeki tohumlara benziyor" diyor. "İyi haber şu ki, zararsızlar. Genellikle evde birkaç basit adımı izleyerek bacaklarda çilek görünümünden kurtulabilirsiniz.”

Bacaklarda çilek görünüm nedir?

Çilek derisi bacakları olarak da bilinen bacaklarda çilek görünümü, saç kökleriniz veya gözenekleriniz kir, ölü deri, bakteri veya yağ ile tıkandığında ortaya çıkar. Lekeler genellikle kaşınmaz veya ağrıya neden olmaz.

Cildiniz ne kadar açık renkliyse çilek bacakları o kadar görünür olur. Genellikle şunları görürsünüz:

Tıraştan sonra siyah veya kahverengi lekeler.

Siyah nokta gibi normalden daha koyu görünen gözenekler açın. 

Bacaklarınızda çukurlu veya noktalı cilt.

Çilek bacaklarına ne sebep olur?

Çoğu insan, tıraş veya ağdadan sonra tıkanmış gözenekleri açığa çıkaran çilek bacakları geliştirir. Ancak çilek bacakları, altta yatan bir cilt rahatsızlığından veya enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Herhangi bir ağrınız, şişmeniz veya kaşıntınız varsa, diğer koşulları ekarte etmek için sağlık uzmanınızla konuşun.

Dr. Janik, çilek bacakları geliştirmenizin beş yaygın nedenini açıklıyor:

1. Tıraş

Eski, mat bir jilet kullanmak veya tıraş kremi olmadan tıraş olmak cildinize zarar vererek jilet yanmasına veya çilekli bacaklara neden olabilir. Ayrıca çilek bacakları gibi görünebilen batık tüylere de neden olabilir.

2. Folikülit

Folikülit, genellikle enfekte veya iltihaplı (şişmiş) bir saç folikülünün neden olduğu yaygın bir cilt enfeksiyonudur. Özellikle sıcak ve nemli ortamlarda tıraş, ağda veya aşırı terleme nedeniyle oluşabilir.

Birçok insan, sıcak küvette oturduktan veya egzersiz yaptıktan sonra folikülit geliştirir. Küçük kırmızı yumruları sivilce ile karıştırabilirsiniz, ancak genellikle kaşıntı veya tahrişe neden olurlar.

3. Tıkanmış gözenekler

Gözenekler, cildinizdeki yağı ve teri serbest bırakan ve vücudunuzun soğumasına yardımcı olan küçük deliklerdir. Bazen bakteri, ölü deri, yağ veya kir ile tıkanabilirler. Ve ergenliğe giren bir ergenseniz, genellikle diğer insanlardan daha fazla yağ üretirsiniz.

Tıraş veya ağda ile bacaklarınızdaki tüyleri almak, bu yağı havaya maruz bırakır. Dr. Janik, "Yağ oksijenle birleşir (oksitlenir) ve normalden daha koyu hale gelerek bacaklarınızın her tarafında küçük siyah noktalar oluşturur" diye açıklıyor. "Bu çilek bacak etkisine yol açar."

4. Kuru cilt

Kuru cilt tek başına gerçekten suçlu değil. Ancak kuru cildi tıraş ettiğinizde bacaklarınızdaki cildi tahriş etme olasılığınız daha yüksektir ve bu nedenle çilek bacaklarının ayırt edici lekeleri geliştirme riskinizi artırırsınız. Ve kuru bacaklara sahip olduğunuzda, çilek bacağı gibi durumlar daha belirgindir.

5. Keratoz pilarisi

Teknik olarak, keratoz pilaris çilek bacaklarından farklı bir durumdur, ancak bacaklarınızda benzer görünümlü kırmızı noktalar toplanmasına neden olabilir. Keratoz pilaris, cildinizde tüyleri diken diken gibi görünen küçük, sert yumrular kümesi olarak ortaya çıkar. Ölü cilt hücreleri ve keratin adı verilen bir protein saç köklerinizi tıkadığında ortaya çıkan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır.

Bazı insanlar bu yumruları küçük sivilceler veya tavuk derisi ile karşılaştırır. Dokunmak için kabalar. Keratoz pilaris şişlikleri, cildinizle aynı renkten mor ve kırmızı gibi daha parlak renklere kadar birçok renkte olabilir.

Çilek bacaklarından nasıl kurtulurum?

Çoğu durumda, çilekli bacak tedavisi, evde kendi kendine bakım rutininizi düzenlemeyi içerir. Belirtiler devam ederse veya kötüleşirse, sağlık uzmanınız rahatlamanıza yardımcı olacak tedavi seçenekleri sunabilir.

Bacaklarda çilek görünümünden kurtulmanın 5 yolu

1. Keskin, temiz bir tıraş bıçağı ve nemlendirici tıraş kremi kullanın

Cildinizi sıcak ve nemli tutan bir krem ​​kullanın ve tüylerin çıkış yönünde tıraş olun. Bu yöntem, çilek bacaklarına yol açan jilet darbelerini ve yanıklarını önlemeye yardımcı olur. Kısa, hafif vuruşlarla nazikçe tıraş edin. Ayrıca, duş sırasında veya sonrasında, bacaklarınız tıraş makinenizi tıkayabilecek fazla yağ ve ölü deriden temizlendiğinde tıraş olmak en iyisidir.

“Hafifçe tıraş olurken bıçağınızı durulayın. Tahrişi önlemek için yaklaşık altı tıraştan sonra bıçağı değiştirdiğinizden veya tek kullanımlık tıraş makinelerini attığınızdan emin olun,” diyor Dr. Janik. "Ve tıraş makinenizi serin ve kuru bir yerde saklayın ki bakteriler üzerinde üremesin. Duşta bırakmayın.”

2. Düzenli olarak pul pul dökün ve nemlendirin

Herkes çilekli bacakları uzak tutmaya yardımcı olan pürüzsüz, yumuşak cilt hissini sever. Peeling, ölü deriyi yok eder ve yeni tüylerin çıkmasını kolaylaştırır. Ayrıca gözeneklerin veya foliküllerin tıkanmasını da zorlaştırır.

Bacaklarınızı temiz bir bez veya lif kabağı kullanarak pul pul dökün, ardından cildinizi nemli tutmak için nemlendirin. Nemlendirme ayrıca çilekli bacakların görünümünü iyileştirebilir ve başka bir salgının önlenmesine yardımcı olabilir. Ancak koku veya boya içeren ürünlerden kaçının.

Dr. Janik, “Gözeneklerinizdeki yağı ve kiri gevşeten ve cildi yumuşatan kuru bir fırça, vücut ovma veya eldiven kullanmayı düşünün” diyor Dr. Janik. "Cildi tahriş etmeyecek ve işleri daha da kötüleştirmeyecek yumuşak hareketler ve hafif bir ürün kullanın."

3. Epilatör kullanın

Epilatör, tüyleri kökünden alan elektrikli bir kişisel bakım cihazıdır. Ağda gibidir ama cildinize daha az zarar verir. Ayrıca ağda veya tıraş gibi folikülite neden olma riski de yoktur.

Yine de, bir epilatörün bir dizi güçlü cımbız gibi davrandığını unutmayın, bu nedenle biraz rahatsızlık veya acı hissi bekleyin. Alternatif bir epilasyon tekniği olarak daha katlanılabilir hale getirmek için her iki ila üç haftada bir kullanırsınız.

4. Kalıcı epilasyon düşünün (lazer epilasyon veya elektroliz)

Tıraş veya ağda çalışmıyorsa veya sürekli bakımdan bıktıysanız, kalıcı epilasyon güvenli ve etkili bir seçenektir.

Dr. Janik iki yaygın yöntemi paylaşır:

Elektroliz, tüyleri almak için düşük bir elektrik akımı kullanır. Hafif bir rahatsızlık hissedebilir ve bir fark görmeden önce birkaç seansa ihtiyacınız olabilir. Bu tekniğin tipik olarak herhangi bir yan etkisi yoktur.

Lazer epilasyon, tüyleri hassas bir şekilde çıkarmak için bir lazer kullanır. Çoğu insanın iki ila altı seansa ihtiyacı vardır. Lazerin tüyleri aldığı yerde yanıklar, yaralar veya cilt rengindeki değişiklikler gibi yan etkiler de yaşayabilirsiniz.

Dr. Janik, “Çilek bacaklarından kaçınmanın en etkili yolu, sorunu kaynağında tedavi etmektir” diyor. "Elektroliz ve lazer epilasyon, özellikle kalın, kaba veya kıvırcık saçlı insanlar için iyi seçeneklerdir."

Ancak lazer epilasyon ve elektroliz maliyetli olabilir. Ve bu "kalıcı" seçenekler her zaman kalıcı değildir. Bazı saçlar tekrar uzayabilir ve tekrar seanslar gerektirebilir. Sağlık uzmanınız veya bir dermatolog, sizin için en iyi çözümü bulmanıza yardımcı olabilir. 

5. Tıbbi tedavilere yönelin

Bazı durumlarda dermatologlar ölü deri hücrelerini çıkarmak için kimyasal eksfolyantlar veya ilaçlar önerebilir. Bu terapiler, ovmanın neden olabileceği tahriş olmadan çilekli bacakları tedavi etmeye veya önlemeye yardımcı olabilir. Deri hücrelerini çözerler ve suyla yıkanırlar.

Aşağıdakileri içeren cilt bakım ürünleri veya reçetesiz veya reçeteli ilaçlar kullanabilirsiniz:

Alfa-hidroksi asitler (AHA).

Beta-hidroksi asit (salisilik asit).

Glikolik asit.

Retinoidler.

Dr. Janik, "Bu bileşenleri içeren ürünler cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirebilir" diye uyarıyor. “Dışarı çıkacaksanız mutlaka güneş kremi kullanın. Cildinizi yakmak veya daha fazla zarar vermek istemezsiniz.”

Bazı durumlarda, çilek bacakları altta yatan bir cilt rahatsızlığından kaynaklanabilir. Sağlık uzmanınız, bakteriyel veya fungal enfeksiyonlar için antibiyotikler veya kortikosteroidler dahil tedavi seçenekleri sunabilir.

Endişelenme, çilek görünümü uzun sürmez

Çoğu durumda, çilekli bacakları düzenli eksfoliyasyon ve nemlendirme gibi ev ilaçları ile yönetebilirsiniz. Belirtilere başka bir durumun veya enfeksiyonun neden olduğundan şüpheleniyorsanız dermatoloğunuzla konuşun.

Dr. Janik, “Endişeleriniz varsa bize ulaşmaktan çekinmeyin” diyor. “Çilek bacakları kolayca tedavi edilebilir ve önlenebilir. Bacaklarınıza biraz özen ve dikkatle bakarsanız, bu karanlık noktalar ortadan kalkacaktır."