Bağ-Kur kısmi emeklilik şartları nelerdir?

TAKİP ET

Bağ-Kur'a bağlı olarak çalışma hayatını sürdüren vatandaşlar kısmı emeklilik şartlarının neler olduğunu gündemlerine taşıdılar. Peki Bağ-Kur kısmi emeklilik şartları nelerdir? İşte konu hakkında merak edilenler...

Reklam
Reklam

Türkiye’de Bağ-Kur sigorta koluna bağlı olarak çalışmış ve gerekli sigorta primlerini yatırmış olan kadın ve erkek vatandaşlar kısmı emeklilik şartlarının neler olduğunu öğrenmek için arama motorları üzerinden araştırmalarına devam ediyor. Unutulmamalıdır ki kısmı emeklilik fırsatından yararlanmak isteyen kişilerin söz konusu şartları karşılamaması durumunda kendilerine maaş bağlanmamaktadır. Peki Bağ-Kur kısmi emeklilik şartları nelerdir?
Bağ-Kur Kısmi Emeklilik Şartları Nelerdir?
Kısmı emeklilik fırsatından yararlanmak isteyen kadın ve erkeklerin yaş ve prim şartlarını koşulsuz şekilde karşılamaları gerekiyor. Şartları karşılayan kişiler 4/B yani Bağ-Kur’un sağladığı kısmi emeklilik fırsatından yararlanabilmektedir. İşte emekli olmak için gereken şartların tümü: 
- Bağ-kur sigorta kapsamı içerisinde ilk işe giriş yapılan günden, kişiye verilen gün sayısının tamamlanması
- Prim gün sayısını dolduran kadın ve erkek bağ-kur çalışanlarının yaş sınırını geçmesi
- Bağ-Kur’a bağlı olarak çalışan kadın ve erkeklerin herhangi bir borcunun bulunmaması
Yukarıda belirtilen şartları tamamlayan Bağ-Kur’lu kadın ve erkekler kısmi olarak emekli olabiliyorlar.
Bağ-Kur’lu Kadın Çalışanların 3600 Günden Emekli Olma Şartları Nelerdir?
2002-2005 yılları arasında emeklilik gününü ve primlerini tamamlayanların yaş sınırı 52, 2005-2008 yılları arasında emeklilik gününü ve primlerini tamamlayan kişilerin yaş sınırı 54, 2008-2011 yılları arasında emeklilik gününü ve primlerini tamamlayan kişilerin yaş sınırı 56, 2011 ve sonraki yıllarda emeklilik gününü ve primlerini tamamlayan kişilerin yaş sınırı ise 58’dir. 
Bağ-Kur’lu Erkek Çalışanların 4500 Günden Emekli Olma Şartları Nelerdir?
Bağ-Kur’a bağlı olarak çalışan erkek vatandaşların en az 60 yaşında olması gerekiyor. Borçlarını kapatmaları ve gerekli prim ve yaş şartlarını karşılamaları durumunda emekli olmaya hak kazanıyorlar.
Bağ-Kur’lu Kadın Çalışanların 4500 Günden Emekli Olma Şartları Nelerdir?
Bağ-Kur’a bağlı olarak çalışan kadın vatandaşların 4500 günden emekli olma şartları erkeklerden farklıdır. Öncelikle kadınların Bağ-Kur sigorta giriş tarihinin Eylül 1999-Nisan 2008 tarihleri arasında olması gerekiyor. Bununla birlikte 58 yaşında üzerinde olan ve en az 25 sene sigorta süresi bulunan kadınlar 4500 günden kısmi emekli olma fırsatından yararlanabilecek.
Bağ-Kur’dan emekli olan kadın ve erkeklerin maaşları güncel enflasyon oranlarına göre belirlenmektedir. 

Bağ-Kur kısmi emeklilik sigorta sigorta primi