Bağ-Kur'lular nasıl işsizlik maaşı alır?

TAKİP ET

Devlet tarafından işten çıkartılan personellere verilen işsizlik maaşı alabilmek için kurum tarafından işten çıkarılmanız gerekmektedir. Sigortalı olan herkes işten çıkarıldığında işsizlik maaşı alır. Bağ-Kur'u kişilerde önceden işsizlik maaşından yararlanamazken yeni yasa ile beraber işsizlik maaşı almaya hak kazandılar. Peki Bağ-Kur'lular nasıl işsizlik maaşı alır? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Devlet tarafından işten çıkartılan personellere verilen işsizlik maaşı alabilmek için kurum tarafından işten çıkarılmanız gerekmektedir. İşçiler eğer kendi istekleriyle işten çıkarlarsa işsizlik maaşı almazlar. Sigortalı olan herkes işten çıkarıldığında işsizlik maaşı alır. Bağ-Kur’u kişilerde önceden işsizlik maaşından yararlanamazken yeni yasa ile beraber işsizlik maaşı almaya hak kazandılar. Bağ-Kur sigortası olan kişilerin işsizlik maaşı alabilmeleri için bazı şartları taşımaları gerekmektedir. Vatandaşların işsizlik maaşı alabilmeleri için prim sayılarını doldurmaları gerekir. Prim sayısı dolduğunda alınan işsizlik maaşı tutarı da fazla olmaktadır. Bu yüzden prim ne kadar düşük olursa alınan maaş o kadar düşük olacağı için yüksek tutar maaş almak için çalışmış olduğunuz gün sayısının fazla olması gerekmektedir. 
Sigortalı olan Bağ-Kur’luların kendi meslek kazancı nedeniyle vergi mükellefi olması gerekir. Gelir vergisinden muaf olsalar bile sivile kayıtlı olmaları zorunludur. Şirket ortağı olanlarda devletin verdiği işsizlik sigortasında yararlanabilir. İşsizlik maaşı almak isteyen herkesin sigortalı olma zorunluluğu bulunmaktadır. Ülkemizde bir firmada sigortasız bir şekilde çalışmak yasaktır ve bunun bir cezası bulunmaktadır. Bu yüzden çalıştığınız firmada sigortalı olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Eğer bir iş yerinde sigortalı olarak çalışmıyorsanız işsizlik maaşı alamazsınız ve devletin sunduğu hiçbir imkândan yararlanamazsınız. Sigortasız çalışanların sigortalarını yapmaları gerekmektedir bu sayede Bağ-Kur’lu olan işçilerde çalışmış oldukları işlerinden çıkarıldığı zaman işsizlik maaşı alabilir. 

Bağ-Kur işsizlik maaş ne kadardır?
İşsizlik maaşı almak için prim gün sayısı önemlidir. Bağ-Kur’luların 120 gün boyunca sigorta ücretlerinin yatması gerekmektedir. Sigorta primleri 600 gün, 900 gün ve 1080 gün olarak değişmektedir. İşsizlik maaşının ne kadar olacağı prim sayısına bağlıdır. Prim ödeme günü ne kadar fazlaysa kişi o kadar uzun süre işsizlik maaşı alır. Alınan maaş ve ödeme günüleri eklendiğinde kişinin ne kadar işsizlik maaşı alacağı belirlenir. Herkese verilen işsizlik maaşı aynı değildir.  Özellikle Bağ-Kur’lularda bu durum daha farklı olur. Bu yüzden ne kadar işsizlik maaşı alınacağı sistem üzerinden kontrol edilmelidir. Birçok kişi işsizlik maaşından yararlanmayı tercih eder çünkü işsizlik maaşı düşük olsa da birçok kişi için maaş yerine geçer. 

İşsizlik maaşı nasıl alınır?
Eskiden işsizlik maaşını 4A hizmet dökümü olanlar alabilirdi ama artık Bağ-Kur olanlar da sigorta primini ödedikleri takdirde işsizlik maaşı alabilirler. İşsizlik maaşı alabilmek için İş-Kur’a başvuruda bulunmak gerekir. İş-Kur’a başvuru yaptıktan sonra başvurular değerlendirmeye alınır ve kısa sürede kimlerin işsizlik maaşı alıp alamayacağı açıklanır.

İşsizlik maaşı Bağ-Kur Bağ-Kurlular işsizlik maaşı alır mı