Bağırsak sorunu yaşıyorsanız hemen bunu yapın! Tam bir bağırsak dostu

TAKİP ET

İnüline aşina olmasanız da, hemen hemen her yerdedir. Bağırsak sorunu yaşayanların inülin açısından zengin besinlerle beslenmesi tavsiye edilir. Peki, nedir bu inülün? İşte merak edilenler…

Reklam
Reklam

İnülin bitkiler tarafından üretilir ve daha sonra onlar tarafından bir enerji kaynağı olarak kullanılır. Bu prebiyotik diyet lifi, vücudunuzda sindirilmeyen, ancak bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler tarafından “gıda” olarak kullanılan bir karbonhidrat türüdür. Kulağa umut verici geliyor, değil mi? Ama inülin trenine mi atlamalısın yoksa bu doğal prebiyotikten mi geçmelisin? Kayıtlı diyetisyen Kendra Weekley, RD, bizim için her şeyi bozuyor.
 

İnülin nedir?

İnülin, bitkiler tarafından üretilen prebiyotik bir liftir. Birçok meyve, tahıl ve sebzede bulunur:
Enginar, özellikle Kudüs enginarları.
Kuşkonmaz.
Muz.
Dulavratotu.
Hindiba kökü.
Sarımsak.
Yulaf.
Soğanlar.
Soya fasulyesi.
Buğday.
Yabani yer elması. 
İnülin sıklıkla bir yağ ikame maddesi veya tatlandırıcı olarak kullanılır. Unlu mamüllerde yumurtaya alternatif olarak kullanılabilir ve buz kristallerini önlemek ve yağ miktarını azaltmak için dondurmaya eklenebilir. 
İnülin kapsül, sakızlı, tablet ve toz formlarında da mevcuttur. Bu amaçların çoğu için kullanılan inülin, hindiba kökünden gelme eğilimindedir. 

İnülinin sağlığa faydaları

İçgüdüsel duygular söz konusu olduğunda, inülin işleri rahatlatıyor gibi görünüyor. İşte rapor edilen faydalardan bazıları.

Bağırsaklarınızın hareket etmesine yardımcı olabilir
Weekley, “ Diyet lifi olduğu için inülin bağırsak hareketlerini uyarabilir ” diyor. Lif, genel bağırsak sağlığı için önemli olan bağırsaklarımızı düzenli tutmaya yardımcı olur. Lif aynı zamanda hareket etmeye, kabızlığı önlemeye ve gevşek dışkıları sağlamlaştırmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle, kişinin diyetindeki lif ve sıvı miktarını dengelemek çok önemlidir.”

Aşırı yemeyi önleyebilir 
İnülin  çözünür bir liftir . Bu lif vücudunuzdaki su veya diğer sıvılarla karıştığında jele dönüşür. Bu jel midenizi çok daha yavaş boşaltır, böylece daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Lif, tok kalmamıza yardımcı olur ve kan şekerimizi dengeler. Bu, aşırı yememizi engelleyebilir ve daha iyi yemek seçimleri yapmamıza yardımcı olabilir” diyor Weekley. 

Birkaç sağlık sorununu önlemeye yardımcı olabilir
Weekley'e göre, bazı araştırmalar, inülinin Tip 2 diyabet, gastrointestinal hastalıklar, obezite gibi sağlık koşullarından zarar gördüğünde bağırsak mikrobiyomunu (bağırsaklarınızdaki sindirimi ve diğer işlevleri kontrol etmeye yardımcı olan küçük mikroorganizmalardan oluşan bir ağ)  onarmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Uzun süreli iştah bastırma. Kan şekerlerini stabilize etmenin yanı sıra, inülinin kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini ve diğer lif türleri gibi belirli kanser türleri için riskinizi azaltabileceğini de ekliyor.

Zihinsel sağlığınıza bir destek verebilir
Bazı araştırmalar, diyetinize inülin eklemenin, bağırsaklarınızdaki iyi bakteri çeşitliliğini artırabileceğini ve bu da sağlıklı bir gastrointestinal sisteme yol açabileceğini bulmuştur. "Birçok araştırma,  sağlıklı bir bağırsak ile sağlıklı bir zihin arasında bağlantı kurdu. Bazıları, çeşitli bir mikrobiyom ve sağlıklı dışkılama modellerinin kaygı ve depresyonun azalmasıyla bağlantılı olabileceğini bile belirttiler” diyor Weekley.  
 

İnülinin yan etkileri

Inulin çoğunlukla güvenlidir, ancak Weekley bunun çok fazlasının bazıları için rahatsız edici yan etkilere neden olabileceğini söylüyor:
Kabızlık.
Kramp. 
İshal.
Gaz.
Rahatsız şişkinlik.
Yapay inülin kaynaklarının irritabl bağırsak sendromu gibi bazı durumları kötüleştirebileceğini de ekliyor. Bu nedenle, bir inülin takviyesi almaya başlamadan önce, olası sorunlardan kaçınmak için sağlık uzmanınızla görüşün.