Bakan Dönmez "Mart'ta Karadeniz gazını karada yakmış olacağız" dedi

TAKİP ET

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Karadeniz'in 2200 metre altında bir enerji üssü kurduklarını ve 120 120 kilometrelik derin bir deniz boru döşeme işleminin tamamlandığını ve 50 kilometrelik bir kısım kaldığını belirterek 2023'ün Mart ayı içerisinde Karadeniz gazını Mart ayında karada yakacağız açıklamalarında bulundu.

Reklam
Reklam

Bakan Dönmez, bu yıl da geçen yıla paralel yüzde 55-60 milyar metreküp enerji tüketimi olmasını öngörüyor. Tedarikçilerin sevkiyat planına uyduğun taktirde doğal gazda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını rahatlıkla dile getiriyor.

Doğalgaz ödemelerinde ruble ile ticaret konusuna da dile getiren Dönmez, konunun liderler arasında teyit edildiğini ve transferlerde Türk lirasını da konuştuklarını belirtti.

Bakan Dönmez yaptığı değerlendirmede bugün itibari ile Silivri Doğalgaz Depolama Tesisinde doluluk oranının yüzde 87'ye ulaştığını ve hedeflerinin eylülde tamamını doldurmak olduğunu belirterek Tuz Gölü Depolama Tesisi'nin tamamen dolduğunu açıkladı.

Elektrik ve doğal gaz alanında sübvansiyon devam ediyor. Destek miktarı bu yılın ilk yarısında geçtiğimiz yıla göre 2 katından daha fazla seyrediyor.

1-2 ay içinde YEKA GES 5 düzenlenecek. 1200 megavatlık bir kapasiteyi yarışmaya hazır hale gelecek. Enerji ithalat tutarı 100 milyar dolara gidiyor. Kontrollü ve basit tedbirlerle yüzde 10 tasarruf sağlayarak 10 milyar dolar kazanç sağlanabilir.

Vatandaşlara destek olarak ısı yalıtımı kredisi 50 bin liraya kadar, 60 ay vade ve 0,99 faiz oranıyla sunulmaktadır.