Bakan Koca'dan önemli açıklamalar

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli açıklamalarda bulundu. Molnupiravir ile ilgili izin alındığını belirten Bakan Koca ilacı vatandaşlarımıza ücretsiz bir şekilde erken dönemde ulaştırmayı planladıklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Yapılan açıklamada pandemi döneminde çok sayıda ilaç kullanıldığını ve bu ilaçların etkinliğinin de süreç içerisinde belli olduğunu ifade eden Bakan Koca, oldukça tartışmalara sebep olan "Favipiravir'in etkisinin olduğunu gösteren çok sayıda  çalışma olduğunu dile getirdi. Yapılan bu çalışmaların erken dönemde hafif ve orta şiddetli olan vakalar için alınan veriler olduğu belirtildi. Öte yandan alınan tüm ilaçların Bilim Kurulu tarafından özellikle vatandaşların erken dönemde uygun olabilecek ilaca erişimini sağlamak üzere tavsiyelerde bulunduğu belirtildi. Vakaların artış gösterdiği zamanlarda Favipiravir'in Türkiye'de üretiminin gerçekleştiği söylendi.

Yurt dışında 140 dolar iken Türkiye'de 11-12 dolarlara kadar üretirilerek piyasaya verilen ilacın dışarıdan alınmadığı da ayrıca belirtildi. Şu an iki ilaç üzerinde durulduğunu söyleyen Bakan Koca Molnupiravir'la ilgili izin alındığı, bazı ülkelerin ise siparişi şimdiden vermiş olduklarını belirtti. Pfizer'in ilacı ile ilgili çalışmaların ise devam ettiği belirtildi. Bakan vatandaşımızı erken dönemde bu ilaçlarla tanıştırma noktasında kararlı olduklarını, geçen hafta Türkiye'de ilk defa lisans izni verilmek üzere Cumhurbaşkanımızın da imzaladığı belirtildi.
Öte yandan firmalara duyuruda bulunulduğunu bildiren Koca, "Türkiye'de Molnupiravir ilacını yerli olarak üretebilirsiniz dedik. Bunun için bize müracaat ederek biz bu ruhsatı verebiliriz dedik. Şu an bir firmanın var ama biz bir firmayla değil en az 4-5 firmanın bu üretimi yapmasını, bize müracaat ettiklerinde, ruhsatlandırmayı toplu yapmayı düşünüyoruz. Ve bu dönemde bir rekabetle en düşük fiyata mal ederek vatandaşımızı en erken dönemde Molnupiravir ile buluşturmayı hedefliyoruz. Şu an onunla ilgili ruhsat alındığı biliyorsunuz. ABD 5.2 milyar dolarlık sipariş verdi. Birçok ülke bu ilaca erişim noktasında bir çaba içinde. Ama biz Türkiye olarak bu ilacı zorunlu lisans vererek Türkiye'de üretimini en erken dönemde birden fazla merkezde yaparak en ucuz devlete maliyetini sağlayıp ücretsiz vatandaşımızla buluşturmayı hedefliyoruz, bu da uzun sürmeyecek" ifadelerini kullandı.
Sputnik V aşısında son durumuna ilişkin konuşan Koca, "Onunla ilgili daha net bir durum yok. Daha önce de bahsetmiştim, iki farklı dozdan oluştuğu için ilave 400 bin dozdan daha fazla daha gelmedi, görüşmeler devam ediyor. Bu konuda daha net bir durum yok" açıklamasında bulundu.
Eczanelerde ilaç temininde yaşanan sorunların yakından takip edildiğini kaydeden Bakan Koca şunları söyledi;
" Bu sorunlar her yıl yaşanır. 15 Şubat'ta fiyat değişikliklerinin olacağını biliyorsunuz mevzuat gereği, bir önceki senenin döviz kuru üzerinden güncelleme yapılır, 15 Şubat'ta da uygulamaya geçilir. Ve her dönemde 15 Şubat öncesi bu konular gündem yapılır. Biz bakanlık olarak eczaneler, depo ve üreticiler dahil olmak üzere ilaç takip sistemimiz var, her basamağını çok yakın takip ediyoruz. Şu anda bu anlamda ciddi bir sorun yok ama yer yer sahada sorunların olduğunu görüyoruz. Bunun için de yakın takipteyiz ve denetimleri yoğunlaştırdık. Bir tek geçen sene grip görülmedi nerdeyse. Grip görülmediği için o dönem tüketilen grip ilaçları az oldu. Bu yıl da benzer durum olabilir diye ana firmalar üretimi biraz düşük tuttu. Yer yer grip ilaçlarıyla sorun olduğunu biliyoruz bunu da yakinen takip ediyoruz, onun dışında sorun yok."
Öte yandan yeni dönemde kısıtlamaların söz konusu olmayacağına vurgu yapan Bakan Koca Nisan ayından itibaren Uğur Hoca ile yapılan görüşmelerde olumlu ilerleme kaydedildiği belirtildi. Yeni dönemde kapatmalarla salgını yönetmeyi düşünmediklerini belirten Bakan Koca yeni dönemde daha çok kişisel tedbirleri, kişisel güvenlik çemberi ve özellikle aşıyı son derece önemsediklerini belirtti. Kapatmaları hiçbir şekilde düşünmediklerini yeni dönemde kişisel tedbiri ve aşıyı önemsediklerini, herkesin aşı olmasının çok önemli olduğunu, yer yer yanlış bir algıyla 'bir tane aşı niye korumuyor, iki tane aşı niye korumuyor' denildiğini ifade ederek difteri, boğmaca, tetanoz gibi aşılarında bir kere yapılmadığını hatırlattı.
Sözlerine devam eden Bakan Koca “Biz o çocukluk dönemi aşılarını birden çok yaptığımızda yüzde 98 oranında evet diyoruz, ama benzer şekilde Covidle ilgili bir aşı durumu olduğunda bir tane aşı niye korumuyor diyoruz. Aşının da bir koruyuculuk süresi var. 6 ay olabiliyor, 8 ay olabiliyor, 12 ay olabiliyor. Biz vatandaşın ne zaman aşılanması gerektiğini elimizdeki datalarla bakıp Bilim Kurulu'na daha sonra size ne zaman aşı olmanız gerektiğinizi söylüyoruz. Şu an birinci Rapel'i önermiştik, eksik aşısı olanların bunu yaptırmalarını, yaptırmayanların da yaptırmalarının zorunlu olduğunu, çünkü 60 yaş üzerinde yüzde 17.1 vaka oranı ama vefat oranı yüzde 85.7. O nedenle aşı çok önemli" ifadelerini kullandı.

 

Bakan Koca fahrettin koca pandemi Açıklama