Bakan Kurum'dan flaş açıklama: "Fay yasası" geliyor

TAKİP ET

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugün Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Fay Kanunu üzerinde çalıştığını duyurdu.

Reklam
Reklam

Bakan Kurum'a göre, AFAD Başkanlığı şu anda başka radikal kararları da içerecek bir süreci yönetiyor.

Fay Kanunu, sismik aktiviteye eğilimli alanlarda arazi kullanımını ve gelişimini düzenleyen kritik bir mevzuattır. Türkiye aktif bir deprem kuşağında yer almaktadır ve depremler sık görülen bir olaydır. Bu nedenle, vatandaşların güvenliğini ve yapılı çevrenin sürdürülebilirliğini sağlamak için sağlam düzenlemelerin yapılması şarttır.

Fay Kanunu'nun güncel hali 2018 yılında yürürlüğe girmiş ve mevcut binaların depreme dayanıklı inşası ve güçlendirilmesi için yeni düzenlemeler getirmiştir. Ayrıca, deprem riskinin değerlendirilmesi ve yüksek riskli bölgelerde gelişmeye rehberlik edilmesi açısından kritik olan fay hatlarının tanımlanması ve haritalanması için bir sistem oluşturmuştur.

Bakan Kurum, AFAD Başkanlığı'nın Hata Yasası için önerdiği spesifik değişiklikler hakkında ayrıntı vermedi. Ancak, bu değişikliklerin radikal olacağını ve mevcut mevzuattaki bazı kritik boşlukları gidereceğini belirtti. Ayrıca, yeni önlemlerin vatandaşların güvenliğini sağlamak ve depremlerin yapılı çevre üzerindeki etkisini en aza indirmek için tasarlanacağını vurguladı.

Ekim 2020'de İzmir kenti yakınlarında meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki deprem de dahil olmak üzere, ülke yakın zamanda bir dizi güçlü deprem yaşadığından, duyuru Türkiye için kritik bir zamanda geldi. Deprem önemli hasara neden oldu ve 100'den fazla kişinin hayatına mal oldu. insanlar.

O zamandan beri hükümet, etkilenen bölgeleri yeniden inşa etmek ve evlerini ve geçim kaynaklarını kaybedenleri desteklemek için büyük bir yeniden inşa çalışması başlattı. Fay Yasasında önerilen değişikliklerin bu çabaları tamamlaması ve yeniden inşa edilen yapıların gelecekteki depremlere karşı daha dirençli olmasını sağlaması bekleniyor.

Sonuç olarak, AFAD Başkanlığı'nın Fay Kanunu ile ilgili yaptığı çalışmaların duyurulması, Türkiye'nin afete hazırlık ve müdahalesi açısından önemli bir gelişmedir. Önerilen değişikliklerin mevcut mevzuattaki kritik boşlukları ele alması ve depreme eğilimli bölgelerde vatandaşların güvenliğini artırması bekleniyor. Hükümetin yapılı çevrenin sürdürülebilirliğini ve vatandaşlarının güvenliğini sağlama taahhüdü takdire şayandır ve tüm paydaşlar tarafından desteklenmelidir.