Bakan Nebati tek tek anlattı! Emekli ve memur zamları, sosyal yardımlar, asgari ücret…

TAKİP ET

Emekli memur maaş zammı Temmuz ayında Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte belli olacak. Şu ana kadar yapılan açıklamalar sonucunda 5 aylık enflasyon %35,64 olarak gerçekleşti. 6 aylık enflasyon rakamlarının belli olması ile birlikte toplam %40'ın üzerinde bir zam oranı çıkacağı tahmin ediliyor. Hazine ve maliye bakanı Nureddin Nebati de milyonlarca kişi tarafından beklenen temmuz zammı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Reklam
Reklam

Milyonlarca emekli ve memur Temmuz ayında maaşlarını öğrenebilmek için haziran ayı enflasyon rakamlarını bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan son açıklamada mayıs ayı enflasyon verileri belli olmuş ve 5 aylık oran yüzde 35,64 olarak gerçekleşmişti. Haziran ayı içinde beklentiler oldukça yüksek. Merkez Bankası tarafından yapılan yeni ankete göre Haziran ayında enflasyon 3,77 olarak bekleniyor. Yani rakamların bu şekilde gerçekleşmesi halinde Temmuz ayındaki zam oranları yüzde 40'ın üzerine çıkacak. 4 Temmuz 2022 günü Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak rakamlarla birlikte milyonlarca kişi yeni zamlı maaşlarını öğrenecek.

Memur ve emekli vatandaşlar Temmuz ayında açıklanacak olan enflasyon rakamlarını Beklerken Hazine ve maliye bakanı Nureddin Nebati de önemli açıklamalarda bulundu. Plan ve bütçe komisyonunda konuşan nebati, vatandaşların hanelerinde kullandıkları elektrik ve doğalgazı daha ucuza kullanabilmeleri için 1 trilyon 81 milyar ek bütçe ayrıldığını söyledi. Bakan Nebati, Ayrıca bu bütçenin içinde Çiftçi, işçi, emekli ve çalışanlarının yanı sıra ihtiyaç sahibi vatandaşların daha fazla yanında olabilmek için çeşitli kalemler olduğunu ekledi.
 

Artış %40 oranında olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklamasının devamında Temmuz ayında beklenen zamlara ilişkinde konuştu. 2022 Ocak ayında aylıklarda yüzde 30,95 artış olduğunu belirten bakan nebati, Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile birlikte de yaklaşık %40 artış öngördüklerini dile getirdi. 2022 yılında memur maaşlarında yaşanan artışın %3'e kadar ulaşacağını belirten nebati, SSK ve bağ-kur emeklisi vatandaşların maaşlarında yaşanacak Kümülatif artışın ise yüzde 76 olacağını dile getirdi.

Sosyal yardımlara zam gelecek

Hazine ve maliye bakanı Nurettin Nebati dar gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşların faydalandığı sosyal yardım ödemeleri için de zam müjdesi verdi. Bakan Nebati açıklamasında, 65 yaş üstü vatandaşlara verilen destekler ve evde bakım maaşı yardımları içinde 44,800 lira ayrıldığını dile getirdi. Ayrıca tarıma destek için de 37,1 milyar lira destek ödemesi aktarılacak.