Bakaya kalmak nedir? Bakaya kalmak suç mudur, cezası nedir?

TAKİP ET

2021 yılı içerisinde askerlik sisteminde değişiklikler yapılmıştı. Değişen sistemle birlikte bazı konularda merak edilmeye başladı. Askerlik yaşına gelmiş olan gençler tarafından araştırılan konular arasında Bakaya kalmak konusu merak ediliyor. Bakaya kalmak nedir? Bakaya kalmak suç mudur, cezası nedir? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

2021 yılı içerisinde askerlik sisteminde değişiklikler yapılmıştı. Değişen sistemle birlikte bazı konularda merak edilmeye başladı. Askerlik yaşına gelmiş olan gençler tarafından araştırılan konular arasında Bakaya kalmak konusu merak ediliyor. 

Bakaya kalmak nedir? 
Bakaya kalmak askerlik yönünden herhangi bir sıkıntısı olmayan ve askerlik işlemleri yönünden sıkıntısı olmadığı halde kendi döneminde birliğine teslim olmayan asker adaylarına denilmektedir. 



Bakaya mazeret durumları nelerdir? 

Askerlikte bakaya kalma durumunda geçerli mazeretiniz varsa cezai işlem uygulanmamaktadır. Bir sonraki sevk zamanı mazeret durumunu çözen kişiler tekrar askerliğe kabul edilir. Kabul gören mazeretler; 

Askeri teslim tarihinden önce veya sonrası bakaya kalan kişinin çocuğunun olması 

Askere gitme tarihinden 15 gün önce veya 15 gün sonra kişinin ya da ikinci derece aile bireylerinin evlenmesi 

Bakaya kalan kişinin eşi ya da ikinci derecede aile bireylerinin 15 gün önce ya da 15 gün sonra vefat etmesi 

Sevk tarihleri döneminde hastanede yatarak tedavi göründüğüne dair sağlık raporu sunulması 

Askeri teslim tarihlerinde tutuklu ya da hükümlü olunması Yukarıdaki mazerete sahip kişiler bakaya kalma durumunda cezai işlem görmemektedir. 

Yoklama kaçağı ile bakaya kalmanın arasındaki fark nedir? 
Bakaya kalmanın anlamı yoklama kaçağıyla karıştırılan bir tabirdir. Fakat aralarında az da olsa fark bulunmaktadır. Yoklama kaçağı durumu askerlik yaşı gelmesine rağmen hiçbir işlem yapmayan kişilere denir. Bakaya kalmak ise birliğine teslim olmayanlara denir. Aralarındaki en önemli ortak nokta ise şudur; yeni yasalara göre yoklama kaçağı ile bakaya kalan kişiler bedelli askerlik yapamamaktadır. 

Bakaya kalma cezası ne kadar? (2021) 
Askerlikte bakaya kalma cezası mazeretsiz ile para cezasına çarptırılmaktadır. Askeri birliğine teslim olmayan kişi teslim olmadığı her gün için 5 TL ceza ödemektedir. Kendi teslim olmadan yakalanan kişilerden ise her gün için 10 TL alınmaktadır. Kişiye tebliğ edilen cezalar 1 ay içerisinde ödenmelidir. İkinci kez bakaya kalan kişiler ise bu cezaları iki kat olarak öder. 

Askerlik durum sorgulama işlemini tıklayarak e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. 



Bakaya kalmak ne demek? 

Askerlikte bakaya kalmak; askerlik günü verilmiş ve birliğe gününde teslim olmayan asker adaylarına denilmektedir. Kısaca söylemek gerekirse, askerliğe gününde gitmeyen kişilere denilmektedir. Bu kişilere belli cezai işlemler uygulanmaktadır. 

2. kez bakaya kalma cezası ne kadar? 
İki kez bakaya kalma cezası yenilenen düzenlemelerle artık uygulanan yaptırımın iki katına çıkartılması ile sonuçlanmaktadır. 

Bakaya kalmak suç olmaktan çıktı mı? 
Böyle bir durum söz konusu değildir. Eskide olduğu gibi halen suç olmaya devam etmekte ve cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. 

Bedellide bakaya kalma cezası ne kadar? 
Yeni düzenleme ile birlikte bakaya kalmış kişinin bedelli askerliğe başvurma hakkı yoktur. Askerlik için birliğe teslim olacağınız günü takip etmeniz gerekmektir ve bugünü kesinlikle geçirmemeniz gerekmektedir. 

Askerlikte bakaya kalma suçu ve cezası nedir? 
Birliğe teslim olacağınız günü geçirmeniz durumunda cezai işlemle karşılaşacak ve geç terhis durumuyla karşılaşacaksınız. Her teslim olmadığınız gün için 5 TL ceza kesilecek ve birikecektir. Yakalananlar için ceza miktarı 10 TL’dir. Ceza size tebliğ edildiği günde itibaren 30 gün içinde ödemeniz gerekmektedir. 

Bakaya kalmak sicile işler mi (GBT)? 
Bakaya kalmak veya yoklama kaçağı olmanız durumunda GBT sistemini işlenmektedir. GBT sorgusunda asker kaçağı olarak görünmektedir. Bakaya kalan Adli Sicil Sabıka Kaydı alabilir ve askerlik bilgisi işlenmemektedir. Bakaya kalan Temiz kağıdı alabilir. 

Yoklama kaçakları yurtdışına çıkabilir mi? 
Bakaya durumunda düşüş ve kişini hakkında dava açılmamışsa pasaport alınabilir ve yurtdışına çıkılabilmektedir. Eğer ki bedelli askerlik yoklama kaçağı durumuna düşüldüyse; Madde 9: Bedelli askerlik hizmetinden; fiilî askerlik hizmetine başlayanlar, bakaya durumunda bulunanlar ve yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı veya saklı olanlar yararlanamazlar. 

bakaya kalmak bakaya kalmak ne demek bakaya kalmanın cezası var mı bakaya kalmak suç mu bakaya kalmak nedir bakaya kalmak mazeretleri bakaya kalmak cezası bakaya kalmak cezası nedir