Bakıcıya sigorta nasıl yapılır? 2022 yılında devlet desteği nedir?

TAKİP ET

Bakıcılar için devlet tarafından destek verilmektedir. Bakıcınıza sigorta yaptırmak istiyorsanız ve bu sigortaya devlet desteğinin ne kadar olduğunu merak ediyorsanız detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

Evinizde çalışan ve 18yaşını geçmiş olan kişiler için  sigorta yapmanız hukuken mecburidir. Bu sigorta ise asgari ücrete göre belirlenmektedir. 2022 yılında asgari ücret tutarının belli olması ile birlikte evdeki bakıcıya yapılacak sigortada yeniden şekillenmiştir. 

Ev hizmetleri mesleğine dahil olan meslekler
-Bebek bakıcılığı 
-Hasta bakıcılığı
-Yaşlı bakıcılığı

Yukarıda saydığımız meslekler ek9 kapsamında sigortaya dahildir. Bakıcıya sigorta yapılmaması durumunda ise işveren yüklü cezalara tabi tutulabilir. Bundan dolayı ev hizmetlerinde iş verecek olan iş verenin çalışanı için SGK'ye başvurarak sigorta yaptırması gerekmektedir. 

Bakıcı sigortası nedir?
Ev hizmetlerine dahil olarak çalışma hayatına devam eden kişilere bakıcı sigortası yapılmaktadır. Sigortalama işlemi ise ek9 maddesi içerisinde düzenlemiş ve bu madde kapsamında yürütülmektedir. İşveren çalışanı için SGK birimlerine başvurur ve birimler sigortalama işlemini gerçekleştirir. İşveren ise SGK şubesine giderek çalışanının primlerini eksiksiz bir şekilde yatırmalıdır. 

Bakıcı sigortasında istenen belgeler nelerdir?
-Bakıcının sigorta için başvuru formu
-Bakıcının kimliğinin ön ve arka yüzü
-Çalışanın kimliğinin ön ve arka yüzü

Bakıcı sigortası nasıl yaptırılır?
Bakıcı sigortası yukarıda bahsettiğimiz bakıcı olarak çalışanların görevlerine göre değişiklik göstermez. Yani hepsinde aynı şekilde yapılır. Kanunda her bakıcı için sigorta yapılması zorunludur. Bu durum ise tamamen işveren sorumluluğunda olan bir konudur. İşveren bakıcısını eğer 10gün ve üzeri günde çalıştırmayı planlıyorsa ek9 maddesine göre prim ödemelerini yapmalıdır. 

Bakıcı sigortası yapma aşamaları nelerdir?
-SGK şubesine bakıcının ve işverenin imzasını taşıyan form eksiksiz olarak doldurulmuş şekilde verilmelidir.
-Form üzerinde bakıcı IBAN numarası da yer almalıdır.
-Formun verilmesinden sonra SGK tarafından her ay bakıcının vermiş olduğu IBAN numarasına prim otomatik olarak yatmaktadır.
-Prim yatması işverenin bakıcıyı çalıştırdığı süre zarfı boyunca devam etmektedir.
-Hem hasta bakıcı hem yaşlı bakıcı hem de bebek bakıcı için ödenecek aylık primler ve teşvik şartları aynıdır.

Bakıcı sigortası yaptırmak için gerekli evraklar nelerdir?
-Kişinin bakıcı olarak aynı evde 10 gün ve üzerinde çalışacağına dair bir form hazırlanmalıdır. Eğer kişiler 10 günün altında çalışacak iseler “75 Saatten Az -Çalışacaklara İlişkin Form” SGK tarafından düzenlenebilmektedir. Bakıcı için hangisi uygun ise o form hazırlanmalı ve doğru bilgiler ile doldurulmalıdır.
-SGK tarafından istenen forma E-devlet üzerinden de ulaşmak mümkündür. E-devlet üzerinden çıktı alınıp form doldurularak SGK şubesine verilebilmektedir.
-Evinde bakıcı çalıştıracak kişinin kimlik fotokopisi istenmektedir.
-Bakıcı olarak çalışacak bireyin kimlik fotokopisi istenmektedir.
Bahsi geçen belgelerin tamamlanmasının ardından ise sigorta giriş işlemi tamamlanabilmektedir. 

Bakıcı sigortasında prim ne kadardır?
Bakıcı sigortalarında prim ücreti on günden az ve on  günden fazla çalışan kişilere göre ayrı ayrı düzenlenmiştir.Bakıcı 10 gün üzerinde çalışacak ise bakıcı sigortası primi asgari ücretin %2’lik dilimi üzerinden hesaplanabilir.Yani on gün ve üzerinde çalışan kişinin sigorta primi kısa süreliden daha yüksektir. On gün üzerinde çalışan kişinin aylık prim tutarını eksiksiz alabilmesi için ise sağlaması gereken şartlar şunlardır;
-Aylık 75 saat ve üzerinde mesai yapmak
-Geçmiş borca sahip olmamak
-Düzenli bir teşvikten yararlanmıyor olmak. 

Bakıcı sigortası nasıl ödenmektedir?
-İşverenler e-devlet üzerinden başvuru yaparak iş kazası ve meslek hastalık primi yapılabilmektedir. 
-Telefon üzerinden SMS yöntemini kullanarak başvuru yapan kişiler bakıcı primlerini telefon faturaları üzerine yansıtabilmektedir. 
-Telefonunu faturalı kullanmayan kişiler hatlarında mevcut olan TL tutarı sayesinde primlerini ödeyebilmektedir. 

Bakıcı sigortası ve devlet desteği
Devletten  sağlanacak olan destek için bazı şartlar belirlenmiştir. Bu şartlar ise şöyledir;
-İşe alınan bebek bakıcısının işe girme tarihinden 3 ay önce SSK ya da BAĞ-KUR çalışanı olmaması gerekmektedir. Eğer kişi SSK ya da BAĞ-KUR üzerinde 10 günden daha az çalışmış ise bu durum herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
-Kişilerin kendi T.C. numaralarına göre bir İŞKUR hesabı açmaları gerekmektedir.
-Bu şartları sağlayan çalışanlarınız için devletten gelen teşvik 15 aydır. 15 ay boyunda primler İŞKUR destekli olarak yatırılacaktır.
-Eğer işe alınan kişi 18 yaş ile 25 yaş arasında biri ise ya da özel bir durumu var ise prim 18 ay boyunca devlet tarafından yatırılacaktır.
-Devlet teşvikinden yararlanmak isteyen kişiler Ek9 ve Ek10 maddeleri kapsamında teşvikler kısmında yer alan on dokuzuncu maddeyi işaretlemelidir. Bu maddeyi -işaretlemeyen kişiler devlet desteğinden yararlanamamaktadır.

Bakıcı sigortasını iptal etmek isteyenler ne yapmalı?
İşverenlerin işten çıkarmış olduğu veya çalışanlarının istifa ettiği hallerde bunu SGK şubesine bildirmeleri gereken yasal bir süre vardır.Bu süre ise on iş günü olarak belirlenmiştir. Bu süre içerisinde bildirilmeyen işten çıkarma veya çıkmalar için yasal yaptırım uygulanır. Bu yaptırımlar ise şöyledir;
-İşveren işten çıkan bakıcısını 10 gün içerisinde SGK şubesine bildirmez ise para cezası almaktadır.
-İşverene verilecek para cezası asgari ücretin onda biridir. 
-İşçiler işten ayrılış belgesini bireysel olarak sorgulayamamaktadır. Bu belgeye yalnızca işverenler e-devlet üzerinden erişim sağlayabilmektedir.

sigortasız bakıcı çalıştırmanın yasal yaptırımı var mı?
2021 yılı için sigortasız bakıcı çalıştırmanın cezası 4716 TL olarak belirlenmişti. Bu ceza ise duruma göre farklılık göstermekteydi. Para cezalarını ise şu şekilde detaylandırabiliriz;
-Türkiye’de çalışma izni olmayan yabancı uyruklu bakıcıların evlerde çalıştırılması durumunda iş verenler 4.716 TL para cezası almaktadır.
-Çalıştığı süre zarfında işleri ile ilgili yükümlülüklerini sağlamayan bakıcılar için 784 TL ceza uygulanmaktadır.
-Bildirim yapılmayan yabancı uyruklu çalışanların her biri için 784 TL para cezası kesilmektedir.
-SGK üzerinden başvurusu yapılmayan ve sigortasız olarak çalıştırılan bakıcıların ikinci kez aynı şekilde çalıştırılması durumunda 24 bin TL para cezası uygulanmaktadır.



 

bakıcı sigortası sigorta prim bakıcı sgk