Banka hesabına yatırılmayan maaş nasıl ispatlanır?

TAKİP ET

Günümüzde işverenler işçilerin gerçek maaş üzerinden primlerini yatırmamak için bazı hukuki olmayan yollara başvurabilir. Bu durumda işçiler zor durumda kalır. Çünkü emeklilik haklarında ciddi bir biçimde hak kaybı yaşanır. Banka hesabına yatırılamayan maaşın nasıl ispatlandığına gelin hep beraber bakalım. İşte detaylar.

Reklam
Reklam

Maaşın asgari ücret kısmından sonrası genelde elden verilerelk çalışanlar hak kaybına uğratılır. Beş ve üzeri işçi çalıştıranlar maaşları banka hesaplanrına kanunen yatırması zorunludur. Elden maaş ödemesi yasaktır.

Elden maaş ödemesi yapılması günümüzde sık rastlanılan bir uygulamadır. Bunun nedeni ise daha fazla sigorta primi ödememektir. Burada işçi haksız bir şekilde sömürülmektedir.

Maaşların leden ödenmesi işçiler açısından ileri de yaşanacak hak kayıplarına neden olur. Alınacak rapor parası kıdem tazminatı, yıllık izin hesaplaması ve en önemlis de emekli maaşında bankaya yatırılan ve yatırılan maaşa göre yatırılan sigorta primine göre hesaplanır. O halde maaşın bir kısmının elden verilmesi durumunda bunun ispatı için ne yapmak gerekir ?

Bu durumu ispatlamak zorda olsa bunun basit yolları da var. Yanınızda çalışan arkadaşlarınızın şahitliği ile elden maaş aldğınızı ispatlayabilirsiniz. Mahkeme sizi haklı bulacaktır. İşçinin iş yerinde yaptıpı işte çok öenmlidir. Mahkeme rayiç bir bedel ile meslek odalarında maaş skalası ister ve sizin davayı kazanmanızda önemli bir merhaledir. 

İşçiye patron tarafından kredi verilmesi ya da başka bir işlem için verilen bir maaş yazısı varsa ve bu yazıda gerçek kazanç yazıldıysa delil olarak kabul edilebilir. İşveren tarafından tutulan muhasebe kayıtları veya gerçek kazanç listelerini mahkeme talep eder ve burda gerçek maaşlar yazarsa da mahkeme sizi haklı bulacaktır.

Eğer ki aldığınız gerçek ücret üzerinden sigortanız yatmıyor ise Aile Soyal ve Çalışma Bakanlığı şikayet hattını arayarak şikayet kaydı oluşturabilirsiniz. İş müfettişleri çalıştığınız iş yerini denetleyeme gelecektir. Bir diğer kanalda CİMER'dir. Buraya yapacağınız başvuru bakanlıkça değerlendirilecektir. Eğer tespit edilirse işverene ; geriye dönük maaş ödeme yapması zorunlu hale gelir. EK SGK bildirim yapması cezası gelir ve sigortanız tam yatar.

İlgili şikayet Alo 170 hattından ya da Cimer üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.  Maaşınız asgari ücretten gösterilmesi halinde işverene her ay için ayrı ceza kesilir. Ayrıca eksik kazançtan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilecek her bir ek bildirge için brüt asgari ücretin 1/8’i oranında ceza uygulanır. Eksik bildirme cezası 2021 senesi için toplam 447 TL'dir. Bu sigortalı başına ödenen cezadır. Kaç kişiye haksızlık yapılmışsa adet başı çarpılarak işverene yansıtılır.

İşçilerin bu durumları çok gecikmeden bakanlığa bildirmeleri onların ileride hak kayıplarına uğramamaları için elzemdir. Bu durumda Çalışma Bakanlığı müfettişleri hemen harekete geçer ve gereken cezai işlemler yerine getirilir. Özellikle CİMER kanalından bu başvurular yapılabilir.

 

bankamatik maaş