Banka kartları internet alışverişi için nasıl açılır?

TAKİP ET

İnternet alışverişinin yaygınlaşmasından dolayı tüm banka ve kredi kartları internet üzerinden alışveriş yapabilmek için uygun hale getirilmiştir. Bazı kartların internet alışverişi kullanımı ilk andan itibaren açıkken bazıları kapalıdır. Peki, banka kartları internet alışverişine nasıl açılır? Banka kartları internet alışverişi nasıl açtırtılabilir?

Reklam
Reklam

Çağımızda birçok kişi tarafından dijital platformlar üzerinden alışverişler yapılıyor. Haliyle alınan ürünlerin ücretleri de kredi ya da banka kartlarıyla ödeniyor. Bazı kartlar intenet alışverişi kullanımı otomatik olarak açıkken 2016 yılından beri bu karar kart sahiplerine bırakılmıştır. Bunun olmasının en önemli nedenlerinden biride yaşanan dolandırıcılıkların önüne geçebilmektir. 

Yeni banka kartları intenet alışverişlerine kapalı 

Yeni bir banka kartı aldığınızda, aldığınız banka kartı siz intenet alışverişine kapalı olarak verilmektedir. Bunun nedeni ise önceden intenet alışverişine açık olarak verilen kartların, kart sahibinin haberi olmadan intenet dolandırıcıları tarafından dolandırıcılığa maruz kalmalarıdır. Bundan dolayı banka kartı çıkartmak istediğinizde kartınızın intenet alışverişi için açık olmasını onaylamanız gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek için kartınızı çıkardıktan sonra ilgili bankanın müşteri hizmetlerini arayabilir ya da banka şubesine giderek talebinizi iletebilirsiniz. 

Banka kartımı intenet alışverişine nasıl açtırtabilirim? 

Her ne kadar intenet alışverişleri işinizi kolaylaştırsa da dolandırılabileceğinizi kesinlikle unutmamanız gerekmektedir. Kart bilgilerinizle alışveriş yaparken, bazı intenet dolandırıcıları kart bilgilerinizi çalması durumunda kartınızı kullanabilirler. Bundan dolayı kart çıkartma işlemlerinde, kartlar intenet alışverişine kapalı olarak verilmektedir. 

Eğer kartınızı, intenet alışverişlerinde kullanmak istiyorsanız, onaylamanız durumunda bu özelliği aktive olacaktır. Bunu gerçekleştirmek içinse, ilgili bankayla iletişime geçmeniz gerekmektedir. 

Kartınız hangi bankadan çıkarttırdıysanız, bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak kartınızı intenet alışverişine açtırmak istediğinizi söyleyip, onaylayabilirsiniz. Bazı bankalar, bazı durumlar altında müşteri hizmetleri aracılığıyla intenet alışverişini açamamaktadır bu durumda ise şubeye gitmeniz gerekmektedir.  

Bu işlem kısa ve basit bir işlem olduğundan banka kartınızı hızlıca intenet alışverişine açtırabilirsiniz. Eğer birçok banka kartına sahipseniz her biri için ayrı ayrı onay vermeniz gerekmektedir. 

BDDK yeni karar ve düzenleme 

Yeni kararla birlikte, kart kullanıcının onayı dışında intenet alışverişine açık olan katlar üzerinde güncellemeler yapıldı ve bu özellik kapatıldı. 25 milyon kart kullanıcısını etkileyen bu kararla, kart sahibi onay vermediği müddetçe kart, intenet alışverişlerine kapalı olacaktır. 

Sadece otomatik fatura ödeme seçeneği her kart için açık bırakılmıştır. Eğer sizde kartınızla ile intenetten alışveriş yapmak istiyorsanız, bankaya gitmeli ve kartınızın bu özelliğini açtırmak için onay vermeniz gerekmektedir. Bunun dışında, intenetten üzerinden alışveriş yapmanız mümkün değildir. Alışveriş yapmaya çalıştığınızda kartınızın kapalı olduğuna dair uyarı alacaksınız. 

banka kartı kredi kartı internet alışverişi banka kartı internet alışverişi