Bariatrik cerrahiyi kimler düşünmeli?

TAKİP ET

Son çare olarak düşünülmemesi gereken güvenli ve etkili bir ameliyat.

Reklam
Reklam

Obeziteye sahip olmak, bir ölçekteki bir sayıdan veya vücut kitle indeksinizin (VKİ) bir ölçümünden daha fazlasıdır. Karmaşık bir metabolik hastalıktır.

Obezite ile yaşadığınızda metabolizmanız yavaşlar. Bu, diyetinizdeki veya egzersiz alışkanlıklarınızdaki büyük değişikliklere bile vücudunuzun tepki vermeyebileceği anlamına gelir. Ve kilonuz, gösterdiğiniz çabayı yansıtmayabilir.

Obeziteniz varsa bariatrik cerrahi veya bazı kişilerin kilo verme cerrahisi dediği şey bu metabolik değişikliği önleyebilir.

Obezite cerrahisi, obezite ile yaşayan insanların sağlıklarını yönetmeleri için önemli ve etkili bir tedavi yöntemidir. "Vücudun kilo verme ameliyatına, obezitesi olan kişilerin durumlarını yönetmelerine ve hayatlarını dolu dolu yaşamalarına yardımcı olacak birçok şekilde yanıt verdiğini biliyoruz."

Bariatrik cerrahi, vücudunuz için kilo vermekten daha fazlasını yapan güvenli, kanıta dayalı bir tedavidir. Aminian, obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkları tedavi etmenin en etkili 1 numaralı yolu olduğunu söylüyor. Herhangi bir diyet veya egzersiz programından daha iyi.

Aday olup olamayacağınıza karar verebilmeniz için Dr. Aminian ile bariatrik cerrahi hakkında bilmeniz gerekenleri konuştuk.

Bariatrik cerrahi nedir?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ABD'deki insanların %42'sinden fazlasının obeziteye sahip olduğunu tahmin ediyor. Ancak uygun olan kişilerin yalnızca yaklaşık %1'i gerçekten obezite ameliyatı oluyor.

Bariatrik cerrahinin şu şekilde olduğu gösterilmiştir:

Obezite ile ilişkili kanser geliştirme riskini azaltın.

Yağlı karaciğer hastalığının siroza ilerleme riskini azaltır.

Gelecekteki kalp krizleri veya inme için önemli koruyucu etkiler sağlar.

COVID-19 enfeksiyonunun ciddiyetini azaltın. 

Tip 2 diyabetin uzun süreli remisyonuna yol açar.

Geçmişte, bariatrik cerrahi daha invaziv bir prosedürdü. Ameliyattan sonra insanlar bir haftaya kadar hastanede kalacaktı. İyileşme birkaç ay sürer. 

Günümüzde bariatrik ameliyatların çoğu laparoskopik olarak yapılmaktadır . Yani, vücudunuzun içini görmek için ucunda bir kamera bulunan ince, teleskopik bir çubuk kullanan minimal invaziv ameliyatlardır. Bu, daha hızlı iyileşme ve daha az komplikasyon anlamına gelir.

Aminian, "Beş veya altı küçük delikten ameliyat yapıyoruz" diye açıklıyor. “İnsanlar aynı gün ya da ertesi gün evlerine gidiyorlar ve iki üç gün sonra iyileşiyorlar. Bugünün prosedürleri çok daha güvenli ve insanların kilo vermelerine ve obezite ile ilişkili hastalıklara yakalanma risklerini azaltmalarına yardımcı olmak için daha iyi etkiler yaratıyor.”

İki popüler laparoskopik prosedür — Roux-en-Y Gastrik Bypass ve tüp mide ameliyatı — artık dünya çapında gerçekleştirilen tüm kilo verme ameliyatlarının yaklaşık %90'ını oluşturmaktadır.

Burada Dr. Aminian, insanların bariatrik cerrahi hakkında sahip olduğu bazı yaygın soruları yanıtlıyor.

S: Bariatrik cerrahi için aday kimdir?

C: Obezite cerrahisi konusunda önde gelen iki otorite vardır: Amerikan Metabolik ve Obezite Cerrahisi Derneği (ASMBS) ve Uluslararası Obezite ve Metabolik Bozukluklar Cerrahisi Federasyonu (IFSO). İki kuruluş en son kılavuzlarını 2022'de yayınladılar. Aşağıdakiler için bariatrik cerrahinin düşünülmesini öneriyorlar: 

BMI'si 35 veya daha yüksek olan yetişkinler (sınıf II obezite).

BMI'si 30 ila 35 (sınıf I obezite) olan ve aynı zamanda Tip 2 diyabeti olan yetişkinler.

BMI'si 30 ila 35 olan ve başka yollarla "önemli veya kalıcı kilo kaybı veya obezite hastalığına bağlı iyileşme" sağlayamayan yetişkinler. 

BMI'si 40 veya daha yüksek olan çocuklar ve ergenler ( sınıf III obezite ).

Sınıf II obezitesi ve obezite ile ilişkili önemli bir durumu olan çocuklar ve ergenler. 

Bu, 1990'ların başında yayınlanan önceki kılavuzların genişletilmiş halidir. Bu kılavuzlar, bariatrik cerrahinin daha şiddetli obezite formları olan kişiler için saklanmasını önerdi.

Dr. Aminian, genişletilmiş yönergelerin daha fazla kişinin bariatrik cerrahiye ve faydalarına erişmesine yardımcı olacağını umuyor.

Aminian, "Metabolik ve bariatrik cerrahi alanı önemli ölçüde ilerledi" diye ekliyor. "Umarım bu yönergeler, eski, modası geçmiş yönergelere göre bariatrik ve metabolik cerrahiye erişimi olmayan bazı insanlar için kapıları açabilir."

S: Obezite cerrahisi güvenli midir?

C: Araştırmalar, bariatrik cerrahinin safra kesesinin alınması, apandisin çıkarılması ve diz protezi gibi diğer birçok rutin ameliyat kadar güvenli veya daha güvenli olduğunu gösteriyor. 1970'lerden bu yana yaklaşık on yıllar geçti ve en son tekniklerin çok az komplikasyonu olduğu kanıtlandı.

Özellikle obezite ile yaşamanın uzun vadeli risklerini düşündüğünüzde, herhangi bir bariatrik cerrahi riski çok azdır. 

S: Obezite cerrahisi etkili midir?

C: Obezite cerrahisi, milyonlarca insanın obeziteyi ve ilgili durumları tedavi etmesine yardımcı oldu. 

Dr. Aminian, "Bariatrik cerrahi şu anda obezite ile yaşayan insanların yaşamlarını ve sağlıklarını iyileştirmek için elimizdeki en etkili araçtır" diyor. "Bariatrik cerrahiden sonra, insanlar tipik olarak vücut ağırlıklarının %20 ila %40'ını kaybederler ve bunu on yıllar boyunca sürdürürler. Ortalama olarak, bariatrik cerrahi, obezitesi olan kişiler için altı yıl ek yaşam sağlayabilir.”

S: Obezite cerrahisi son çare midir?

C: Diyet ve egzersiz gibi diğer obezite tedavilerine bir tür destek yöntemi olarak bahsedilen bariatrik cerrahiyi duymuş olabilirsiniz. Ancak Dr. Aminian, bu düşüncede bir değişikliği teşvik ediyor.

"Kalp hastalığı olan kişiler için, onları kalp krizi geçirene kadar tedavi etmek için beklemiyoruz. Kanserli kişiler için tedaviye en erken aşamada başlamak her zaman daha iyidir. Benzer bir kavram, obeziteyi tedavi etmek için kilo verme ameliyatını düşündüğümüzde de geçerlidir,” diye vurguluyor Dr. Aminian. "Ameliyat, son çare olarak veya yalnızca BMI'leri çok yüksek olan hastalar için görülmemelidir."

Başka bir deyişle, ciddi komplikasyonlar yaşayana kadar beklemek yerine, obezite erken evrelerindeyken müdahale etmek daha güvenli ve daha etkilidir.

BMI hakkında bir not

Obezite cerrahisi için aday olan kişilere yönelik kılavuzların, uygunluğu belirlemek için BMI'yi bir ölçüt olarak kullandığını fark edeceksiniz. BMI, boy-kilo oranınızın bir ölçümüdür. 

Gerçek şu ki, BMI sağlığınızın tamamen doğru bir ölçümü değildir . Bunun nedeni kasın yağdan daha ağır olmasıdır. Bu nedenle, daha kaslı insanlar daha yüksek BMI'ye sahip olma eğilimindedir, ancak bu onların daha az sağlıklı oldukları anlamına gelmez. 

Aminian, "BMI'nin sınırlamaları var" diyor. "Gelecekte, muhtemelen hastalık sürecini daha iyi anlayacağız ve bu da tedaviye daha bireysel bir yaklaşım benimsememizi sağlayacak. Ancak şimdilik, insanları belirli BMI eşiklerine göre tedavi etmek, obeziteyi ele almanın en pratik yoludur."

Sağlık hizmeti sağlayıcınız BMI'nizi sağlığınızın bir göstergesi olarak değerlendirecektir, ancak dikkate alınan tek faktör bu olmamalıdır. Sağlayıcınız, BMI'nizin bir sağlık sorununun gerçek bir yansıması olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Obezite tedavisi hakkındaki gerçek

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 2016 yılında dünya çapında 650 milyondan fazla yetişkin obezite ile yaşıyordu . Amerika Birleşik Devletleri'nde obezite prevalansı 2000 ile 2017 arasında yaklaşık %31'den %42'ye yükseldi. 2030 yılına kadar ABD'deki insanların %50'sinin obezite ile yaşayacağı tahmin ediliyor. Tahminler, 4 kişiden 1'inde sınıf III obeziteye sahip olacağını gösteriyor.

Aminian, "En büyük sorun, yaşam tarzı değişikliklerini gereğinden fazla vurgulamamızdır" diyor. “Obezite kronik ilerleyici bir hastalıktır. Daha agresif bir tedavi gerektirir.”

Obezite ile yaşıyorsanız, bariatrik cerrahi için aday olup olamayacağınız konusunda bir sağlık uzmanıyla konuşun. Seçeneklerinizi anlamanıza yardımcı olabilirler.