Barometrik basınç baş ağrısı: Hava baş ağrılarını veya migrenleri tetikleyebilir mi?

TAKİP ET

Hava durumu raporu, tahmininizde bir migren göreceğinizden sık sık endişeleniyor musunuz? İster yaklaşan bir fırtına, ister parlak güneşli bir gün olsun - her ikisi de sizi şiddetli bir baş ağrısına bırakabilir.

Reklam
Reklam

Baş ağrısı ve yüz ağrısı uzmanı Dr. Emad Estemalik, havanın barometrik basınç baş ağrısına veya migrene nasıl neden olabileceği hakkında konuşuyor ve onları nasıl uzak tutacağınıza dair ipuçları veriyor.

Baş ağrısı ve migren arasındaki fark

İnsanlar genellikle baş ağrılarını ve migreni aynı kovaya koyma eğilimindedir.

Dr. Estemalik, "Birçoğu migrenin gerçekten kötü baş ağrıları olduğunu düşünüyor ki bu tamamen doğru değil " diyor. "Baş ağrısı ve migrenin farklı nedenleri olabilir."

Herhangi bir seviyedeki baş ağrıları migren atağının belirtileri olabilir, ancak migren aslında baş ağrılarına ek olarak birçok başka belirtiye neden olan nörolojik bir hastalık veya beyin dengesizliğidir.

Bunlar ışığa duyarlılık, mide bulantısı ve kusma, mide rahatsızlığı, karın ağrısı, iştahsızlık, baş dönmesi, bulanık görme, uyuşma, karıncalanma veya nadir durumlarda güçsüzlük içerir.

Migren atakları, beyniniz, kan damarları ve çevredeki sinirlerle etkileşime giren ve yukarıdaki semptomlardan herhangi birine neden olan farklı sinyallerden kaynaklanır. Özellikle migren baş ağrısı sırasında kan damarlarınızın belirli sinirleri aktive olur ve beyninize ağrı sinyalleri gönderir.

Barometrik basınç baş ağrısı nedir?

Dr. Estemalik, “barometrik basınç baş ağrısı” terimini kullanmanın yanıltıcı olabileceğini söylüyor. Alerjisi olan birçok insan, barometrik basınç baş ağrıları veya sinüs baş ağrıları olduğunu varsayar.

“Hayatları boyunca sinüs sorunları yaşayan birçok hastada aslında migren var” diye devam ediyor. "Tarihlerini derinlemesine incelediğimizde ve doğru soruları sorduğumuzda, yorum, migrenleri olduğu ve sinüs baş ağrılarıyla yanlış teşhis edildiğidir."

Barometrik basınç baş ağrısı belirtileri

Diğer tetikleyicilerden migren alabilirsiniz, ancak barometrik basınç da semptomlarınızı şiddetlendirebilir.

Bulantı, kusma ve ışık ve ses hassasiyeti gibi tipik migren semptomlarına ek olarak, barometrik basınçla tetiklenen migreni olanlar aşağıdakileri yaşayabilir:

Sinüslerinin etrafında yüz rahatsızlığı veya ağrı.

Burun sonrası damlama.

Yaşlı gözler.

Dr. Estemalik, “Auralı migreni olanlarda görsel ve duyusal değişiklikler olacaktır” diyor. "Sinüsle ilgili sorunları veya alerji semptomları olan kişilerde tipik olarak görmeyeceğiniz tüm bu semptomlar."

Barometrik değişiklikler neden baş ağrısına neden olur?

Araştırmalar, hava düzenindeki değişikliklerin barometrik basınç ve sıcaklıktaki değişikliklere bağlı olduğunu ve bunun da hafif ila şiddetli baş ağrılarının başlamasıyla ilişkili olabileceğini gösteriyor.

Dr. Estemalik, "Bazı insanlar için bu barometrik basınçta bir düşüş, diğerleri için sıcaklıkta hızlı bir artış olabilir" diyor. "Her iki durumda da, bu basınç değişiklikleri meydana geldiğinde, genellikle bir fırtına sırasında, bir baş ağrısı tetiklenebilir."

Havanın migren üzerindeki etkisi olarak düşündüğümüz şey için, büyük olasılıkla havanın migren bölümünün baş ağrısı kısmına nasıl katkıda bulunabileceğinden bahsediyoruz.

Bir fırtına sırasında, barometrik (veya hava) basınçta değişiklikler oluşturmak için soğuk ve sıcak hava karışır. Rüzgar, yağmur ve gök gürültülü fırtınalar da bu şekilde oluşur. Barometrik basınç, belirli bir alana uygulanan atmosferik basınç olarak da bilinir - ve bu durumda, bu "alan" sizsiniz.

Burun ve sinüs boşluklarınız hava kanalları olduğundan, bu basınçtaki herhangi bir değişiklik, özellikle barometrik basınçtaki düşüş, bu alanları etkiler. Bu, sıvıyı dokulara zorlar ve sıvı dengesinde bozulmaya neden olabilir.

Bazı araştırmacılar ayrıca barometrik değişimin beyninizdeki baskıyı ve beyninizin ağrıyı nasıl bloke edip etmediğini de etkileyebileceğini düşünüyor.

Barometrik basınç baş ağrılarını uzak tutmanın yolları

“Baş ağrısı çekmemizin tek nedeni kesinlikle hava değil. Stres, analjezikler veya ağrı kesiciler gibi reçetesiz satılan belirli ilaçlar, hormonal tetikleyiciler ve örneğin uykuyla ilgili belirli bozukluklar da neden olabilir” diye açıklıyor Dr. Estemalik. "Hava durumunu kontrol edemeseniz de, bazı en iyi uygulamaları izleyerek baş ağrısı veya migren atağı riskinizi, ciddiyetinizi ve tedavinizi en aza indirmek için adımlar atabilirsiniz."

Hava kötü olduğunda diğer tetikleyicilerden kaçının. Kafein, monosodyum glutamat (MSG) ve nitrat içerenler gibi migrene neden olan gıdalardan uzak durun ve karışımdan bir tetikleyici faktörü daha kaldırmış olursunuz.

Kurtarma ilaçlarını el altında bulundurun. Bu ilaçları doktorunuzla tartışın. Daha önce kurtarma ilaçlarını denemediyseniz, doktorunuza neyin mevcut olduğunu sorun. Bazı ilaçların işinize yaradığını biliyorsanız, onları hazır bulundurmak için reçetelerinizin güncel olduğundan emin olun.

Önleyici seçenekler hakkında sorun. Özellikle kötü bir migren döneminden geçerseniz, doktorunuz migrenleri ortaya çıkmadan önce uzak tutmak için tasarlanmış ilaçları veya diğer tedavileri denemek isteyebilir. Örneğin, uyku yoksunluğu veya diğer uyku sorunları, daha yüksek bir baş ağrısı sıklığına katkıda bulunabilir, bu nedenle her gece yeterli uyku almanız önemlidir. Çok fazla uyku da migreni tetikleyebilir, bu nedenle boş günlerinizde uyumak da baş ağrısına neden olabilir.

Stresinizi yönetin. Barometrik basınç düştüğünde, migren baş ağrısı çeken kişiler bunu sıklıkla hissedecek ve strese girecektir. Stres hormonları da baş ağrısına neden olabilir. Egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri, derin nefes alma veya gevşeme teknikleri yoluyla stresi yönetmek, onu önlemeye yardımcı olacaktır.

Daha fazla su iç. Beyninizi çevreleyen kan damarlarındaki sıvı kaymaları baş ağrısına neden olabilir, bu nedenle susuz kalmamak önemlidir. Dr. Estemalik, “Özellikle dışarı çıkmadan önce ve daha sıcak havalarda bol su için” diyor. "90 derecelik sıcak ve nemli bir günde saatte bir litreye kadar sıvı kaybedebilirsiniz, bu nedenle sıvı dengenizi gerçekten korumanız gerekir."

Güneş gözlüğü takmak. Fırtınaların yanı sıra, güneşli bir günden gelen parlak ışık ve parlama veya biri araba kullanırken ağaçların arasından geçen ışık da migren baş ağrısını tetikleyebilir.

Barometrik basınç baş ağrıları için doğal ilaçlar

Deneyebileceğiniz herhangi bir doğal ilaç olup olmadığını merak ediyor musunuz? Dr. Estemalik, önerdiği üç reçetesiz takviye olduğunu söylüyor:

Magnezyum oksit. Bazı insanlar için, hava değişikliğinden önce magnezyumun arttırılması, migrenin de sınırlandırılmasına veya önlenmesine yardımcı olabilir. İyi doğal magnezyum kaynakları olan koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, soya fasulyesi, avokado ve muz yemeyi deneyin.

B2 vitamini. Bu vitamini almanın migren sıklığını ve süresini azalttığı gösterilmiştir. B2 vitamini içeren bazı besinler süt, et, yumurta, kuruyemiş, zenginleştirilmiş un ve yeşil sebzelerdir.

Koenzim Q10. "Bu aslında kardiyologların çok kullandığı bir takviye çünkü kalbe gerçekten iyi geliyor" diye açıklıyor, "ama aynı zamanda migren sıklığını azaltmada da rol oynuyor."

Ne zaman yağmur yağacağını veya sıcaklıkların ne zaman yükseldiğini veya düştüğünü kontrol edemeseniz de, migreninizi yönetmek ve hatta önlemek için adımlar atabilirsiniz.

Dr. Estemalik, “Migren baş ağrılarına yatkın görünüyorsanız veya hayatınızı alt üst ediyorsa mutlaka doktorunuzla konuşun” diyor. "En iyi tedavilerin yanı sıra tetikleyicileri belirlemek için sizinle birlikte çalışacaktır."