Başkasına ait tapu kaydı sorgulama işlemi nasıl yapılmaktadır?

TAKİP ET

Vatandaşlar gayrimenkul alım ve satımlarında tapu kaydı sorgulama işlemlerini sık sık yapıyorlar. Lakin bu işlemi ilk defa yapacak olan kişiler nasıl yapıldığını merak ediyor. Peki başkasına ait tapu kaydı sorgulama işlemi nasıl yapılır? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Özellikle gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu sorgulama işlemi sık sık yapılmaktadır. Kişiler kendi tapularını sorgulayabildikleri gibi başkasına ait tapu kaydı bilgilerinde sorgulayabilmektedir. Peki başkasına ait tapu kaydı bilgileri nasıl sorgulanmaktadır? İşte konuya ilişkin detaylar...

Gayrimenkul alım satım yapacak kişiler kendi tapularını sorgulamanın yanısıra bir başkasının tapusunu nasıl sorgulanacağını merak etmektedir. Bu haberimizde sizlere kendiniz dışında bir başkasının tapu sorgulama işlemini yapıp yapamayacağınızdan bahsettik. Bu işlemi yapmanın yasal yollarından, işlem ücretlerinden de bahsettik. Bir başkasının tapu bilgilerini sorgulamak tek başınıza yapabileceğiniz bir işlem değildir. Bu işlemi yapabilmek için yasal yollara başvurmanız gerekmektedir. Herhangi birinin tapu bilgilerini kontrol edebilmek yalnızca mesleklerinin getirdiği bir avantajdan dolayı avukatların yapabileceği bir işlemdir. Avukatlar bu işlemi usulüne göre kanun yolu ile yapabilmektedir. Bunun dışında kişiler kendileri dışında başka kişilerin tapu bilgilerini rastgele sorgulamaktadır. Bunun nedeni ise herhangi olası bir tehlikeye karşı önlem almaktır.

Başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır?

Birçok kişi başkasına ait tapu sorgulama işlemini nasıl yapıldığını merak etmektedir. Bunu merak eden kişiler bu tür işlemlerin internet üzerinden mi yoksa tapu müdürlüklerinden mi yapılması gerektiğini araştırmaktadır. Eğer bir kişinin tapu kaydını sorgulamak istiyorsanız bu sorgulama işlemini kişinin bilgisi olmadan yapamazsınız. Özellikle de KVKK gereği bir kişinin kişisel bilgileri, rızası olmadan bir başkası ile paylaşılmamaktadır. Bu durumda avukatlar yalnızca mahkeme kararını sorgulayabilir.

Başkasına ait tapu sorgulama

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde alınacak yerin tapusunun kime ait olduğunu bilmek gerekmektedir. Bu esnada ise başkasına ait tapu sorgulama işlemleri yapılmaktadır. Lakin bu işlem tapunun gerçek sahibi bulunduğu zaman gerçekleştirilebilir. Tapu dairesine gittiğiniz zaman tapu işlemi yapmak isterseniz tapu sahibine SMS gidecektir. Yani sorgulama esnasında karşı taraf bilgi mesajı alır. Normal bir durum gibi görünmeyen başkalarının eylemini kayıt altına alma süreci ancak mahkeme kararıyla avukatlar tarafından yapılabilmektedir.

E-devlet tapu sorgulama nasıl yapılmaktadır?

Adınıza olan tapu bilgilerini yalnızca e-devlet sistemi üzerinden sorgulayabilmektesiniz. Bu yöntemle isim bilgisi bilinmiyorsa yeni bilgilere ulaşmak mümkün değildir. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile beraber sisteme giriş yaptıktan sonra sistemde yer alan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sayfasına girmelisiniz. İlgili sekmeye https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkini kullanarak doğrudan erişebilirsiniz. Kadastro sorgulama imkanı ile bilgileri elde edebilirsiniz. Kendi tapu kayıtlarınızı yalnızca e-devlet sisteminden görebilirsiniz. Yani dolayısıyla adınıza kayıtlı bir e-devlet şifreniz olması gerekmektedir. Başkasına ait tapu bilgilerini öğrenebilmek için ise avukatla anlaşmanız gerekmektedir.

Başkasına ait tapu bilgisi sorgulama işlemi yasal mıdır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi başkasına ait tapu bilgisi sorgulama işlemi yasal değildir. Lakin mülkün tapusuna bir avukat tarafından sorgu yapılabilmektedir. Avukatlar meslekleri gereği sahip oldukları yasal haklardan dolayı birçok belgeye erişim hakkına sahiptir. Herhangi bir avukat ile anlaşma yapıldığı takdirde satın alınacak taşınmazın tapu kayıt bilgileri görüntülenebilmektedir. Başkasına ait tapu sorgulama yöntemleri şunlardır:

E-devlet ile tapu sorgulamak,

Kişi ile birlikte bir tapu dairesine gitmek,

Bir avukat aracılığı ile başkasına ait tapu sorgulama

Tapu kaydı sorgulama neden yasal değil?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi avukat olmadan bir başkasına ait tapu bilgilerini sorgulama işlemi yasal değildir. Tapularla alakalı bilgiler, gizlilik yasası kapsamında devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Bunun sebebi ise tapu bilgilerini kötü niyetli kişilerin eline geçmesi ve dolandırıcılık faaliyetlerinin artmaması içindir. Tapu sahibinin bilgilerinin bilinmesi, kötü amaçlı kişiler tarafından unvanı değiştirilmesini veya değerinin altında satış yapılmasına sebep olabilmektedir.

İsimden tapu kaydı sorgulama işlemi nasıl yapılmaktadır?

Herhangi bir gayrimenkule ilişkin incelemeler yapılacağı zaman bunu avukatlar aracılığıyla yapmalısınız. Bunun için de bir avukatla anlaşmanız gerekmektedir. Bilgilerine erişmek istediğiniz gayrimenkul ile alakalı detayları sözleşmeye dayalı olarak avukata vermelisiniz. Bu kişiye ait bütün unvan bilgilerine, kişilik hakları kapsamında yer aldığından dolayı tek başına ismine ulaşmak ne yazık ki mümkün değildir.

Başkasına ait tapu sorgulama işlemi ücreti ne kadar?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi başkasına ait tapu bilgisini sorgulamak için kanun yollarıyla ve bir avukat tutarak işlem yapmanız gerekmektedir. Bunun dışında yapılacak her türlü işlemin suç teşkil edeceğini ve büyük sorumluluk altına geleceğinizi bilmeniz gerekmektedir. Tüm yasal işlemler de olduğu gibi avukatla anlaşma yapıldığı takdirde avukatlara verilmesi gereken ücretler bulunmaktadır. Dolayısıyla tapu sorgulama işlemi için tutacağınız avukata belli bir miktarda ücret vermeniz gerekmektedir.

Ödenmesi gereken bu ücretler anlaşılacak avukata göre değişiklik göstermektedir. Özel bir avukatla anlaştığınız takdirde vereceğiniz ücret daha yüksek olabilmektedir. İşlemler tamamlandıktan sonra Tapu Müdürlüğü'nden bilgi almak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Ücretler yalnızca avukatın hizmet bedelidir. Bunun dışında tapu dairelerinde yapılan işlemlerin tümü ücretsizdir

tapu sorgulama işlemi başkasına ait tapu sorgulama tapu