Başparmağınızdaki artrit ağrısını nasıl giderirsiniz?

TAKİP ET

Isıtma yastıkları ve buzdan egzersizlere ve atellere kadar sizin için işe yarayan rahatlamayı bulun.

Reklam
Reklam

Artrit başparmağınızı tuttuğunda , kabul ettiğiniz eylemler daha zor hale gelebilir. Kavanozları açmak, kapı kollarını çevirmek veya bir yemek tabağı taşımak, anıtsal ve bazen acı verici beceriler haline gelebilir.

Elin osteoartriti, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yaygın ikinci artrit türüdür, yalnızca dizdeki artritten sonra ikinci sıradadır.

Osteoartrit yaygın olarak başparmağınızın bileğinizle birleştiği başparmak ekleminde görülür - aynı zamanda karpometakarpal (CMC) veya bazal ekleminiz olarak da bilinir. CMC ekleminiz, farkında bile olmadan elinizi sıklıkla kullandığınız şeylerden sorumludur - elinizdeki nesneleri tutarken döndürme, döndürme ve sıkıştırma.

Artrit hakkında pek çok efsane vardır, bu yüzden ortopedi cerrahı David Shapiro, MD ve mesleki terapist Patty Shimko, OTR/L ile baş parmağınızdaki artrit belirtileri ve nasıl rahatlama bulabileceğiniz hakkında konuştuk.

Baş parmağınızda artrit olabileceğine dair işaretler

Başparmak artritinin semptomları, el fonksiyonunuzu sınırlayabilir ve günlük işleri zorlaştırabilir.

Dr. Shapiro, " Osteoartrit kıkırdağın aşınmasına neden olduğunda, kıkırdağın şok ve darbe emici işlevi kaybolur" diyor. "Kemikler birbirine sürtünerek sertliğe ve ağrıya neden olabilir."

Başparmağınızda artrit ile yaşıyorsanız, şunları yaşayabilirsiniz:

En alttaki başparmak ekleminizde, başparmağınızın tabanında veya avucunuzun içinde başparmağınıza yakın şişlik, sertlik, hassasiyet veya ağrı.

Kavanoz açmak veya gömleği iliklemek gibi kavrama veya kıstırma içeren aktivitelerle ağrı.

Elinizi uzun süre kullandıktan sonra ağrı veya rahatsızlık.

Büyütülmüş bir başparmak eklemi.

Alt başparmak ekleminizde hareketinizi sınırlayan kemikli bir yumru.

Başparmak artriti en çok kimlerde görülür?

Osteoartrit genellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Romatoid artrit tipik olarak ilk olarak 35 ila 50 yaşları arasında görülür. 

Herkes elde artrit gelişebilir, ancak kadınları ve doğumda kadın olarak atanan (AFAB) kişileri, erkeklerden ve doğumda erkek atananlardan (AMAB) beş kat daha sık etkilediğini söylüyor Dr. Shapiro. 

Dr. Shapiro, "Kadınlar ve insanlar AFAB'nin daha fazla eklem gevşekliğine (gevşek eklemler) sahip olduğu görülüyor, bu da eklemde düzensizliğe, kıkırdak aşınmasına, artrite ve ağrıya yol açıyor" diyor.

Elinizde veya başparmağınızda kırık varsa veya bölgede başka yaralanma öyküsü varsa, artrit geliştirme riski daha yüksek olabilir. Popüler folklorun aksine, parmak boğumlarınızı kırmak – utandırıcı olsa da – sizi artrit riskine sokmaz.

Başparmağınızda artrit olup olmadığını nasıl anlarsınız 

Başparmak ağrınızın nedeninin artrit olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bir sağlık uzmanıyla konuşun. X ışınları, kemik kıkırdak kaybınız olup olmadığını ve artriti gösteren kemik mahmuzlarının oluşumunu gösterebilir. Sağlık uzmanınız, nedenin romatoid artrit olup olmadığını belirlemek için bir kan testi de yapabilir.

Başparmak artrit ağrısı için evde tedavi

Başparmağınızdaki ağrıyı artritten kurtarmak için evde deneyebileceğiniz birkaç tedavi vardır. Dr. Shapiro şunları önermektedir:

Günde birkaç kez beş ila 15 dakika ısıtma yastığı kullanmak. Bazı insanlar ağrılarını hafifletmek için buzu tercih eder. Sizin için neyin işe yaradığını görmek için ikisini de deneyin.

Asetaminofen (Tylenol ® ) ve/veya nonsteroid antiinflamatuar ilaç (Advil ® gibi ) almak. Dr. Shapiro, her ikisini birlikte kullanmanın bazen çok etkili olduğunu ve her bir ilacı daha az kullanmanıza izin verdiğini söylüyor.

Arafin banyoları (eklem ve doku ağrısını gidermek için ılık balmumu kullanımı).

• Opikal artrit kremlerinin uygulanması.

Dr. Shapiro, splintlerin biraz ağrı kesici de sağlayabileceğini söylüyor. Başparmağınızı sabitleyen kayışlı bisiklet eldivenine benzer yumuşak bir atel deneyin. Ismarlama veya rafta satılan sert plastik ateller de işlevinizi artırmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Ağırlığı başparmaklarınızdan alın

Shimko ayrıca, yükün bir kısmını ellerinizden almak için şu pratik yolları önerir:

Elektrikli veya pille çalışan bir konserve açacağı kullanın.

Makas kullanmak veya dikiş dikmek gibi tekrarlayan aktivitelerden kaçının.

Mutfak gereçlerinizin ve bahçe aletlerinizin tutamaçlarını "oluşturun", böylece onları o kadar sıkı tutmanıza gerek kalmaz. Bunu yapmanın popüler bir yolu köpük borulardır.

Telefonda konuşmak için mümkün olduğunda bir hoparlörlü telefon kullanın.  

Mümkün olduğunda kollarınızda bir şeyler taşımak yerine bir çanta veya sırt çantası kullanın.

Bir bez veya giysideki fazla suyu sıkmak yerine bir musluğun etrafına sararak ve hafifçe sıkarak sıkın.

Başparmak artritini rahatlatmak için egzersizler

Başparmağınızı ve ellerinizi egzersiz yapmak, artrit ağrısından biraz rahatlama sağlayabilir ve ellerinizde hareket ve gücü korumanıza yardımcı olabilir. Shimko, başparmak artritinden kaynaklanan ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilecek bu dört egzersizi sunar:

Bir elinizin parmaklarını kullanarak diğer elinizin başparmağının altındaki etli kısma hafifçe masaj yapın.

Başparmağınızın en alttaki boğumunu hafifçe bükün, böylece avucunuza doğru ve sonra avucunuzdan uzağa hareket etsin. 

Diğer elinizi kullanmadan, işaret parmağınız ve başparmağınızla “L” harfini oluşturmaya çalışarak başparmağınızı diğer parmaklarınızdan olabildiğince uzağa hareket ettirin.

Her parmağınızı birer birer başparmağınıza dokundurun.

Glukozamin veya kondroitin gibi takviyeler ne olacak?

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) takviyeleri incelemez veya onaylamaz. Takviyelerin, ilaçların geçmesi gereken aynı titiz klinik deney yöntemlerinden geçmesi gerekmez . Ancak bazı klinik deneyler, glukozamin veya kondroitinin bazı kişilerde ağrıyı iyileştirebileceğini gösteriyor, ancak bu takviyelerin osteoartritin ilerlemesini yavaşlattığına dair herhangi bir kanıt yok. Takviyeleri kullanmadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşun. Şu anda aldığınız ilaçlara müdahale edebilirler.

Ancak yeşil çay, omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar, kuruyemişler ve kepekli tahıllar gibi bazı yiyecekler ağrınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Başparmak artriti için ek yardım

Evde tedaviler işe yaramıyorsa, artrit ağrınız hakkında bir doktorla konuşmanın zamanı gelmiş olabilir. Doktorunuz bazı ek tıbbi müdahaleler önerebilir.

Steroid enjeksiyonları

Steroid (kortizon) enjeksiyonları yardımcı olabilir. Dr. Shapiro, bireysel doktorlar bunu farklı şekilde yönetecek olsa da, bir veya iki enjeksiyon genellikle denemeye değerdir ve kalıcı bir rahatlama sağlayabilir, diyor.

Ameliyat

Cerrahi olmayan tedavi artık etkili değilse ve ağrınız bunaltıcıysa, cerrahi bir seçenek olabilir.

Dr. Shapiro, bağ rekonstrüksiyonu ve tendon interpozisyonu (LRTI) cerrahisinin bazal eklem artritinin cerrahi tedavisi için altın standart olduğunu söylüyor.

ASYE, yamukunuzun (bileğinizde, başparmağınızın hemen altında bulunan bir kemik) çıkarılmasını içerir. Ardından başparmağınızı sabitlemek için ön kolunuzdaki “yedek” bir tendon kullanılır. Prosedür ayakta tedavi bazında gerçekleştirilir. İnsanlar genellikle altı haftaya kadar bir atel veya alçı takarlar, bunu tipik olarak bir mesleki terapi süreci izler.

Dr. Shapiro, "LRTI, %95 ağrı kesici ve yaklaşık %70 ila %80 kavrama gücü geri dönüşü sağlıyor" diyor. "Tam iyileşme biraz zaman alabilirken, çoğu hasta ameliyattan sonra eskisinden çok daha işlevsel ve çok daha mutlu oluyor."

Artrit, başparmak için gerçek bir ağrı olabilir. Yaygın olsa da, başparmağınızdaki artrit ağrısı günlük işleri daha da zorlaştırabilir. Günlük görevlerinizi kolaylaştırmanın yolları ve rahatlama seçenekleriniz hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.