Bazı yiyecekler rahim miyomlarını azaltabilir mi?

TAKİP ET

Daha fazla meyve ve sebze ve daha az kırmızı et yemek, fibroidleri önlemeye veya küçültmeye yardımcı olabilir.

Reklam
Reklam

Rahim miyomunuz varsa ve ağrı ya da ağır kanama yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Doğumda kadın (AFAB) olarak atanan tüm kadınların ve kişilerin %80'e kadarında menopoza girmeden önce miyom gelişir.

Ama rahim fibroidlerini tamamen kontrolünüz dışında bir durum olarak kabul etmek zorunda mısınız? Belki değil.

Bazı araştırmalar, belirli gıdaların miyom riskinizi azaltabileceğini veya ağrı ve ağır kanama gibi semptomları evcilleştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Minimal invaziv jinekolojik cerrah Megan Billow, DO, diyetinizin rahim miyomları için neler yapabileceğini ve yapamayacağını açıklıyor.

Miyomları önlemeye veya küçültmeye yardımcı olan yiyecekler

Billow, “Miyomları sihirli bir şekilde önleyecek veya tedavi edecek tek bir diyet yok” diyor. "Ancak bazı araştırmalar, bazı yiyeceklerin miyom riskinizi azaltabileceğini öne sürüyor. Diyet değişiklikleri, miyomları besleyen hormonların miktarını azaltarak semptomları en aza indirebilir.”

Miyomlardan kaçınmayı veya semptomlarınızı iyileştirmeyi umuyorsanız, bu potansiyel olarak miyomla savaşan gıdalardan daha fazla yiyin.

Meyve ve sebzeler

Bol miktarda meyve ve sebze yemek, kalp hastalığı ve belirli kanser türleri de dahil olmak üzere birçok sağlık sorunu riskinizi azaltır. Ayrıca rahim fibroidlerine yakalanma riskinizi düşürmeye de yardımcı olabilecekleri ortaya çıktı.

Billow, "Büyük bir inceleme, daha fazla meyve ve sebze yiyen kişilerin miyomlara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu buldu" diyor. "Araştırma, günde dört porsiyon yiyen hastaların, günde bir porsiyon yiyen hastalara kıyasla daha düşük fibroid riskine sahip olduğunu gösteriyor."

Tüm meyve ve sebzelerin sağlığa önemli faydaları vardır, ancak bu türler özellikle miyomlarla savaşmada yardımcı görünmektedir:

Elmalar.

Brokoli.

Lahana.

Portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgiller.

Domates.

Meyve ve sebzeler neden miyomları önlemeye yardımcı olur? Miyomlar ve diyet üzerine yapılan bazı araştırmalar birkaç olası nedeni öne sürüyor:

Lif içeriği: Meyve ve sebzeler lif bakımından yüksektir, bu da vücudunuzun dışkı yoluyla fazla östrojenden kurtulmasına yardımcı olur. Östrojen miyomları besler, bu nedenle fazlalıkları temizlemek miyom riskini azaltabilir.

Düşük VKİ: Meyve ve sebzelerin kalorisi genellikle düşüktür. Bu nedenle, daha yüksek kalorili, daha az besleyici seçenekler yerine bu gıdalardan daha fazla yemek, daha düşük bir vücut kitle indeksi (VKİ) elde etmenize yardımcı olabilir. Daha yüksek bir BMI'ye sahip olmak östrojen seviyelerini yükseltir, bu da miyom riskinizi artırır.

Beslenme: Bu yiyecekler, miyomların büyümesini engelleyebilecek vitaminler, iz mineraller ve antioksidanlar gibi besinler içerir.

Az yağlı süt ürünleri

Bazı araştırmalar, kalsiyum açısından zengin süt ürünlerinin miyom riskinizi azaltabileceğini düşündürmektedir. Billow, "Her gün üç porsiyon az yağlı veya yağsız süt ürünleri almayı hedefleyin" diyor. Bağırsaklarınızı sağlıklı tutan yararlı bakteriler olan probiyotikler içeren yoğurda odaklanın.

Doğru miktarda süt ürünü yemek, fibroidsiz kalacağınızın garantisi değildir. Ama bazı insanlar için yararlı olabilir. Billow, "Süt ürünlerinin miyomlara yardımcı olabileceğini kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var" diyor. "Ama vücudunuz kalsiyum ve probiyotiklerden yararlanıyor, bu yüzden dikkate almaya değer."

Laktoz intoleransınız varsa, bitki bazlı süt, yoğurt veya peynir arayın. Bunların çoğu ilave probiyotikler ve kalsiyum içerir. Kalsiyum içeriği için beslenme etiketini kontrol edin ve yoğurt etiketlerinde "canlı ve aktif kültürler" olup olmadığına bakın.

D vitamini içeren besinler

D vitamini kemik, bağışıklık ve sinir sağlığı için önemlidir. Ve bazı araştırmalar, yeterli D vitamini almanın miyom riskinizi azalttığını gösteriyor.

D vitamini gıda kaynakları şunları içerir:

Süt ve yoğurt gibi güçlendirilmiş süt ürünleri.

Soya, badem, hindistancevizi veya yulaf sütü veya yoğurt gibi güçlendirilmiş süt alternatifleri.

Hafif ton balığı.

Gökkuşağı alabalığı.

Somon.

Dr. Billow, "D vitamini eksikliği genellikle miyomlu kadınlarda görülür" diyor. "D vitamini seviyenizi yükseltmek, bu durumdan kaçınmanıza yardımcı olabilir."

D vitamini eksikliğiniz olup olmadığını nasıl anlarsınız? Kan testi yapmadan kesin olarak bilemezsiniz, ancak D vitamini eksikliği yaygındır.

Billow, "D vitamini eksikliğini yalnızca diyetle düzeltmek zor" diye ekliyor. “İnsanların D vitamini almasının ana yolu, korumasız güneşe maruz kalmaktır. Ancak güneş koruyucu olmadan dışarı çıkmak, güneş yanığı, erken yaşlanma ve cilt kanseri riskini de beraberinde getiriyor .”

Ve eğer bir kuzey ikliminde yaşıyorsanız, D seviyenizi yüksek tutmak için aylarca yeterli güneş ışığı olmadan yaşayabilirsiniz. Daha koyu cilt tonlarına sahip kişilerde de eksiklik riski daha yüksektir çünkü ciltleri aynı miktarda D vitamini üretmez.

Bir D vitamini takviyesi, miyomlardan kurtulmanıza yardımcı olabilir, ancak önce sağlayıcınıza sorun. Billow, "Zaten iyi düzeyde D vitamininiz varsa, muhtemelen bir takviye gerekli değildir ve zararlı olabilir" diye uyarıyor Dr. Billow. "Sağlayıcınıza her zaman aldığınız vitaminleri veya bitkisel takviyeleri söyleyin."

Miyomlara katkıda bulunabilecek yiyecekler

Bazı yiyecekler miyom riskinizi azaltmaya yardımcı olabilirken, diğerleri tam tersi etkiye sahip olabilir. Bazı araştırmalar, bu gıdaları sınırlamayı veya bunlardan kaçınmayı önerir:

Kırmızı et ve jambon

Kıyma, biftek, dana eti veya jambon gibi kırmızı ette yüksek bir diyet kalp hastalığı ve kanser gibi bazı olası sağlık risklerine sahiptir. Kırmızı et de rahim fibroid oluşumunda rol oynayabilir, ancak bu bağlantıyı doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Billow, " Bazı araştırmalarda, rahim miyomu olan kişiler, miyomu olmayan insanlardan daha fazla kırmızı et ve jambon yediklerini bildirdiler" diyor Dr. Billow. "Sağlıksız doymuş yağlarından mı, kirleticilerden mi yoksa bu faktörlerin bir kombinasyonundan mı kaynaklandığını henüz bilmiyoruz."

Bu mutlaka hamburgerlerin masadan kalktığı anlamına gelmez. Bu etleri özel günler için saklamayı deneyin. Kalp hastalığınız varsa haftada 6 ons veya 3 ons kırmızı et yemeyi hedefleyin. Bu etleri yerken daha az doymuş yağ elde etmek için şunları yapabilirsiniz:

Sığır filetosu veya gögüs biftek gibi daha yağsız biftek dilimlerini seçin.

Görünür yağları kesin.

Daha yüksek yağlı kıymayı %90 yağsız kıyma ile değiştirin.

Kıyma yerine hindi kıyması kullanın.

Alkol

Bira, şarap ve alkollü içecekler gibi alkollü içkiler içmek genel sağlığınızı ve muhtemelen miyom riskinizi etkileyebilir. Bazı araştırmalar, özellikle yüksek miktarlarda alkol almanın vücudunuzdaki hormonları değiştirdiğini gösteriyor. Bu hormonal değişiklikler fibroid oluşumuna yol açabilir.

Billow, "Sağlığınızı iyileştirmek ve miyom riskinizi azaltmak istiyorsanız, alkolden kaçının" diyor. "İçki içiyorsanız, kendinizi ölçülü miktarlarla sınırlandırın." Bu şu anlama gelir:

Erkekler ve doğumda erkek olarak atanan kişiler için günde en fazla iki içki (AMAB).

AFAB kadınları ve insanları için günde birden fazla içki içmeyin.

Mucize takviyelere ve 'tedavilere' dikkat edin

Fibroid semptomlarıyla yaşamak zor olabilir. Pek çok kişinin olası çözümler için çevrimiçi tavsiye ve eklere yönelmesi anlaşılır bir durumdur. Ancak dikkatli olun - bu "mucizevi tedaviler" genellikle etkisizdir ve en iyi ihtimalle paranızı boşa harcar. En kötüsü, tehlikeli olabilirler.

Billow, "Tavsiye edilen tıbbi bakım yerine sosyal medyada bir takviye kullanmayın veya birinin tavsiyesini almayın" diyor. “Herhangi bir doğal takviyenin miyomları iyileştireceğine veya küçülteceğine dair hiçbir kanıt yok. Sağlayıcınızı düzenli olarak görmezseniz, önemli sağlık taramalarını kaçırabilirsiniz."

Diyet değişikliklerini daha fazla hareketle eşleştirin

Daha fazla miyom dostu yiyecekler yemeye çalışırken, daha fazla fiziksel aktivite yapmayı da düşünün. Endişelenmeyin: Bazı avantajlardan yararlanmak için bir spor salonuna katılmanız veya yorucu spin sınıflarında ter dökmeniz gerekmez.

Billow, "Yürümek gibi günlük hareketler, diyet değişiklikleriyle birleştirirseniz fibroid semptomlarını en aza indirebilir" diyor. “Düzenli egzersiz, doğal ağrı savaşçıları olan endorfinleri artırabilir. Ve daha fazla fiziksel aktivite, zihinsel sağlığınıza da fayda sağlar."

Sağlıklı bir diyet gibi, egzersiz de fazla kilolarınızı kaybetmenize ve östrojen seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir. "Miyomlarla savaşmak gerçekten genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemekle ilgilidir" diye ekliyor. "Diyet değişiklikleri ve egzersiz birlikte hormonlarınızı doğal olarak dengelemenin güçlü bir yoludur."

Küçük, yapılabilir değişikliklere odaklanın

Miyom riskinizi azaltmak istiyorsanız, diyetinizi değiştirmek doğru yönde atılmış bir adımdır. Ve meyve ve sebzeler açısından zengin ve yağlı etler açısından düşük bir diyet genel sağlığınızı artırabilir.

Billow, "Bazı yiyeceklerin herkeste miyomları önleyeceği veya küçülteceğinin garantisi yok" diyor. "Ancak sağlıklı bir diyet, elinizden gelenin en iyisini hissetmenize yardımcı olacak birçok sağlık yararı sağlar. Enerji seviyenizi artırmanıza ve sağlıklı bir kilo almanıza yardımcı olabilir. Ayrıca kalp hastalığı, diyabet ve kanser riskinizi de azaltacaksınız .”

Bizim için iyi olduğunu bilsek bile, diyetinizi değiştirmek zor olabilir. Zorlanırsanız kendinize fazla yüklenmeyin ve aynı anda büyük, kapsamlı değişiklikler yapmaya çalışmayın. Daha sağlıklı alışkanlıklar oluşturmaya yardımcı olmak için kırmızı eti ve daha az besleyici işlenmiş gıdaları meyve ve sebzelerle yavaşça değiştirin.

Billow, "Kendinizi daha iyi hissettiğiniz için zamanla sağlıklı yiyecekler yemenin kolaylaştığını fark edebilirsiniz" diyor. “Diyet değişikliklerine mucize bir tedavi olarak değil, kendinize ve genel sağlığınıza bir yatırım olarak bakın.”