Bebeğinizin gaz sorunundan hızla kurtulmasını sağlayacak ipuçları

TAKİP ET

Bebeğinizin gazdan hızla kurtulmasına yardımcı olacak bu ipuçlarını ve püf noktalarını deneyin.

Reklam
Reklam

Gaz bebeklerde de yetişkinlerde de olur. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler, onu rahatlatmak için yapmaları gerekeni yaparlar. Bununla birlikte, yeni doğanlar, hemen hemen her şey için bakıcılarına güvenirler. Bazen buna geğirme ve gaz çıkararak kurtulma da dahildir.

Doktor Amy Sniderman ile bebeklerde gazın tanınması ve küçük çocuğunuzun gazdan kurtulmasına nasıl yardımcı olabileceğiniz hakkında konuştuk.

Dr. Sniderman, "Bazı bebekler diğerlerinden biraz daha fazla gaz üretiyor ve bazıları vücut fonksiyonlarını koordine etmeyi öğrenmeye çalışıyor olabilir" diyor. “Bebeklerin gaz çıkarması söz konusu olduğunda neyin normal olup neyin olmadığına dair bir spektrum var. Her bebeğin yardıma ihtiyacı yok ama bazılarının ihtiyacı var ve bu çok normal.”

BEBEĞİNİZİN GAZININ OLDUĞUNA DAİR İŞARETLER

Gaz, genellikle fazladan hava yutulmasından kaynaklanan doğal bir vücut işlevidir. Bebekler biberondan veya memeden su içerken, ağlarken veya emziği emerken fazladan hava alabilirler. 

Gaz birikintisi olan bir bebek genellikle mutlu olmayan bir bebektir. Baloncuklarla dolu bir göbek iyi hissettirmez ve muhtemelen bunu size bildirirler.

Gazını çıkarmaya veya bağırsaklarını hareket ettirmeye çalışan bebekler şunları yapabilir: 

Ekstra telaşlı olun. 

Yüzlerini buruştur. 

Ekstra kıvrak ol. 

Kendilerini rahatlatmaya çalışmak için bacaklarını göğsüne doğru çekin.  

Gaz rahatsızlığı en çok ilk dört ay kadar yaygındır; yine de Dr. Sniderman, bazı bebeklerin ilk yıllarında gaz konusunda yardıma ihtiyaç duyacağını söylüyor.

BEBEK GAZINDAN NASIL KURTULURUM?

Gazı olan bir yenidoğan veya bebek kendi başına endişelenecek bir şey değildir. Gaz, ilk günden itibaren hayatın bir parçasıdır. Ancak gaz nedeniyle rahatsızlık gösteren bir bebek bakıcılarından yardım istiyor. 

“Bazı bebekler gazlarını, eğer varsa, fazla müdahale olmadan geçirebilecekler. Diğerlerinin biraz yardıma ihtiyacı var” diyor Dr. Sniderman.

Bebeklerde gazı rahatlatmanın birkaç yolu:

Hafif eğimde tutun

Bebekler su içerken havayı yutarlar ve bu da gaza neden olabilir. Dr. Sniderman, bebeğinizi besleme sırasında hafif bir eğimde tutmanızı önerir. Ve geğirmek için zaman ayırın.

"Tipik olarak, geğirmeyi denemek için beslenmenin yaklaşık yarısında duraklamanızı ve ardından bir beslenme seansının sonunda tekrar etmenizi öneririz" diye devam ediyor. Gaza daha yatkın bebekler için, her onstan sonra daha sık geğirmeyi önerebiliriz.

Geğirmek için en çok önerdiği iki pozisyon var:

Omuz üzerinden: Bebeğinizi, başı omzunuzun hemen üstünde olacak şekilde dikey olarak konumlandırın. Küçük nogginlerini omzunuz veya elinizle desteklediğinizden emin olun. Yavaşça sırtlarını sıvazlayın veya ovalayın.

Kol dayanağı: Bebeğinizi yanlara bakacak şekilde kucağınıza oturtun. Üst gövdeleri ön kolunuza dayalı olacak şekilde hafif öne doğru eğin. Çenelerini elinize yavaşça alın – elinizi boğazlarından uzak tutmaya dikkat edin. Yavaşça sırtlarını sıvazlayın veya ovalayın. 

Her bebek her beslenmede gaz çıkarmaz. Dr. Sniderman, onları çıkarmaları için bir şans verin, ancak geğirmeler gelmiyorsa, terlemeyin, diyor. 

Bacakları pompala

Aşağıdan biraz gaz vermesi gereken bebekler için, biraz rahatlama sağlamak için bacaklarını hareket ettirin. Dr. Sniderman, bebeğinizi sırtüstü yatırmanızı ve bacaklarını sanki bisiklet sürüyormuş gibi hafif dairesel hareketlerle hareket ettirmenizi önerir. Alternatif olarak, bebeğinizi sırt üstü yatırın ve ayaklarını elinizde tutun. Bacaklarını dizlerinden bükün ve dizlerini nazikçe karınlarına getirin.

Bu yöntemler aynı zamanda kaka yapmaya da yardımcı olabilir.

"Bazı bebekler henüz anal kaslarını nasıl koordine edeceklerini bilmiyorlar. İtecekler ve ağlayacaklar, ama aslında sıkıyorlar” diye açıklıyor Dr. Sniderman. “Gelişimsel olarak, bunu anlıyorlar. Ancak bisiklete binmek ve bacaklarını karınlarına doğru esnetmek bu arada gerçekten yardımcı olabilir.”

Bebek gaz damlaları kullanın

Yaygın olarak gaz damlaları olarak bilinen Simetikon ilacı, bebeklerde gazı gidermek için yıllardır kullanılmaktadır. Tezgahtan satın alınabilir ve bebeklerde gazı rahatlatmak için Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmıştır. Gaz damlalarının etkinliği değişebilir. Tüm bebekler ve tüm gazlar için çalışmayabilirler, ancak denemeye değer olabilecek güvenli bir seçenektir.

Dr. Sniderman, fazla gazı olan bazı bebekler için damlaları önerdiğini söylüyor. Ayrıca, gaz zaten biriktikten sonra daha az etkili olduklarından, gaz damlalarının önleyici bir önlem olarak kullanılması gerektiğini söylüyor.

“Gaz damlaları, bebeklerin karınlarındaki gaz kabarcıklarını parçalayarak çalışır. Bunları kullanacaksanız, bunları reaktif olarak kullanmak yerine gazı önlemek için günde yaklaşık dört kez düzenli olarak kullanmak en iyisidir ”diye açıklıyor. "Bebekte zaten rahatsız edici gaz varsa, gaz damlalarının işe yaraması için muhtemelen çok geç."

GAZLI BEBEKLER İÇİN FORMÜL SEÇENEKLERİ

Bebeğiniz mama içiyorsa, gazını hafifletmeye yardımcı olup olmadığını görmek için yeni türler denemeyi düşünebilirsiniz. Bazı bebekler, diyetteki bir değişiklikten gazdan kurtulma bulur. 

“Sadece gazsa ve bebek başka türlü iyi durumdaysa, bazen daha düşük laktozlu veya kısmen hidrolize (bozulmuş) laktozlu bir 'hassas formül' kullanmanızı öneririz. Bunlar hala süt bazlıdır, bu nedenle süt alerjisi veya intoleransı olan bir bebek için değildir, ancak bazen sadece basit gazı olan bebeklere yardımcı olabilirler” diyor Dr. Sniderman.

DİYET EMZİRİLEN BEBEKLERDE GAZ YAPAR MI?

Bazı bebekler tipik formülü tolere etmez. Bu durumlarda, farklı proteinler veya karbonhidratlar içeren özel bir formül daha iyi sonuç verebilir. Bu ürünler genellikle ambalajlarının üzerinde "Gaz, huzursuzluk veya kolikle yardımcı olabilir" gibi bir şey söyler. Bebeğinizin mevcut formülünü sindirmekte güçlük çektiğinden şüpheleniyorsanız, seçenekleriniz hakkında bebeğinizin doktoruyla konuşun.

Emziriyorsanız, yediklerinizin anne sütünüzü etkilediğini ve bazı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini duymuş olabilirsiniz. Emzirirken doğru beslenme önemlidir. Bununla birlikte, bilimsel araştırmalar, diyetiniz ile bebeğiniz için gaz veya diğer rahatsızlıklar arasında kesin bir bağlantı olduğunu kanıtlamamıştır.

Emzirirken, bazı insanlar gaza neden olan gıdaları veya süt ürünlerini azaltmaktan fayda sağlar. Bu, özellikle kendilerini gazlı hissediyorlarsa yardımcı olabilir. Dr. Sniderman, işe yararsa harika olduğunu söylüyor, ancak emziren çoğu insan için kısıtlayıcı bir diyet önermiyor. 

Dr. Sniderman, "Bazı insanlar, gazlı bir bebeğiniz varsa, diyetinizden çıkarmanız gereken uzun bir yiyecekler listesi çıkaracak" diyor. “Muhtemelen zaten stresli olan ve yeni bir bebeğe bakan birinden bunu istemek çok fazla. Emzirirken çok yemek yemeniz gerekir. Kelimenin tam anlamıyla sizi ve bebeği beslemek için yeterince yemelisiniz. Bu yüzden genellikle emzirme diyetinden pek çok şeyi ortadan kaldıran kamptan değilim.” 

GAZ MI YOKSA KOLİK Mİ?

Normalden daha sık ağlayan ve yatıştırılması oldukça zor olan bir bebek kolik yaşıyor olabilir. Kolik daha çok ağlamak demektir. Daha fazla ağlama, daha fazla havanın yutulması anlamına gelir. Bu, tahmin ettiğiniz gibi, daha fazla gaz anlamına gelir. 

Dr. Sniderman, “Kolikli bir bebek gazlı bir bebek olabilir, ancak gazlı bir bebek mutlaka kolikli bir bebek değildir” diyor.

Bebeklerin yaklaşık %10'unda kolik vardır. Kolik olan bebekler sık ​​sık ve uzun süre ağlarlar. Dr. Sniderman, genel bir kural olarak, kolikli bebeklerin üç aylıktan daha küçük olduğunu ve haftada en az üç kez, günde en az üç saat ağlayacaklarını söylüyor. Kolikli bebekler genellikle besleme, bebek bezi değiştirme, sallama veya gaz tahliyesi de dahil olmak üzere bebeği yatıştırıcı diğer yöntemlerle teselli edilmez. 

BEBEĞİNİZİN GAZI HAKKINDA ÇOCUK DOKTORUNUZLA NE ZAMAN KONUŞMALISINIZ?

Dr. Sniderman, gaz bebeğinizin mutlu bebek şeylerini yapmasını engelliyorsa, bebeğinizin doktoruna danışmanız gerektiğini söylüyor.

Dr. Sniderman, "Gaz, bebeğinizin bağırsak hareketi yapma yeteneğini engelliyorsa veya uykularını ya da beslenmesini kesintiye uğratıyorsa, bu bir sorundur ve doktorunuza ulaşma zamanı gelmiştir" diyor. 

Hamileyken, muhtemelen bebeğinizle geçireceğiniz özel anların hayalini kurmuşsunuzdur - onları beslemek, banyo yapmak, paylaşmaya değer, sıcacık yeni doğan resimleri. Muhtemelen gök gürültülü bir geğirme veya gürültülü bir osuruk tarafından getirilen sevinçler hakkında daha az düşündünüz. Ancak yakında, bebeğiniz mutlu olduğunda ve rahatladığını hissettiğinde, gaz sonrası gülümsemelerinin en tatlı anlarından biri olabileceğini göreceksiniz.