Bebek uyku regresyonu: Ebeveynlerin bilmesi gerekenler

TAKİP ET

Uykusuz ebeveynler, bebekleri nihayet gün batımından gün doğumuna kadar gidebilecek kadar uykuyu bir araya getirdiğinde gelen rüya gibi duyguyu bilirler. Bu anne babalar için harika bir andır ama maalesef çabuk biter. Gece olduğunda bebek yeniden uyanır. Peki ne yapmak gerekir?

Reklam
Reklam

Bu fenomenin süslü başlığı “uyku regresyonu”dur. Çocuk doktoru Heidi Szugye, DO, IBCLC, çocukların tutarlı bir uyku düzenini sürdürme konusunda geriye kaymalarının yaygın bir aşama olduğunu açıklıyor.

Dr. Szugye, “Çocuğunuzun gece boyunca uyumasıyla ilgili her övündüğünüzde, ertesi gece sersemlemiş gibi hissedebilirsiniz” diyor. "Hepimiz oradaydık."

İşte bunu nasıl geçeceğiniz.

Bebekler ve uyku

Şu temel gerçekle başlayalım: Bebekler çok uyur - sadece siz istediğiniz zaman değil.

Dr. Szugye, yeni doğmuş bir bebeğin günde yaklaşık 16 saat uyuduğunu söylüyor. Yaklaşık 3 aylıkken bebekler genellikle 12 ila 15 saat uyurlar. Sorun? O küçük çocuklar uykularını nispeten kısa aralıklarla yaparlar.

Bebekler uykularını dağıttıkça, kısa bir süre için uyanmadan önce nadiren dört saatten fazla uykuya dalarlar. Sonra o göz kapakları tekrar düşer ve döngü baştan başlar.

Peki, programları neden bu kadar düzensiz? Kısa cevap, bebeklerin daha olgun kalabalığa gün boyunca rehberlik eden 24 saatlik dahili saat olan sirkadiyen ritmini henüz geliştirmemiş olmalarıdır.

Uyku gerilemesi nedir?

Bebekler vücut ritimlerini oluşturmaya başladığında, tuttukları program aniden değişebilir. Gece boyunca daha uzun süre uyumaktan birkaç saatte bir tekrar uyanmaya geçebilirler.

Dr. Szugye, “Bebeklerin iyi uyuma yeteneklerinde iniş çıkışlar yaşaması çok yaygın bir durumdur” diyor.

Erken yaşlarda, bebekler derin bir uykuda daha fazla yatak zamanı harcarlar. Yaşlandıkça, uyku düzenleri derin ve hafif uyku evrelerinden geçmeye başlar - daha çok yetişkinlerde yaptığımız gibi.

Daha hafif uyku evrelerine uyum sağlamak, bebeklerin bir süre uyanma olasılığını artırarak geçici bir gerilemeye neden olabilir.

Uyku gerilemesi kaç yaşında olur?

Uyku regresyonlarının zamanlaması çocuğa göre değişir, ancak genellikle 4 aylıkken gerçekleştiğinden bahseder. Diğer regresyonlar, bebeğinizin ilk yılı boyunca büyüme atakları ve gelişimsel dönüm noktaları ile çakışabilir.

Ancak araştırmalar, her bebek için belirli bir yaşta saat gibi işleyen gerilemeleri göstermedi, diyor Dr. Szugye: “Her çocuk için farklıdır” diyor.

Regresyonlar, çocukların sonunda tekrar yola çıkmadan önce genellikle bir veya iki hafta sürer.

Dr. Szugye, “Bilinmesi gereken en önemli şey sonsuza kadar sürmeyeceğidir” diyor.

Uyku gerileme belirtileri

Uyku gerilemesinin en bariz belirtisi elbette bebeğinizin geceleri daha sık uyanmasıdır. Diğer sinyaller şunları içerir:

Artan telaş. Uyku düzeniniz bozulduğunda nasıl hissettiğinizi düşünün. Bebekler de farklı değil.

Sınırlı uykular. Uyku regresyonları sadece geceleri vurmaz. Gündüz rutinleri de, şekerlemelerin azalmasıyla birlikte patlayabilir.

Başını sallamak için daha uzun sürüyor. Artan ağlama, planlanmış uyku sürelerine eşlik edebilir.

Dr. Szugye, uyku sorununun da bir gerileme içerdiğini varsaymayın, diyor. Bebeğiniz, bir hastalık, kirli bir bebek bezi veya huysuz bir karın da dahil olmak üzere herhangi bir sayıda sorun için ayağa kalkabilir ve ilgi isteyebilir.

Bebeğinizin bir uyku rutini oluşturmasına nasıl yardımcı olunur?

Uykunun önemini vurgulamak için bölünmüş uyku gibisi yoktur, değil mi? Bunu akılda tutarak, uyku regresyonlarını küçük çocuğunuzla tutarlı bir rutin oluşturmak için nazik bir hatırlatma olarak görün.

İşte takip etmeniz gereken dört ipucu:

1. Uyku eğitimini benimseyin

Bebeklerin öğreneceği çok şey var ama uykuyla ilgili bazı dersler çalışma listesinin başında olmalı.

Amerikan Pediatri Akademisi, “ dereceli yok olma ” uyku eğitimi yöntemini desteklemektedir. Dr. Szugye, bu yaklaşımla, ağlayan bebeğinizi uyuttuktan sonra ona yanıt vermek için beklediğiniz süreyi yavaş yavaş artırırsınız, diye açıklıyor.

Buradaki fikir, çocuğunuz kendi kendine sakinleşmeyi ve kendi kendine uykuya dalmayı öğrenirken biraz rahatlık ve destek sunmaktır. Bunu, gözyaşlarına yanıt gerektirmeyen ağlama yöntemine daha nazik bir yaklaşım olarak kabul edin.

Diğer uyku eğitimi yöntemleri hakkında da bilgi edinin.

2. Gün boyunca bebeğinizi iyi besleyin

Bebeğinizin gün boyunca yeterince yemek yediğinden emin olun, böylece gece veya şekerlemenin ortasında aç kalmazlar. Beşiğine gitmeden yaklaşık 15 dakika önce yemek yemek de bebeğin uykulu olmasına yardımcı olabilir. (“Güzel bir rahatlama rutini,” diyor Dr. Szugye.)

3. Bebeğinizi uyanık uyutun

Bebeğinizi uyuturken, uykulu olduklarından ancak tam uykuda olmadıklarından emin olun. Esneme, göz ovuşturma veya bir bebeğin kulaklarını tutması gibi yorgun ve uyumaya hazır olduklarını gösteren ipuçlarını arayın.

Dr. Szugye, “Beşiklerinde uyanık bir şekilde başlayarak kendi başlarına uykuya dalabileceklerini öğreniyorlar” diyor. "Yani, eğer gecenin bir yarısı uyanırlarsa, kendilerini tekrar uyutma deneyimine ve pratiğine sahip olurlar."

4. Sakin bir atmosfer yaratın

Bebekleri yatmadan önce ekran başında vakit geçirerek veya oyuncaklarla enerjik oyunlar oynayarak aşırı uyarmaktan kaçının. Bunun yerine, bir kitap okuyarak veya yumuşak bir şekilde bir şarkı söyleyerek işleri sakinleştirmeye bakın.

Minimum ışık ve görsel dikkat dağıtıcılarla odadaki havayı ayarlayın. Beyaz gürültülü ses makineleri de rahatlatıcı olabilir. Dr. Szugye, “Buranın bebeğinizin uyuyabileceği bir yer olduğu mesajını gönderdiğinizden emin olmak istiyorsunuz” diyor.

Diğer taraftan, gün içinde oyun zamanı ve etkileşim sağlayarak uyanma zamanının geldiği mesajını vermek önemlidir.

Çocuk doktorunuzla ne zaman konuşmalısınız?

Bebeğiniz uyku regresyonundaki tümsekten kurtulamıyorsa veya bir şey size doğru gelmiyorsa, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için çocuk doktorunuzla konuşun. Sadece uyku gerilemelerinin doğal ve normal olduğunu unutmayın.

"Bu bir aşama," diye güvence veriyor Dr. Szugye, "ve sonunda geçecek."