Bebekler rüya görür mü? Bebekler nasıl rüya görür? Bebeklerin rüya gördüğü nasıl anlaşılır?

TAKİP ET

Bebek dünyasıyla ilgili birçok bilinmezlik söz konusu. Son zamanlarda ise bebeklerin nasıl rüya gördükleri merak ediliyor. Peki, bebekler rüya görür mü? Bebekler nasıl rüya görür? Bebeklerin rüya gördüğü nasıl anlaşılır? İşte merak edilenler... 

Reklam
Reklam

Son zamanlarda merak edilen konulardan biri haline gelen bebekler nasıl rüya görür, bebeklerin rüya gördüğü nasıl anlaşılır soruların cevapları araştırılıyor. Yaşamın ilk haftalarında ve aylarında uyku, bebeğinizin beyninin büyümesine ve bilgileri işlemesine yardımcı olmaktadır. Her yaşta uyku, deneyimlerimizi bütünleştirmemize ve bilgimizi artırmamıza yardımcı olan hafızayı pekiştirmeye yardımcıdır. 



Bebeğinizin, iç çekişlerini ya da homurdanmalarını duyduğunuzda veya göz kapaklarının titrediğini gördüğünüzde, ne hakkında rüya gördüğünü ya da rüya görüp görmediğini bilemeyebilirsiniz. Yeni doğan bebeklerin uyku döngüleri hakkında bilinenlere göre, bebekler eğer rüya görüyorsa bunu dünyaya geldikleri ilk iki haftasında görüyor olabilir. Bunun sebebi ise hızlı göz hareketi (REM) içinde geçirdikleri uyku süresidir. 

REM aşaması, vücudun tamamen gevşediği ve beynin en aktif olduğu zamandır. Ayrıca rüya görmeyle ilgili aşamadır. Yetişkinler uykularının yaklaşık %20’lik kısmını REM’de geçirir. Amerikan Pediatri Akademisi, yenidoğanların uykularının yaklaşık %50’sini REM’de geçirdiğini tahmin ediyor. Bu yüzden, yeni doğan  bebeklerin hepimizden daha fazla rüya görebileceği düşünülüyor. 



Fakat, daha büyük çocukların ve yetişkinlerin REM uykusu sırasında rüya görüyor olduğu biliniyor diye bu bebeklerin de rüya gördüğü anlamına gelmez. Nörobilimciler, rüyaların gerçekleşmesi için çocukların bir şeyleri hayal etme kapasitesini kazanmış olmaları gerektiğini söylüyor. Bir diğer deyişle, rüya görmeyi deneyimleyebilmek için görsel ve mekansal olarak inşa edebilmeleri gerekmektedir. 

Bu yüzden, bir bebeğin konuşma aşamasına gelene kadar uykularında gerçekte nelerin olduğunu anlamamız pek de mümkün değil. 



Bebekler ve sirkadiyen ritimler 
Yeni doğan bebeklerin uykusu, tanımlanmış bir sirkadiyen ritmi takip etmez. Sirkadiyen ritim; dünyanın kendi ekseni etrafında yaklaşık 24 saat süren dönüşünün canlılar üzerinde oluşturduğu biyokimyasal, fizyolojik ve davranışsal ritimlerin tekrar edilmesi olarak tanımlanmaktadır. 

Bir bebeğin tam uyku döngüsü, bir yetişkininkinin yaklaşık yarısı kadardır. Kısa uyku nöbetleri, aç bir bebeğin beslenmesini ve düzenli olarak kontrol edilmesini sağlamaktadır. Bu durum ise ani bebek ölümü sendromu riskini azaltmaya da yardımcı olur. 



Melatonin, uyuşukluğa neden olan hormondur ve doğumdan önce bebeğin dinlenme düzenini etkiler. Fakat, sirkadiyen ritimler, yaşamın ilk günlerinde rahim dışında ortaya çıkmaya başlamaz. Bebekler gecenin büyük bir bölümünde uyumaya alıştıktan sonra, REM evresinde geçirdikleri süre giderek kısalacak ve daha uzun derin uyku nöbetleri geçireceklerdir. 

bebekler rüya görür mü bebekler nasıl rüya görür bebek rüya yeni doğan